משרד האוצר ימליץ הערב על פתיחת חנויות האופנה
עשרות רשתות קמעונאות, ביניהן אופטיקה הלפרין, קסטרו, פוקס והמשביר לצרכן, הודיעו בתגובה כי אין בכוונן לפתוח את החנויות בכל מקרה. באוצר מעוניינים להתנות את פתיחת הקניונים בשימוש באפליקציה, בה יסמנו הלקוחות כל חנות אליה נכנסו במהלך הביקור
משרד האוצר מתכנן להמליץ הערב (ה') על פתיחת חנויות האופנה, כך נודע לכלכליסט. גורם באוצר אישר לכלכליסט את המידע, ומסר כי במשרד האוצר מקווים לצאת בהודעה שכזו - אבל גם שהדברים טרם נסגרו מול משרד ראש הממשלה, ובכל מקרה מי שמחליט בסופו של דבר הוא ראש הממשלה.
חברת הביטוח הראל תפטר 200 עובדים - ותשיב 700 מחל"ת
המסעדנים מאיימים: "תורים באיקאה? נחזיר ממחר את הטייק אווי"
קוקה קולה ישראל מוציאה מאות עובדים לחל"ת ומקצצת בשכר
מידע זה הגיע לקמעונאים, שהכריזו על שביתה עד לקבלת פיצויים מהממשלה. בתגובה, עשרות רשתות קמעונאות הודיעו לראשי מאבק רשתות האופנה והמסחר כי אין בכוונתן לפתוח את החנויות.
בין הרשתות שלא יפתחו חנויות, אם וכאשר: אופטיקה הלפרין, אופטיקנה, קסטרו, המשביר לצרכן, הוויאנס, רשת YOLO, מטרו סיטי, קבוצת פוקס על כל מותגיה, קבוצת קפה קפה, רשת למטייל, גליק, דפנה לוינסון, גליתא, נעלי נמרוד, ארקוסטיל, בבילון ואחרות.
במשרד האוצר מעונינים גם בפתיחה מחודשת של הקניונים, שתהא מותנה בשימוש באפליקציות שיאפשרו איתור של הלקוחות. לפי התכנון כרגע, בעלי הקניונים יידרשו לפתח אפליקציה אותה כל מי שמעוניין להיכנס לקניון יידרש להוריד, ולסמן בה כל כניסה לחנות. התנהלות זו אמורה לאפשר מעקב מלא אחר הלקוחות. באוצר מקווים כי מאחר ומדובר באפליקציה שהשימוש בה יתחייב בכניסה לקניון בלבד, פגיעתה הצפויה בפרטיות תהיה מידתית. ככל הנראה ההצעה הזו, שתתקל בהתנגדות משרד הבריאות, לא תספיק לעלות לאישור הממשלה הערב, מאחר וטרם נוסחו לגביה כל הפרטים.
בשלב זה נראה כי עמדת משרד הבריאות היא תמיכה בהצעת האוצר לאפשר למספרות לעבוד, ייתכן ועל רקע הביקורת הציבורית הרבה, אולם במשרד מתעקשים שלא לאפשר לקוסמטיקאיות לפעול, גם לא תחת הנחיות ברורות.
אתמול הודיעו רשתות האופנה והמסחר כי הן פותחות בשביתה, ולא ייפתחו את החנויות גם אם הנחיות הממשלה יאפשרו זאת. הקמעונאים טוענים כי האוצר מתעתע בראש הממשלה ומטרפד את דרישותיהם.
"החמצן נגמר"
"התנהלות האוצר לא מותירה בידינו ברירה, אלא להשבית את כלל עסקינו", כתבו הקמעונאים במכתב לראש הממשלה. "כיון שפתיחת החנויות בעת הזו, ללא קבלת רשת בטחון ממשלתית, רק תעמיק את ההפסדים הכבדים ואת הבור אליו נפלנו, כל רשתות האופנה והמסחר תיאלצנה לפתוח בשביתה כללית ולסגור את שעריהן עד לקבלת דרישותינו המינימליות לעזרה מהממשלה. ממשלת ישראל תמשיך לצערנו לממן את שכרם של 350 אלף עובדינו (כ-3 מיליארד שקל בחודש), עד אשר האוצר ישכיל להבין את גודל המשבר ועוצמת פגיעתו האנושה, ויקבל את דרישותינו במלואן. החמצן שלנו נגמר".
הקמעונאים נפגשו מוקדם יותר השבוע עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וראשי האוצר, והציגו את בקשותיהם לסיוע. המתווה שמציעים הקמעונאים: מענקי פיצוי – עסק, בכל גודל, שבחודשים מרץ-אפריל ירדו הכנסותיו בפחות מ-25% לא יקבל כל פיצוי. עסק שהכנסותיו ירדו במעל ל-25% יקבל פיצוי בסך 5% מהכנסותיו, כפי שדווחו בחודשים מרץ-אפריל 2019, וכל עסק, בכל גודל, שבחודשים מרץ-אפריל ההכנסות שלו ירדו במעל 50% יקבל מיידית פיצוי בסך 10% מהכנסותיו כפי שדווחו בחודשים מרץ-אפריל 2019.
בנוסף דורשים הקמעונאים 10 אלף שקל מענק עבור כל עובד שהוצא לחל"ת ויקלט בחזרה לעבודה, הגדלה של ערבות המדינה בכל מסלולי ההלוואות מ-15% ל-50% לכל הפחות, ובנוסף, לצרף גם את חברות האשראי והחוץ בנקאיים למעגל המלווים, הארכת תקופות היציאה לחל"ת וביטול הדרישה למינימום 30 יום, כדי שבבוא העת יוכלו "להחזיר את העובדים ללא חשש מהוצאתם לחל"ת נוסף עקב סגר נוסף". בקשה נוספת של הקמעונאים היא כי הממשלה תבטל את הפטור ממע"מ עד 75 דולר, שניתן ברכישה באינטרנט מאתרים בחו"ל.