עכשיו תורכם: יהודי התפוצות עמדו לצידכם - הגישו להם עזרה
במשך שנים נהנתה ישראל מתרומות בהיקפים אדירים מיהודי ארה"ב. היום זו אחריותה של ישראל, כמדינת הלאום של העם היהודי, לספק משענת ותמיכה לאחינו שבתפוצות. אין לישראל את הפריבילגיה להסיט את מבטה מהמתרחש שם, והסיוע לא חייב להיות כלכלי דווקא
היכנסו כאן כדי להדליק נר - או להתאבל על הנספים
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
חלק מהקהילות הללו, ובראשן הקהילה היהודית שבארצות הברית, היו עד לא מזמן העורף האסטרטגי של ישראל. לאורך השנים סיפקו יהודי ארה"ב לישראל תמיכה מדינית, הסברתית וכלכלית יקרה מפז. האסון הפוקד כעת את הקהילה הזו לנוכח שיעורי התחלואה הגבוהים בה, מחייב אותנו להכיר בכך שהיוצרות התהפכו. הפעם זהו תפקידה של ישראל לסייע לקהילות היהודיות שמעבר לים.
עוד טורים בערוץ היהדות:
- בעל האדמות והשפחה: כך נשים ממשיכות להירצח/
פרופ' רוחמה וייס
הנתונים המתפרסמים לגבי פגיעת הקורונה בקהילות שבתפוצות מלמדים על ממדי האסון. כך, עשרות רבנים ברחבי העולם מתו עד כה מהמחלה, ובצרפת מדווחים רשמית על 1,300 יהודים לכל הפחות שנספו במגפה. בארצות הברית - בעיקר בריכוזים היהודיים של ניו-יורק וניו-ג'רזי - מניין הנספים בקרב הקהילה ממשיך לטפס מדי יום.
בניו-יורק אובחנו אלפי חולים יהודים והקהילה כולה חיה בתחושה של משבר מהקשים בתולדותיה. מוסדות קהילתיים - ובהם בתי ספר, בתי כנסת, בתי מדרש ומקוואות - נאלצו לסגור את שעריהם ונקלעו למשבר כלכלי חריף המציב סימן שאלה על יכולתם לשוב ולפעול אפילו ביום שאחרי.
הושיטו יד
כפועל יוצא, הקהילה היהודית בארה"ב - אשר מאז ומעולם הייתה הראשונה להתגייס ולתמוך בישראל - אמנם מוסיפה להתעניין במצב אצלנו, אך נאלצת להפנות את משאביה פנימה. כאמור, הסיבה לכך איננה חוסר אכפתיות, ההפך הוא הנכון - רבים עוקבים בדאגה אחר הנעשה בישראל. אבל ישנה הבנה כי ישראל נמצאת במקום טוב בהרבה מהקהילה בכל הקשור להתמודדות עם המגפה. הטלטלה שעוברים יהודי ארה"ב גורמת להם, באופן טבעי, להתגייס בראש ובראשונה למתן מענה עבור הקהילה המקומית.
זה הזמן אפוא להפנים כי יהדות העולם - ובתוכה הקהילה היהודית בארה"ב – היא זו שזקוקה הפעם לתמיכה מישראל. במשך שנים נהנתה ישראל מתרומות בהיקפים אדירים מיהודי ארה"ב. לפי מחקר של האוניברסיטאות ברנדייס ותל-אביב, יהודי ארה"ב תרמו 706 מיליוני דולרים לבריאות בישראל בין השנים 2000 ל-2015, ומעל מיליארד דולר בשנה במשך תקופה זו. היום זו אחריותה של ישראל, כמדינת הלאום של העם היהודי, לספק משענת ותמיכה גם לאחינו שבתפוצות.
מודל ישראלי חזק
למזלנו, בעשורים האחרונים מעמדה של ישראל התחזק, והיא מסוגלת להעניק סיוע לאחרים. המחשה לכך ניתן היה למצוא זה מכבר, כאשר ישראל הושיטה סיוע חירום לקהילה היהודית ביוסטון, טקסס, בעקבות סופת ההוריקן הקשה שהשתוללה שם ב-2018. סוג הסיוע שניתן להעמיד לא חייב להיות כספי, שכן ברור כי גם ישראל מתמודדת עם מצב כלכלי קשה. אך סיוע שניתן ומתבקש להושיט נוגע יותר לידע ולמומחיות בניהול משברים קהילתיים.
לאורך השנים פיתחה ישראל מודלים לבניית חוסן קהילתי ולהתמודדות חברתית עם משברים. זהו ידע שיכול לעזור לקהילות היהודיות בעולם לבנות רשת ביטחון קהילתית לחבריהן, כך שעבודה נכונה בשגרה תגרום לתפקוד טוב יותר בחירום. בנוסף, משרד החינוך פיתח מערכי לימוד דיגיטליים, לרבות בתחומים כגון ציונות, תולדות עם ישראל ולימודי יהדות. ניתן לתרגם ולהנגיש מערכים אלה לתלמידים יהודים ברחבי העולם, מהלך העשוי גם לחזק את הזהות המשותפת שלנו ולהקל על בתי הספר היהודיים שהושבתו.
אין חולק על כך שישראל מתמודדת בימים אלה עם משבר רחב היקף. אבל זהו המצב גם בקרב יהדות התפוצות, ובתור מדינת הלאום של העם היהודי, אין לישראל את הפריבילגיה להסיט את מבטה מהמתרחש שם. חיזוק השותפות, דווקא בזמן משבר, הוא דבר משמעותי בפני עצמו. זה הזמן להתגייסות לאומית כדי להשיב טובה תחת טובה לקהילות היהודיות שתמכו בנו כל השנים מרחוק.
- הכותבת היא מנכ"לית קרן משפחת רודרמן הפועלת לחיזוק יחסי ישראל-יהדות ארצות הברית