תלמוד תורה, שחיטה כשרה ויין לקידוש: קל להיות יהודי דתי באיחוד האמירויות
עד לפני שנים ספורות שמרה הקהילה היהודית של איחוד האמירויות על פרופיל נמוך. כעת, בראיון ראשון לכלי תקשורת ישראלי, מספר נשיא הקהילה על חייהם של כ-2,000 היהודים החיים באבו דאבי ודובאי: "כאן יש את הטוב ביותר מהכול, אז גם בית הכנסת החדש שלנו יהיה הטוב ביותר, כדי שמי שיראה אותו יגיד 'וואו'"
2 בתי כנסת, 45 ילדים בתלמוד תורה, ומצות על המדפים בכל סופר לקראת פסח: זה לא תיאור של יישוב ממוצע בישראל, זאת המציאות עבור הקהילה היהודית שחיה באיחוד האמירויות. בראיון ראשון שהוא נותן לכלי תקשורת ישראלי, מספר נשיא הקהילה היהודית, סולי וולף, על החיים היהודיים במדינה המוסלמית שעד לאחרונה היו תחת מעטה של סודיות; קשרים בין היהודים לממשל - והיחסים עם השכנים: "כשתגיע לשדה התעופה, אם במקרה יש עליך תפילין – אל תדאג", וולף אומר. "הם כבר יודעים טוב מאוד מה זה".
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
"גדלתי בלונדון ועולם העסקים הביא אותי למספר מקומות בעולם", מספר וולף. "עם העסקים, התחלתי לגלות את הפוטנציאל שקיים במדינות המפרץ, ונסעתי לשם כדי להכיר טוב יותר את המקום. בשלב מסוים הנסיעות שלי הפכו תכופות עד שזה נהיה לא נוח לנסוע כל הזמן ממינכן לדובאי, ולכן בשנת 2002 החלטתי לעבור לגור בדובאי ולהשתכן כאן".
עוד קהילות בערוץ היהדות :
- מבייגל עם חור ועד בשר: יהודי הוואנה נאבקים על הכשרות
- הראשון בלטביה אחרי השואה: בית הכנסת של האוליגרכים
- "קצת יותר נוח להיות יהודי": היהודים חוזרים לבודה
- תפילה לשלום חמינאי: הצצה לחיים היהודיים באיראן
- אנטישמיות, טרור וכלכלה רעועה: ניס מתרוקנת מיהודים
וולף מעריך כי באיחוד האמירויות חיים כיום למעלה מ-2,000 יהודים, "זאת כמובן מבלי לקחת בחשבון יהודים אחרים שמבקרים כאן ואנשי עסקים". הקהילה לא גדולה במיוחד אך מגובשת, עם רב שדואג ומסדר את כל ענייני הדת, הכשרות והמועדים, ושני בתי כנסת.
אחד מהם, חדש יחסית, נמצא בדובאי, ואמור היה להיות בשיא פעילותו - אך הקורונה שינתה את התוכניות ובקהילה מקווים לחדש את הפעילות בו לקראת ראש השנה. "זה בניין מאוד מפואר", אומר וולף. "נראה כאילו נבנה לפני מאה שנים. בית הכנסת הראשון נמצא בשכונת ג'ומירה בדובאי, ולפני הקמתו יהודים היו משלימים מניין בבית שלהם".
גפילטע פיש ומצות במרכול המקומי
מזה קרוב לחמש שנים שרב הקהילה, לוי דוכמן, דואג לכל צרכיהם של היהודים החיים בנסיכויות המוסלמיות אבו דאבי ודובאי. "בימי שישי הוא מספק חלה ויין לקידוש, ומדבר על פרשת השבוע. עכשיו הוא גם מטפל בכל סוגיית האוכל הכשר, כי עד עכשיו היה רק אוכל כשר חלבי, אבל הוא התחיל לייבא בשר כשר מארה"ב ועכשיו שם גם שחיטה כשרה כאן בדובאי.
"הם יכולים לספק כאלף עופות בשבוע, וזה מספיק לכל הקהילה שלנו. כשבאתי לכאן בהתחלה לא היה כזה דבר, לא יכולת למצוא אוכל כשר או מצות. היום ברוב הסופרים אתה יכול למצוא מצרכים כשרים רבים, כולל מצות בפסח. אתה תמצא את כל מה שצריך לפסח, אפילו חרוסת ומצרכים לגפילטע פיש".
אז אין שום בעיה לשמור על אורח חיים דתי יהודי כהלכה בדובאי?
"שום בעיה. אני מאחל לכל הקהילות היהודיות בעולם שיהיה להם רב כזה. הוא אדם יוצא מן הכלל, צעיר - אבל עושה את הבלתי יאומן. כולם אוהבים אותו. הוא עושה קידוש השם. מסתובב עם זקן וכובע מצחייה, ויש מי שטועה לחשוב שהוא בכלל מפקיסטן. הוא גם מלמד ילדים יהדות, ומפעיל תלמוד תורה לילדים. זה מאוד מרגש לראות ילדים קטנים שרים 'מה נשתנה', וזה לא יאומן לראות אותם לומדים את פרשת השבוע. הרב גם מעביר שיעורים בערבים".
"מרגישים ביטחון"
וולף מספר כי בתלמוד התורה של דובאי לומדים כ-45 ילדים. "זה ממש לא יאומן. כשאתה רואה בית כנסת וילדים ששרים שירים יהודיים ומתפללים במקום שבו בעבר היית צריך להסתיר את זהותך, מרגש לראות את מצב הדברים היום".
נשיא הקהילה היהודית מדבר על תחושת ביטחון להסתובב במקום כיהודי, ועל סיוע בשמירה על הזהות היהודית, שמתבטא אגב באישור ליין לקידוש במדינה המוסלמית שבה אלכוהול הוא ממש לא מצרך מובן מאליו: "מאוד בטוח לנו כאן, אנחנו לא מסתתרים. אנחנו מרגישים בנוח וחופשי להתפלל וללכת לבית הכנסת ולכל מקום. אין כל עוינות כלפינו לא מהאנשים ולא מהרשויות, המדינה ומנהיגיה דואגים לנו ולצרכים שלנו. אני פה כבר 18 שנים, ומעולם לא הרגשתי עוינות או משהו בסגנון, וכולם יודעים שאני יהודי. יש לנו שכנים ליד בית הכנסת, ולאף אחד מהם לא אכפת מזה, הם מקבלים אותנו איך שאנחנו".
איך היחסים בין הקהילה היהודית לשלטון המקומי?
"הרשויות כאן מאוד עוזרות, אין לנו כל בעיה איתם והם מאוד ידידותיים כלפינו. והם עושים הרבה. בשנת 2022 הולך להיות בית כנסת באבו דאבי, יהיה מתחם אחד שיהיה בו מסגד, כנסייה ובית כנסת. יהיה שם גם מוזיאון ואולי גם מקווה".
ואיך היחסים של הקהילה היהודית עם המקומיים?
"הם אנשים מאוד ידידותיים, רואים בנו כבני דודים ודודים, כאנשים שחיו במשך אלפי שנים ביחד. אני יכול להגיד לך שחלק גדול מהם ישמחו לראות כאן עוד אנשים יהודים כדי לעשות עסקים. התושבים כאן יודעים שיש אנשי עסקים יהודים מצוינים, רופאים מצוינים, רואי חשבון, אז הם מאוד ישמחו שיבואו. כבר היום יש הרבה יהודים שבאים לכאן למטרות עסקים".
קשרים אישיים עם המנהיגים
וולף מעריך כי יחסים דיפלומטיים בין ישראל לאיחוד האמירויות אינן חזון עתידני. "אני בטוח שיש שיחות שמתקיימות מתחת לשולחן", הוא אומר. "המנהיגים של איחוד האמירויות, השייחים שמנהלים את המדינה, הם אנשים חכמים מאוד, בעלי יכולות גבוהות ביותר. הם אומרים שאצל העם היהודי יש יכולות, יש מדע ויש פוטנציאל, ולכן יהודים כבר היום מבקרים כאן בחופשיות. ב-2020 היה אמור להיות אקספו בדובאי, ולא מעט בעלי דרכון ישראלי היו אמורים לקחת חלק באירוע. דובר על כך שאחרי האקספו יפתחו, בסופו של דבר, יחסים דיפלומטיים, אבל כרגע זה מוקפא.
"רוב היהודים כאן עובדים בתחום הפיננסי, או שיש להם עסקים משלהם. לצערי אנחנו לא נפגשים מדי יום, אבל כן משתדלים להיאסף בערבי שבת, ומבקרים זה את זה. בסופו של דבר, כשבית הכנסת החדש שלנו יהיה מוכן - אנחנו נהיה שם כל יום שישי, נערוך תפילה משותפת בשבת וקידוש. אם מישהו יבוא לכאן לאחר ראש השנה, יהיו לו מקום לשהות בו, להתפלל וגם לאכול אוכל כשר. למעשה, כל מה שיש לו בבית. יש לנו גם סוכה בבית הכנסת החדש, שיכולה להכיל בסביבות ה-250 אנשים. יש לנו הרבה אפשרויות לסייע לאנשים לנהל אורח חיים דתי כהלכה".
בית הכנסת מתוכנן בשכונת ג'ומירה, "אחד האזורים הכי טובים בדובאי", לדברי וולף., "אם תסתכל מבחוץ זה יראה לך כאילו הוא נבנה לפני מאות שנים בסגנון איטלקי או ספרדי. ממש לא ייאמן. יש היום שני בתי כנסת – החדש ביותר כבר קיים אבל הפתיחה התעכבה קצת בגלל הקורונה. אנחנו משפצים אותו ומכניסים ארון קודש, שיהיה מהודר ומפואר כדי שיתאים לדובאי המפוארת. כאן יש את הטוב ביותר מהכול, אז גם בית הכנסת צריך להיות הטוב ביותר, כדי שמי שיראה אותו יגיד 'וואו'".
כנשיא הקהילה וולף אוחז בקשרים טובים עם המנהיגות. "אני מכיר באופן אישי את המנהיגים, ואם יש איזושהי בעיה יש לי קשר ישיר אליהם. יש הרבה יהודים בעולם שמאוד מפחדים וחוששים שזה אזור מסוכן, אבל למעשה המקום כאן מאוד בטוח. אתה יכול ללכת ברחוב עם מיליוני דולרים ואף אחד לא יתקרב אליך.
"בשנה האחרונה הקהילה היהודית משגשגת באיחוד האמירויות, וזה גורם ליהודים רבים להרגיש בטוח לבוא לכאן לחופשה או לעסקים. אני משוכנע שגם ישראלים רבים ירצו להגיע לפה, כי דובאי היא מקום מאוד יפה ותיירותי ומוקד עסקי. פעם רצו לבקר במונטה קרלו ולאס ווגאס, והיום כולם רוצים לבוא לדובאי, אבל לצערנו בגלל בעיות דיפלומטיות זה עדיין לא אפשרי. עם זאת, אני בטוח שבעתיד זה יהיה פתוח וחופשי לכל הישראלים, בכל עת, ללא בעיה".