שתף קטע נבחר
 

טוב שכן רחוק

השריקות מפריעות את מנוחת הצהריים, הטווסים מטילים בחצר, העכברושים מתגנבים אל הווילה, החנייה נחסמת בכוונה; לאגודה לתרבות הדיור מגיעות מדי שנה יותר מ-100 אלף תלונות בעקבות סכסוכי שכנים, וסכסוכים רבים מגיעים גם לבתי-המשפט; לרוב זה על כסף, לפעמים זה מצחיק עד דמעות, לפעמים זה מרושע עד כאב; הסיבות לסכסוכי שכנים, ואיך לטפל בהם

גם עשירים רבים ביצים בחצר יריות בנשק חם לאן לפנות 

מיליוני אנשים מחפשים בשקיקה בן זוג לחיות איתו עד שהמוות יפריד ביניהם. בשלב הזה הם לא תמיד חושבים על השותפים הצמודים הנוספים שיהיו להם לאורך כל חייהם, שעלולים לעשות להם את המוות, ולעתים ממש, כפשוטו, להביאם עד מוות. יש כאלה שזוכים לשכנים עם פיגורה מדהימה ולב משוקולד כמו בסדרת הטלוויזיה חברים, אבל אלה גרים בניו-יורק. אנחנו בישראל מסתפקים בשכנים סטייל קרובים קרובים, ואם זכיתם בשכנים מהסוג הזה תגידו תודה, כי אין לכם מושג לאילו מחוזות עלולים להוביל אתכם סכסוכים המתגלעים בין שכנים.
מוריס מקביאן ושכניו, למשל, הגיעו עד אולמה של שופטת בית-המשפט העליון טובה שטרסברג-כהן. בחודש שעבר דחתה השופטת את בקשתו של מקביאן, לאפשר לו לערער על פסק-דין של בית-המשפט המחוזי. פסק-הדין של המחוזי אישר פסק-דין של בית-משפט השלום, שקבע כי על מקביאן להרוס את הקירות של 15 דירות קטנות בבניין מגורים בתל-אביב - שאותן יצר על-ידי חלוקה פנימית של חמש דירות גדולות יותר בבעלותו - ולהחזיר את המצב לקדמותו.
בכך שם בית-המשפט העליון קץ לפרשה שנמתחה על פני עשר שנים, מאז רכש מקביאן חמש דירות בבית המשותף ברחוב ויסוצקי היוקרתי. לאחר שהפך אותן ל-15 דירות קטנות, מצאו עצמם השכנים מתגוררים במעין מלון דירות, רק בלי שירות חדרים וניחוחות של עצי קוקוס. הם התלוננו על לכלוך, רעש ופגיעות באינטרקום ופנו לבית-משפט השלום. זה קיבל את טענותיהם ונתן צו הריסה, אולם מקביאן ערער וערער עד שהגיע כאמור לבית-המשפט העליון.
אבל הפרשה, מתברר, טרם הסתיימה. לדברי עורכי-הדין גדעון פישר ורם תורן, שייצגו את השכנים, מקביאן לא מקיים את פסק-הדין, ובימים אלה נשקלת אפשרות לפתוח נגדו בהליך על-פי פקודת בזיון בית-משפט. בנוסף מתבצעת בדיקה של כל הנזקים הכספיים שנגרמו לשכנים בעקבות ירידת הערך של דירותיהם, ולאחריה תוגש נגדו תביעה כספית נפרדת.
להערכת עו"ד פישר, מקביאן כבר שילם עשרות-אלפי שקלים רק על הוצאות המשפט, וזאת בלי לקחת בחשבון את שכר הטרחה ששילם לעורכי-הדין שייצגו אותו, ובהם אפילו עו"ד אמנון גולדנברג.
עו"ד פישר, שטיפל בלא מעט מקרים של סכסוכי שכנים, אומר שבמרבית הפעמים מקור הסכסוך הוא בקנאה. בן-אדם שמקנא בשכן עם המרצדס, אומר פישר, איך הוא יוכל להשקיט את הקנאה שלו? הוא יתלונן שהשכן מחנה את המרצדס במקום אסור.
לכן, לדבריו, עורכי-דין לא צריכים להתמקד רק בפן המשפטי בסכסוכי שכנים, אלא לנסות למצוא מה הבעיה האמיתית, למרות שבפקולטה למשפטים אף אחד לא מלמד אותם פסיכולוגיה, וגם לנסות למצוא פתרון מעשי. הוא עצמו מנסה כעת בפרשת מקביאן למצוא אפיק חדש לפתרון: "אני בודק אפשרות שמקביאן ירכוש את הדירות של השכנים, או שגורמים אחרים ירכשו את דירותיו".

גם עשירים רבים
אם חשבתם שסכסוכי שכנים פוקדים אנשים מסוג מסוים, טעיתם. באגודה לתרבות הדיור נרשמות מדי שנה יותר מ-100 אלף תלונות של דיירים בעקבות סכסוכי שכנים, וצריך לציין שהאגודה מטפלת רק בדיירים של בתים משותפים החברים באגודה, המונים כיום כ-65 אלף ועדי בתים. כך שלמעשה המספר האמיתי גבוה יותר. לדברי שלומי אור, עוזר מנכ"ל האגודה, המתלוננים באים גם משכבות אוכלוסיה חלשות וגם משכבות מבוססות ואמידות. באזורים אמידים יש מטבע הדברים בעיות שאין במקומות פחות אמידים, הוא אומר, "למשל סכסוכים הנוגעים לאופן השימוש בבריכת השחייה ובחדר הכושר".

אחד הסכסוכים המעניינים בקטגוריית הצרות של עשירים הוא זה שהתגלע בין משפחות הרציקוביץ והורביץ מרחוב התכלת המפואר בהרצליה פיתוח, שתי משפחות אמידות ששווי בתיהן הוערך ב-6 מיליון דולר. משפחת הרציקוביץ, בעלת ישפאר, יבואנית מוצרי סוני, טענה בבית-משפט כי ביתה הריק של משפחת הורביץ, המתגוררת בגרמניה, שורץ חולדות ועכברושים. לטענתה, בלילה הם מטפסים על גדר בגובה שני מטרים המפרידה בין הבתים, מגיעים לביתם, פוגעים באיכות חייהם ומורידים את ערך הווילה המפוארת שלהם ב-600 אלף דולר. בית-משפט השלום דחה את תביעת המשפחה, אולם התובעים לא אמרו נואש וערערו לבית-המשפט המחוזי, שדחה אף הוא את התביעה.

כרגע המצב שפיר, אומרת ז'קלין הרציקוביץ, היות שבית משפחת הורביץ הושכר לדיירים, שדואגים לשטח. עו"ד פישר, שייצג את משפחת הורביץ, אישר כי על מנת להביא את הסכסוך לסיומו ומתוך מחווה של רצון טוב השכיר את הנכס למספר שנים, והשטח מטופל על-ידי הדיירים החדשים.

אפילו השופטים, שאליהם מגיעים לבסוף הסכסוכים, מעורבים בסכסוכי שכנים משלהם. השופט משה טלגם, למשל, היה מעורב בסכסוך על עקירת עץ. השופטת בדימוס הדסה בן-עתו היתה מעורבת, יחד עם שכניה השחקנים אריק לביא ושושיק שני, בסכסוך עם דייר נוסף על דירת גג בבניין מגוריהם בתל-אביב.

לתושבי המרכז וגוש דן יש מודעות גבוהה יותר לזכויותיהם, ויותר פניות מגיעות מצידם אל האגודה לתרבות הדיור. רק בשבוע שעבר הוציא בית-משפט השלום בתל-אביב צו מניעה זמני, האוסר להפעיל אחר חצות את קפה תיאו בנוה-צדק, המיועד בעיקרו לקהילה ההומו-לסבית והמנוהל על-ידי המשורר ואיש יחסי הציבור אילן שיינפלד. החלטת בית-המשפט ניתנה בהמשך לבקשת דיירי בית משותף בשכונה, שטענו כי בית-הקפה גורם מטרדים חמורים של רעש, ריחות רעים ולכלוך, חנייה פרועה והתגודדות לקוחות בפתח הקפה. עו"ד דוד זלצמן, המייצג את השכנים, אמר לנו כי "תושבי השכונה התארגנו והקימו את הוועד למען איכות החיים בנוה-צדק", שבעקבות פנייתו הוגשה התביעה.

חזור למעלה
ביצים בחצר
"ייחסי השכנות משקפים בדרך-כלל את אופי היחסים הבין-אישיים שהאדם מקיים בכלל", אומרת עליזה גולדשטיין, פסיכולוגית קלינית ודוברת הסתדרות הפסיכולוגים בישראל.

לדבריה, קשר בין שכנים הוא מצד אחד קשר קרוב ויומיומי, המערב מגע סביב נושאים אינטימיים ומהותיים כמו מרחב מחיה, סגנון חיים וכספים. מצד שני, אלה הם גם יחסי זרות, שהרי לא מדובר באנשים שבחרנו, והם לא בהכרח מתאימים לנו ולטעמנו.

"הרוב הגדול של התלונות הנוגעות לסכסוכי שכנים מתמקד סביב כסף, ובמיוחד סביב אופן חלוקת מסי ועד הבית והוצאות הקשורות ברכוש המשותף", אומר שלומי אור. לדבריו, רבים חושבים שכל דיירי הבניין צריכים לשלם מסי ועד באופן שווה, אולם חוק המקרקעין קובע מפורשות שהחלוקה מתבצעת לפי גודל הדירה.

חוץ מכסף, יש גם תלונות על שימוש בלתי סביר ברכוש המשותף, כמו דייר שהחליט להפוך את המקלט למחסן שלו, ותלונות על מטרדים שונים. רק בחודש שעבר פנתה האגודה לתרבות הדיור באמצעות יועציה המשפטיים לדיירת בבניין בתל-אביב, ששכניה התלוננו כי היא מגדלת בעלי חיים במרפסת דירתה וזורקת את הפרשותיהם לחצר האחורית של הבית. במקרה הזה השכנים בחרו לטפל בבעיה בדרכים מקובלות.

אולם יש גם דרכים פחות מקובלות. כך, למשל, לפני מספר שנים החליט עורך-דין המתגורר באחד מרחובותיה היוקרתיים של רמת-השרון, כי הדרך הטובה ביותר לטפל בכלבי השכונה המטרידים את מנוחתו היא להרעילם ברעל עכברים...

סיפורים על סכסוכי שכנים יכולים לפעמים לעורר אצל השומע צחוק הגון. באחת השכונות היוקרתיות ברעננה הוטרדו הדיירים מתחביב מוזר שפיתחה שכנתם: שריקה מבוקר עד לילה, שריקות רמות ומסולסלות, שהפריעו את השקט והמנוחה. השכנים פנו למשטרה להגיש תלונה, והעניין הגיע עד לבית-משפט השלום בכפר-סבא, שהביא מזור למצוקת השכנים כשהוציא צו, הקובע כי השכנה השורקת תגביל את שעות השריקה שלה בחלונות פתוחים לשעתיים ביום.

במקרה אחר, אך דומה, הגישו שכנים בעפולה תביעה נגד גימלאית בטענה שהיא מטרידה את מנוחתם במשך שנים ברעשי רדיו וטריקת דלתות. שלושה שופטים בבית-המשפט המחוזי דחו את התביעה והתירו לאשה להמשיך להאזין לרדיו ולסגור ולפתוח דלתות.

יש גם סיפור על דיירים אחרים החליטו לפתוח על דעת עצמם בבניין המגורים בית-כנסת.

ועוד סיפור: יום אחד הגיעה לבית-משפט השלום בתל-אביב בקשה מיוחדת של זוג, עורך-דין ורופאה, שטענו כי חתול בעל פרווה אפורה ועיניים כחולות שלא ניתן לטעות בזהותו פוגע בפרטיות שלנו. "הוא חודר לביתנו כאוות נפשו וזורע בו הרס ומהומה". בני הזוג ביקשו להוציא כנגד שכנם, בעלי החתול, שגם הוא עורך-דין, צו מניעה שיורה לו לאסור על החתול לשהות בשטחים משותפים בבניין המגורים ולשים אותו בכלוב. יצוין כי לשכנים היו שלושה חתולים, אבל התביעה הוגשה נגד חתול אחד בלבד.

לדברי עורך-הדין שהתלונן, בינתיים נפתרה הבעיה בין הצדדים ומאז הספיקו שתי המשפחות לעזוב את הבניין.

ואם תלונות על כלבים וחתולים הן עניין שבשגרה, סכסוך על טווסים - זה כבר עניין נדיר יותר. במושב שקט חיו להם בשלווה שני שכנים, האחד בן 90 והאחת בת 65. אפשר לחשוב שבגיל כזה הסובלנות והפשרנות שולטות, אבל לא. יום אחד התלוננה השכנה במשטרה, כי שכנה הקשיש גנב עשרה טווסים מחצרה וכלא אותם בתוך כלוב בחצרו. כשהגיעה המשטרה להרגיע את הרוחות טען הקשיש בתוקף, כי יש לו זכות על חלק מהטווסים, מאחר שאלה הטילו בחצרו. במשטרה המליצו לשכנים הניצים לפנות לבית-המשפט.

חזור למעלה
יריות בנשק חם
לעומת אלה, סכסוכי שכנים יכולים לעתים להיגמר ברצח, וכבר היו דברים מעולם. מה שבטוח הוא שבשנים האחרונות יש עלייה במספר הסכסוכים ומקרי האלימות בין שכנים. לדברי עליזה גולדשטיין, זהו שיקוף של העלייה הכללית ברמת האלימות בחברה הישראלית בכלל.

אחד מסכסוכי השכנים המתוקשרים, שהגיע עד יריות בנשק חם, היה זה שבו היה מעורב סא"ל (מיל') אלי קידר, מושל חברון לשעבר. באפריל 1998 זוכה קידר לחלוטין מאשמת גרימת חבלה חמורה וניסיון להרוג את שכניו ביריות, בגלל סכסוך על מקום חנייה. בית-המשפט קבע כי קידר פעל מתוך הגנה עצמית.

בעת האירוע התגורר קידר עם משפחתו במבשרת ציון. עו"ד שמעון שובר, שייצג אותו במשפט הפלילי שנערך לו, אומר כי קידר ומשפחתו לא חזרו לגור ביישוב לאחר האירוע. במשך תקופה ארוכה ניסו למכור את הבית ולא הצליחו, ולבסוף השכירו אותו.

סכסוכי שכנים מייצרים לעתים אלימות גם אצל אנשים שאינם בהכרח אלימים ומועדים לפורענות מלכתחילה.

כך, למשל, הורשעה לאחרונה בבית-משפט השלום בתל-אביב משוררת ידועה בתקיפת שכנתה בת ה-70, ונידונה לשישה חודשי מאסר על תנאי. גם מכתבי ההוקרה שקיבלה המשוררת משמעון פרס, יוסי שריד ומשוררים ידועים כמו נתן יונתן, לא עזרו לה כדי לשכנע את השופט להקל בעונשה. בפסק-הדין נכתב: "מצערת העובדה כי אשה נורמטיבית איבדה את עשתונותיה וביצעה מעשה תקיפה כלפי אשה המבוגרת ממנה ב-20 שנה". ממשרד עורך-דינה של המשוררת נמסר כי הוגש ערעור בתיק, וטרם נקבע מועד לדיון.

ויש גם סתם מקרים של רישעות פשוטה. שלומי אור, שראה בחייו כבר הרבה מקרים של סכסוכי שכנים, מספר על שניים שנגעו ללבו במיוחד: בראשון פנתה לאגודה אשה משכונה אמידה בתל-אביב, נכה קשה, וסיפרה כי השכנים לא מאפשרים לה לחנות בשטח המשותף וחסמו לה את החנייה. במקרה השני התנכלו דיירים מדרום תל-אביב לשכנם, קשיש בן 100, והניחו זבל בכניסה לביתו.

מקרה ידוע הוא זה של שושנה גליקסמן, בת ה-70, ששכניה, וביניהם עורך-דין, התלוננו על התנהגות מוזרה שלה וגרמו לאשפוזה בכפייה בבית-החולים הפסיכיאטרי אברבנאל. לאחר האשפוז הגישה האשה תביעה לבית-המשפט המחוזי, וזה קבע כי לא היה בסיס לאשפוז וכי הפסיכיאטר המחוזי חרג מסמכותו והפגין זלזול בכבוד התובעת. לדברי עורך-דינה של גליקסמן, דוד טריכטר, המדינה אמנם פיצתה אותה על עוגמת הנפש בשווי עשרות-אלפי שקלים, אבל היא היתה רוצה מאוד לעזוב את מקום מגוריה ולעבור למקום אחר, אך אין באפשרותה מבחינה כלכלית לעשות זאת.

פרופ' מייקל סולטמן, חבר במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, בילה במשך שנתיים במזרח אפריקה על מנת לחקור את התנהגותו של שבט רועי בקר החי שם. לדבריו, כשיש בשבט סכסוך שכנים על אדמות, פרות או כסף, השבט מכנס את זקניו כדי שיפתרו את הסכסוך. מכיוון ששני הצדדים צריכים לקבל את הפשרה, לעתים נערכות ישיבות רבות לפני שמגיעים לפתרון. "במקרה אחד כינסו 17 ישיבות עד שהגיעו לפשרה", מספר פרופ' סולטמן. לדבריו, אנשי השבט יודעים שאי-הגעה לפשרה יוביל לאלימות, והאיום הזה גורם להם לחפש פשרות בכל מחיר.

ואם שבט רועי בקר מאפריקה הרחוקה הגיע למסקנה הזאת, גם אנחנו יכולים, לא?

חזור למעלה
לאן לפנות
כמו מריבות משפחתיות, גם סכסוכי שכנים עדיף לסיים מהר ובלי פנייה לבתי-משפט. תביעה בבית-משפט יכולה לקחת בין שנתיים לשלוש, ויש לה גם השפעה שלילית על המשך היחסים, למרות שלעתים קרובות מעביר בית-המשפט את הסכסוך לגישור ופישור, המאפשר לפתור את הסכסוך באווירה נינוחה יותר.

אם בחרתם בכל זאת לפנות לערכאות, הנה מספר דברים שכדאי לדעת, מפי עו"ד סמי ישראל, יועץ משפטי באגודה לתרבות הדיור: "בעיקרון, אפשר להביא סכסוכים בין בעלי דירות בבית משותף גם אל המפקח על רישום המקרקעין.

למפקח סמכות ייחודית להכריע בסכסוכים בנושאים הבאים: תשלומי מסי ועד בית, התקנת דוד שמש על גג הבית המשותף, הינתקות ממערכת חימום מרכזית, החלפת ספק גז, התקנת מעליון לנכים, מעלית ומזגן, הרחבת דירה, שינויים או תיקונים הפוגעים ברכוש המשותף, בחירת נציגות ושיפוץ הבית המשותף".

בתלונות הנוגעות להסגת גבול בין הדיירים אפשר להביא את הסכסוך בפני בית-משפט וגם בפני המפקח על רישום המקרקעין. לשניהם הסמכות להכריע.

בענייני תלונות על מטרדים כגון מוסיקה רועשת, נביחות כלבים, רעש מזגנים, רעש אזעקה - הסמכות נתונה לבית-משפט השלום או המחוזי, תלוי בגובה הפיצוי הנדרש. נושא הרעשים מוסדר גם בחוק למניעת מפגעים, והעבירה על חוק זה היא פלילית. בנושאים כאלה אפשר גם לפנות לעיריה.

במקרים של תלונות על חריגות בנייה, בנייה בלתי חוקית ושינוי ייעוד, ניתן לפנות לפיקוח בעיריה או לוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיריה. במקרים כאלה העיריה יכולה, אם תרצה, לתת התראה, ומאוחר יותר להגיש כתב אישום פלילי כנגד בעל הדירה.

אם החלטתם לוותר בשלב זה על פנייה לרשויות, עומדות בפניכם אופציות אחרות. בישראל יש ארבעה גופים הפועלים בנושא סכסוכי שכנים. הגדול ביותר הוא האגודה לתרבות הדיור (בתל-אביב:5631832-03) מסייעת באמצעות 96 סניפיה לכל ועדי הבתים החברים בה. האגודה מספקת ללקוחותיה ייעוץ משפטי עד שלב הכנת כתב התביעה, כולל הגשתו, ומספקת מידע בעניין זכויות וחובות הדיירים.

לדברי אור, האגודה מציעה גם מוסד בוררות וגישור, שבאמצעותו מנסים למנוע מהסכסוך להגיע לבית-המשפט. בנוסף מנסה האגודה להקדים תרופה למכה. כך, למשל, בבאר-שבע היא מכשירה עולים חדשים לקראת כניסתם לבית משותף, כדי שיידעו מה זה רכוש משותף, ועד בית וכו', ומה זכויותיהם.

מי שלא חבר באגודה ומחפש עזרה ללא תשלום יכול לפנות ללשכות שי"ל (שירות ייעוץ לאזרח, 60-60-50-800-1), שהוא אגף במשרד העבודה. לדברי רות מוסט, מנהלת שי"ל בתל-אביב, בשירות מעסיקים עורכת-דין בהתנדבות לצורכי גישור בסכסוכים בין שכנים. כן מועסקים בהתנדבות עורכי-דין

ושופטים בדימוס הנותנים ייעוץ מקצועי. לדבריה, יש יתרון בפנייה אליהם על פני פנייה למשטרה, שאין לה די כוח אדם לטפל בנושא. מלשכת דוברת המשטרה אכן נמסר, כי המשטרה לא מקצה כוח אדם ייעודי לטיפול בסכסוכי שכנים. לדבריהם, תיקים הקשורים לסכסוכי שכנים מטופלים ביחידות החקירה על-פי סדרי העדיפות בכל יחידה.

ויש גם אנשים שהחליטו לנסות לטפל בתופעה בעצמם והקימו עמותות, שתפקידן לעזור ולספק משענת לאזרח במקרה של סכסוכי שכנים. כך, למשל, הוקם בתל-אביב ארגון "חיה ותן לחיות" (6200259-03) על מנת לטפל באנשים שנפגעו משכנים חולי נפש.

לדברי אחת ממקימי הארגון, שבחרה להישאר בעילום שם, לארגון מגיעות תלונות רבות של דיירים הסובלים משכנים הלוקים בנפשם. בין היתר ציינה תלונות על שכן שתלה על חבל הכביסה ציפור מתה, שכנים ששפכו שתן בשטח המשותף או שכנים שמגדלים עכברושים. המשטרה מוגבלת במקרים כאלה. היא תרשום תלונה וזהו. ומי שצריך לטפל בחולי הנפש לא עושה זאת", היא אומרת.

בחיפה הקימה עדינה צפריר, אזרחית פרטית, את העמותה לנפגעי שכנים (8448494-04). לטענתה, במדינת ניו-יורק כל מי שפונה למשטרה בנוגע לסכסוך שכנים מופנה למגשר. בישראל אין דבר כזה, והמשטרה ברוב המקרים סוגרת את התיק מחוסר עניין לציבור", היא אומרת. לדבריה, לעמותה מגיעות עשרות פניות בשנה באמצעות קו פתוח הפועל כל היממה.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ארכיון
בית משותף. צרות עם השכנים
צילום: ארכיון
מומלצים