מינהל התכנון: 111 אלף דירות אושרו ב-2016
המינהל סיכם את השנה החולפת במהלכה עבר את היעד השנתי, כאשר במחוז חיפה אושר המספר הגבוה ביותר של תוכניות בנייה. במקביל נחשפה בכנסת התוכנית לעידוד בנייה מתועשת למגורים של משרד הבינוי
אחרי משרדי האוצר והבינוי, גם מינהל התכנון מסכם את שנת 2016. על פי נתונים שהוצגו היום (ב') בישיבה שנערכה בקבינט הדיור, בשנה החולפת אושרו תוכניות בנייה ל-111 אלף יחידות דיור חדשות ברחבי הארץ. נדגיש כי מדובר באישורים של תוכניות בנייה - ולא בהתחלת בנייה בפועל.
שפל של 5 שנים במכירת דירות: המשקיעים נוטשים
מדובר בתוכניות מפורטות למגורים שאושרו בוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה ובוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), שנועדה לאשר תוכניות בהליך מזורז כדי להגדיל את היצע הדיור. הנתונים משקפים עלייה ביחס לשנת 2015, במהלכה אושרו 99,376 יחידות דיור.
במינהל התכנון מציינים כי הממשלה הטילה על מוסדות התכנון לאשר 100 אלף יחידות דיור ולפיכך המינהל עבר את היעד השנתי. בהחלטה נקבע כי היעד ללשכות התכנון המחוזיות יעמוד על 62 אלף דירות והיעד של הותמ"ל יעמוד על 38 אלף דירות.
על פי הנתונים, כפי שניתן לראות בגרף, במחוז מרכז אושרו 13,003 יחידות דיור; במחוז חיפה אושרו 13,504 יחידות דיור; במחוז דרום אושרו 12,401 יחידות דיור; במחוז צפון אושרו 12,358 יחידות דיור; במחוז ירושלים אושרו 10,231 יחידות דיור; במחוז תל אביב אושרו 12,005 יחידות דיור; ובותמ"ל אושרו 37,432 יחידות דיור.
לדברי שר האוצר, משה כחלון, "מדובר בהישג יוצא דופן ובשורה עבור שוק הדיור כולו. מלאי תכנוני גדול הוא הבסיס להגדלת ההיצע, יצירת שוק דיור בריא לטווח ארוך והוא מהווה חלק בלתי נפרד מפתרון משבר הדיור. את הפירות של היקף התכנון נראה גם בטווח הזמן הקצר וגם בעתיד. נמשיך לפעול להגדלת יעדי התכנון בכדי לפתור את משבר הדיור הנוכחי ולוודא שלא יהיה משבר דיור לילדים שלנו".
מ"מ מנהלת מינהל התכנון, שירה ברנד, הוסיפה כי "העמידה ביעדים היא פרי מאמץ משותף של הצוות במנהל התכנון והמחוזות לטובת הגדלת היצע יחידות הדיור במדינת ישראל, תוך התייחסות למכלול הצרכים של הציבור והבטחת איכות החיים של התושבים. נמשיך לפעול לטובת מציאת פתרונות לאתגרים שעוד נמצאים לפנינו, בשיתוף עם מטה הדיור, גם בשנים הקרובות".
קבלנים יזכו לתמריצים על בנייה מתעושת ומהירה
בתוך כך, במסגרת תוכנית התמריץ הכלכלי של משרד הבינוי והשיכון לקידום בנייה מתועשת בשיטות חדשות, נערך היום דיון בנושא בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת עם שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט. התוכנית המפורטת עומדת להתפרסם כנראה עוד השבוע.
טלי הירש ממשרד השיכון מסרה כי התכנית נועדה להגדלה מסיבית של היקף הבנייה למגורים בהתאם להחלטת ממשלה שהתקבלה לאחרונה לעידוד התיעוש בבנייה. לדבריה המענקים מיועדים לקבלנים עבור הקמת בנייני מגורים בני 3-9 קומות שבהם רמת התיעוש נמוכה. מדובר במענקים בסך של 40 מיליון שקל עבור בניית שלד בשיטות מתועשות ושימוש ברכיבים מתועשים - עד 20 אלף שקל לכל יחידת דיור שיקים קבלן מתוך 150 יחידות שבהיתר אחד.
קבלנים בסיווג נמוך יותר ידרשו לתיעוש ברמה נמוכה יותר, קבלנים בסיווג 4 ו-5 ידרשו לתיעוש גבוה יותר. מענק נוסף יינתן על עמידה בתקן הבנייה הירוקה בסך 2,000-5,000 שקל ליחידה בהתאם לסיווג הקבלן. במסלול שני יינתנו מענקים של חצי מיליון שקל עד 12 מיליון שקל לקבלנים עבור רכישה או פיתוח של ציוד בנייה חדיש מוטה תיעוש לבניית מבני המגורים בני 3-9 קומות, אבל לא יהיה כפל הטבות בין המסלולים. השר גלנט ציין כי ציוד הבניה בתיעוש מודרני מקובל בעולם בעיקר להקמת בניינים מעל 9 קומות
בפתח הדיון אמר השר כי המענקים מיועדים לקבלנים שייבחרו החודש במכרז בשיטה חדשה בישראל "תכנן ובנה", שנועדה לעקוף את המכשולים של פיתוח התשתיות והסביבה, שביצועם מפוזר בידיים רבות בקצב שונה וללא תיאום. פיזור זה מאריך היום בניית שכונה עד 15 שנה את הזמן שבין התכנון עד לאכלוס בנייני המגורים.
התכנית החדשה מפקידה את המשימה בידי גורם אחד שיבנה ויפתח את הסביבה והתשתיות. "אנחנו שואפים לאמץ את השיטה הסינית הכוללת בנייה מתועשת שהיום כבר מקצרת את זמן הבנייה עד לאכלוס לחודשיים-שלושה", אמר השר.
לדבריו, משרדו מצא 29 חברות זרות שיכולות לעמוד בקצב המהיר המודרני, כך שהגורם שייבחר במכרז יחויב לבצע את התכנית בשותפות עם חברה זרה שכזאת שתהיה אחראית על הבנייה בעזרת כוח אדם מיומן וטכנולוגיות מתועשות שתביא מחו"ל.
"אנחנו דורשים מהגורם המוביל של הפרויקט להשלים בתמורה לבנייה ומכירת 1,200 יחידות דיור גם את עבודות הפיתוח והתשתיות, הכל ב-40 חודשים משיווק התכנית עד האכלוס לרבות קיצור זמן הבנייה ב-30% ואפילו ב-50%".
השר הוסיף כי הפרויקט הראשון בשיטת "תכנן ובנה" אמור להיות בחריש לבניית 6,000 יחידות דיור בהמשך ל-6,000 היחידות שכבר נבנות היום. "התכנית היא לאכלס את חריש תוך 10 שנים ב-100 אלף איש", אמר השר והוסיף כי בחודש הבא ייחתם עם סין ההסכם הראשון להכשרת עבודתן של החברות.