רשתות הקפה בהן יש סכנה לעופרת במכונות
המכונות של לה פבוריטה וביאנקי, בהן קיים חשש לעופרת, נמצאות בשני שלישים מהשוק: רשתות בתי קפה, אוניברסיטאות, תחנות דלק, מקומות עבודה. הדבר התגלה לאחר שאחד המתחרים שלח בדיקות מעבדה למשרדי הכלכלה והבריאות. המשרדים משיבים לשאלות: האם יש בעיה במכונות קפה ביתיות? מה לגבי קומקום חשמלי? אילו מכונות אסורות לשימוש?
סכנת העופרת במכונות הקפה: בקרוב לשני שלישים מבתי העסק בארץ, המפעילים מכונות קפה, קיים חשש לרמות לא תקינות של עופרת במים שהופקו מהן. בחלק מהמכונות שנבדקו נמצאו רמות עופרת שעולות על המותר בתקן.
"כל תוצר של המכונה עלול להכיל עופרת. גם תה", אמרו גורמים במשרדי הבריאות והכלכלה ל-ynet. המידע על הימצאות עופרת במים שיצאו ממכונות הקפה, הגיע למשרדים ממתחרה בשוק הקפה, ששלח את המכונות לבדיקת מעבדה פרטית.
באלו רשתות נמצאות המכונות האלה?
מבדיקת ynet עולה כי המכונות שנמצאו בהן עד עתה חריגות הן מדגם "לה פבוריטה" המיוצר בישראל, ו"ביאנקי" (עלית של שטראוס, פאוזה של מי עדן) המיובא מאיטליה. רשתות בתי הקפה ותחנות הדלק שמשתמשות במכונות הן: גרג, ביגה, עלית, אילן'ס, קפה קפה וסונול, בין היתר.
ברשת קפה קפה מסרו ל-ynet: "בהמשך להודעת משרד הבריאות ומשרד הכלכלה, נערכה בדיקה מקיפה בכלל סניפי הרשת לגבי שימוש במכונות הקפה המדוברות. מתוך 157 סניפי הרשת נמצאו 13 מכונות בלבד של חברת לה פבוריטה. משרד הבריאות טרם פרסם באלו דגמים של לה פבוריטה קיים חשד להימצאות תקלה. על אף שלא התקבלה הוראה מפורשת משום גורם רשמי בעניין, הורנו על החלפה של המכונות הללו וברגעים אלה עומלת הרשת על שליחת מכונות חדשות לסניפים".
בקופיז אמרו ל-ynet: "יש לנו מכונות מדגם פבוריטה ב-4-3 מהסניפים החדשים, אם יש איתן בעיה - נחליף למכונות של הספק הקודם".
ברולדין משתמשים בלה פבוריטה ב-4 סניפים, כך לפי הרשת שמסרה בתגובה: "מדובר ב-4 סניפים מתוך 64 שברגעים אלה מחליפים בהם את המכונות". בסניפי רולדין האחרים משתמשים בדגמים: צימברלי, לה פאמה ומיזוקו, שאינם חשודים במעבר עופרת למים.
כמו כן, מבדיקת ynet עולה כי המכונות לא נמצאות ברשתות: ארומה ישראל, ארומה ת"א (משתמשים בלה צימבלי קופיטק), לנדוור, קופיקס (משתמשים בסן מרקו), ארקפה, קפנטו (משתמשים ב-La Marzocco), קפה ג'ו (גם ברשת זו משתמשים ב-La Marzocco), מנטה (משתמשים במכונות של מרזוקו וראנצ'יליו) וקפה רוטשילד (משתמשים ב-wega שמפיץ קפה מילאנו סקוואלה), כך לטענת הרשתות.
המכונות שעלולות להיות פגומות הן בדרך כלל חדשות. בסונול למשל, המכונות נקנו ב-2014. בקפה גרג אמרו ל-ynet: "קפה גרג מפעילה במחצית מסניפיה מכונות קפה של המותג האיטלקי פהימה. למרות שמשרד הבריאות טוען שאין סכנה מיידית לציבור, והמלצתו היא רק הפחתת כמות שתיית הקפה, החליטה הנהלת גרג להחליף מיידית את כל מכונות הקפה לאיטלקיות מסוג פהימה - תהליך שהחל כבר הבוקר".
המכונות כאמור נמצאות בנקודות נוספות: מקומות עבודה, אוניברסיטאות, מסעדות ובתי מלון.
אין מדובר בסכנה מיידית, למעט לנשים בהריון
משרדי הממשלה מסרו כי בכ-30% מהמכונות שנדגמו נמצאו רמות עופרת שעולות על התקן למי שתייה, וכן מהרמות המרביות המותרות במשקאות, כפי שנקבע בקווים המנחים של משרד הבריאות. המשרד נתן הוראה להפסיק באופן מיידי את השימוש בכל מכונה בה נמדדה רמת עופרת הגבוהה הרמה המותרת.
עוד נמסר כי: "בחלק מהמכונות שנבדקו, נמצאו רמות עופרת שעולות על המותר בתקן החל על מכונות הקפה אשר מסתמך על הערכים הקבועים בתקנות בריאות העם (איכותם התברואית של מי שתייה ומתקני מי שתייה), תשע"ג-2013 (10ppb – מיקרוגרם לליטר), וכן מהרמות המרביות המותרות במשקאות, כפי שנקבע בקווים המנחים של משרד הבריאות (20ppb).
"בעקבות המידע שהצטבר, ולאחר התייעצות עם מומחים להנדסה, לטוקסיקולוגיה, ולבריאות הציבור, ובתיאום מלא בין משרדי הכלכלה והבריאות, הוחלט, כאמור, על ביצוע בדיקות פרטניות, לגילוי נוכחות מתכות כבדות במים המופקים ממכונות הקפה המוסדיות מאותם הדגמים. פעולה זו צפויה לארוך כחודש.
"מכונה אשר במי השתייה המופקים ממנה יימצאו חריגות ברמת עופרת, כפי שיורה משרד הבריאות בעניין - תיאסר לשימוש עד לתיקונה או החלפתה. במקביל, הוחלט על ביצוע בדיקות מדגמיות גם לדגמים נוספים של מכונות קפה מוסדיות.
"אין מדובר בסכנה מיידית, יחד עם זאת, במהלך תקופת ביצוע הבדיקות, ומטעמי זהירות מונעת, משרד הבריאות ממליץ להפחית ככל שניתן בשתיית קפה ממכונות מוסדיות - עד לקבלת תוצאות בדיקה, ככל שהדבר מתאפשר. בנוסף, משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון להימנע משתיית קפה ממכונות מוסדיות עד להודעה חדשה".
שאלות ותשובות - משרד הבריאות
משרדי הבריאות והכלכלה שלחו הבוקר מספר שאלות ותשובות במטרה לספק מידע על הפרשה. במשרדים עדיין לא מספקים מידע הכרחי ביותר: באילו דגמי מכונות מדובר וכמה מכונות בדיוק נבדקו?
מהן ההשפעות הבריאותיות של עופרת?
"חשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון של השפעות בריאותיות. בבוגרים, חשיפה לעופרת נמצאה כקשורה למחלות לב וכלי דם ולעלייה בלחץ דם. כמו כן, עופרת עלולה לפגוע בתפקודי הכליות ולפגוע במערכת הרבייה של נשים ושל גברים.
"האוכלוסייה הרגישה ביותר להשפעות של עופרת היא ילדים קטנים והעובר המתפתח. במהלך ההיריון חלק מהעופרת משתחרר מרקמות העצם של האם בכדי לסייע בבניית השלד של העובר. לעופרת יש יכולת לעבור מהאם לעובר דרך השלייה, וכן לעבור לתינוק דרך חלב-אם. נמצא קשר בין חשיפה לעופרת לבין עלייה בסיכון להפלות, לירידה במשקלי לידה של תינוקות וכן לפגיעה בהתפתחות קוגניטיבית של ילדים (למשל מנת משכל, יכולות למידה)".
האם קיים ריכוז מותר של עופרת בקפה?
"על פי תקן 5452 הריכוז המרבי של עופרת במי שתייה לא יעלה על 10 מיקרוגרם לליטר, וזאת בדומה לרמה המרבית שנקבעה במדינות אירופה ובמדינות נוספות. מכיוון שתקן ישראלי 5452 חל גם על מכונות קפה, הריכוז המרבי המותר במים שמקורם ממכונות קפה לא יעלה על 10 מיקרוגרם לליטר.
"על פי הקווים המנחים של משרד הבריאות לכמות מרבית של מתכות כבדות במזון, מותרת רמה של עד 20 מיקרוגרם עופרת לליטר במשקאות. השוני בין הדרישות למים לבין הדרישות למשקאות נובע מההבדלים בצריכה ובחשיפה. כלומר, הרמה המותרת במי שתייה מבוססת על ההנחה שאדם ממוצע צורך 2 ליטר ליום, כאשר הצריכה של משקאות אחרים נמוכה יותר".
האם בכל המכונות שנבדקו נמצאו רמות חריגות של עופרת?
"לא. כ-30% מהמכונות שנבדקו עד כה נמצאו תקינות, כלומר ריכוז העופרת במים שמהם מכינים את הקפה היה נמוך מ-10 מיקרוגרם לליטר. ב 20% מהמכונות ריכוז של העופרת היה נמוך מ-20 מיקרוגרם לליטר. בשאר המכונות החריגות ברמות עופרת היו בטווח של 150-20 מיקרוגרם לליטר.
"חלקי מתכת וחיבורים בתוך המכונות עלולים לשחרר עופרת. ייתכן שתכולת העופרת בחלקי המכונות משתנה ממכונה למכונה כתוצאה משוני בחומרי הגלם, תהליך הייצור ובתחזוקה של המכשיר".
האם כל המכונות בהן נמצאו חריגות של עופרת אסורות לשימוש?
"כל המכונות בהן התגלו ריכוזים מעל 20 מיקרוגרם לליטר אסורות לשימוש. לגבי מכונות בהן נמצא ריכוז עופרת בטווח ערכים של 20-10 מיקרוגרם לליטר, ניתנה לחברות חצי שנה למצוא חלקי חילוף ולבצע בדיקות חוזרות במטרה לוודא שריכוז העופרת במים המופקים מהן יהיה נמוך מ-10 מיקרוגרם לליטר. החלטה זאת חלה רק לגבי מכונות בבתי קפה ובמסעדות, ואינה תקפה לגבי מכונות בבתים פרטיים או במקומות עבודה. החלטה זאת מבוססת על ההערכה שאנשים עלולים לצרוך כמויות גדולות של קפה, מדי יום, מאותה מכונה כאשר המכשיר נמצא בבית או במקום העבודה, אך לא כאשר המכונה נמצאת בבית קפה או במסעדה. החלטה זאת באה במתאם לקווים המנחים של משרד הבריאות, המתירים רמה מרבית של 20 מיקרוגרם עופרת ליטר במשקאות.
"בשלב הביניים, כל עוד מכונות עם ריכוז עופרת עד 20 מיקרוגרם לליטר עדיין נמצאות בשימוש, וכן כל עוד נמצאות בשימוש מכונות שעוד לא נבדקו, משרד הבריאות מזהיר נשים הרות לצמצם ככל שניתן שתיית קפה ממכונות קפה במקומות עבודה, במסעדות או בבתי קפה. זאת עד שכל מכונות הקפה שבשימוש ייבדקו ויימצאו חלקי חילוף למכונות עם חריגות (עד חצי שנה). על פי המלצות משרד הבריאות לתזונה בריאה בהריון, מומלץ לנשים הרות להמעיט בצריכת מוצרים המכילים קפאין".
האם ייתכן שהחריגות שהתגלו הם ממי הברז המזינים את מכונות הקפה?
"לא. עופרת נבדקת במקורות המים ובמערכת האספקה של המים באופן שגרתי. במהלך שלוש השנים האחרונות 2014-2016 נבדקו רוב מקורות המים בישראל (כ-890). ממצאים של עופרת התגלו בכ- 1.8% ממקורות המים, בריכוז שלא עולה על 5 מיקרוגרם לליטר (לעומת התקן, 10 מיקרוגרם לליטר).
"התקנות מחייבות את ספקי המים לבצע בדיקה תקופתית למתכות במערכת האספקה בתדירות התלויה בגודל האוכלוסייה. בנקודות בהן מתגלה ריכוז גבוה של עופרת (או של מתכת אחרת), משרד הבריאות דורש החלפה של הצנרת ושל האביזרים לאלתר. בשלוש השנים 2016-2014, התבצעו 5,180 בדיקות ברשת האספקה, כאשר ב-1,780 נמצאה עופרת בריכוזים נמוכים מהתקן (0.4-9.6 מקג"ל), וב-18 ישובים (0.3%) נמצאו ממצאים חריגים שחייבו נקיטה של פעולות מונעות. בחלק מהמקרים הדגימות החוזרות נמצאו תקינות, ובחלקם נפסלו המים לשתייה עד להחלפת הצנרת.
"אין דרישה לביצוע בדיקה תקופתית של עופרת במי שתייה בברז הצרכן. מערכות מים ביתיות נדרשות לעמוד בדרישות ת"י 5452. בסקר שביצע משרד הבריאות בשנת 2011 לא נמצאו חריגות של עופרת ב 98% של הבדיקות בבתים ובמוסדות".
מה לגבי קפה שמוכן בבית עם מים מקומקום חשמלי? האם ייתכן שגם שם יש חריגות עופרת?
"תקן ישראלי 900, שחל על מכונות קפה, חל גם על קומקומים ביתיים. מכיוון שהתקן מפנה לדרישות 5452, יש דרישה לבדיקת עופרת. אין בידי משרד הבריאות נתונים המעידים על נוכחות של מתכות כבדות במים המחוממים בקומקום ביתי".
אני בהריון ושותה קפה במקום העבודה או בבית קפה באופן קבוע. האם קיים חשש לעובר?
"התשובה תלויה בכמות הקפה שאת שותה (תדירות, נפח) וריכוז העופרת שנמצא במכונה הספציפית. אם את חוששת, ניתן לפנות לרופא המטפל, אשר יחליט לפי שיקול דעתו האם יש צורך בבדיקת ריכוז עופרת בדם".
השחקנים בשוק - מעטים
שוק הקפה המוסדי נשלט על-ידי מספר מצומצם של חברות. "ברגע שאתה מספק את המכונה לבית העסק, אתה מספק לו גם את הקפה עצמו", אמר ל-ynet גורם בשוק. "ככה כמה חברות בודדות משתלטות על יותר מ-50% משוק הקפה".
מכירת מכונות קפה ומוצרים נלווים לקפה מגלגלת כ-300 מיליון שקל בשנה. אווא קפה הוא השחקן הגדול בשוק והוא מוכר פולי קפה לרוב הרשתות בישראל. שחקניות נוספות הן סגרפדו שמשווקת דור אלון, Diemme של ריסטרטו ובריסטו (Bristot). לאחרונה נכנסה חברת טמפו לשוק עם המותגים קימבו ומאורו, והיא משווקת מכונת קפה שנקראית אקספו בר, של חברת ננו. החברות אילי (illy) ולוואצה (lavazza) שולטות בשוק הקפסולות המוסדי.