לקריאה ראשונה: חברות יחויבו בפירוט "התשלום הקבוע" בחשבוניות
לפני כ-10 שנים חברת בזק ניסתה שיטת "מצליח" על יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כבל, וחייבה אותו על שירותים שאינם קיימים תחת סעיף "תשלם קבוע". כבל לקח את העניין כפרויקט, ויזם תיקון לחוק הצרכן המחייב את החברות במשק לפרט לציבור מה כולל הסעיף בכל אחת מהחשבוניות. הוועדה אישרה את ההצעה לקריאה ראשונה
ועדת הכלכלה החליטה היום (ד') לקדם תיקון בחוק הגנת הצרכן המחייב את כל הגופים העסקיים שגובים "תשלום קבוע" בעסקאות מתמשכות לאורך זמן, לפרט בדיוק עבור מה הן גובות את התשלום. הוועדה אישרה לקריאה ראשונה את הצעת התיקון ביוזמת יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) ואחרים.
כתבות נוספוץת בערוץ הצרכנות
"אנחנו מבקשים שקיפות כדי שנדע עבור מה אנחנו משלמים סכום קבוע", אמר ח"כ כבל. רשות החשמל הזהירה בתגובה (שזכתה לתמיכה מהאוצר) כי לפירוט המבוקש יהיו עלויות והן יגולגלו לצרכן. כבל: "אם ככה אז נתחיל לבדוק כמה עולה להדפיס שורה בחשבונית וכל תחשיב אחר של החברות".
כבל ציין כי הוטרד ממהות התשלום עבור "דמי שימוש גבוהים" שגבתה חברת בזק לפני 10 שנים, וכשחקר את משמעות הדברים, התברר להפתעתו שהוא משלם עבור השימוש במכשירי "זמיר" ו"עפרוני" (מתקופת החיוג בלחצנים) שכבר יצאו מהמחזור. בזק הפסיקה את הגביה, אך לדבריו "יש עדיין חברות המבקשות להוציא כסף מהצרכנים מהפטנט הזה".
כבל דורש מבזק לגלות כמה הרוויחו מאותו תשלום קבוע. "כשביקשנו לעשות את זה בפעמים קודמות הוזהרנו שהשמים יפלו. זה לא קרה. הפירוט חייב להיות פשוט ומובן לצרכן הסביר, בלי עזרה של מכוני מחקר", אמר.
ראש אגף צרכנות ופניות הציבור ברשות החשמל, מירב יוסף, הגיבה כי כבר לפני שנתיים הם חייבו את חברת החשמל לפרק את מרכיבי התשלום, ומאז ניתן לקרוא את הפירוט באתרי הרשות והחברה. היא ביקשה למנוע את הוספת הפירוט הזה לחשבונית "כדי לחסוך בעלויות". כבל התנגד: "תספיק שורה אחת עם מרכיב החיוב ועלותו".
עו"ד עומר ורדי מרשות המים תמך בחקיקה, אבל הזהיר מכפילות וטעויות נוכח ריבוי החשבונות של התאגידים המקומיים. כבל מחה: "בהתחלה כולם תומכים אבל אחר כך לובשים את חלוק הווטרינר ובודקים איך לסרס". להתאחדות התעשיינים ולחברת אמישראגז היו רק מחמאות בלי הסתייגויות.
כבל לא שכח את פרשת ה"זמיר" וה"עפרוני", וביקש לדעת כמה מנויים שמו לב שהם משלמים עבורם גם אחרי עידן החיוג הטלפוני וביקשו להפסיק את גביית התשלום עבור המכשירים שיצאו מהשוק. עו"ד איילת-כהן מעגן מבזק אמרה, "עשרות אלפים ביקשו להפסיק את החיוב". הוא המשיך ודרש לדעת כמה לא ביקשו, אך לא נענה.
הוועדה החליטה שתוקף התיקון יתחיל 5 חודשים לאחר אישורו הסופי בכנסת ופרסומו ברשומות. בשלב הכנתו לקריאה שנייה ושלישית הוועדה תקבע את גובה הקנסות שישלמו החברות אשר יפרו את החוק.
לשימוש מקומונים בלבד! אילוסמיינט תשלום חשבונות חשבון חשבונית מיסים
צילום: shutterstock
מומלצים