כתב אישום נגד סוכנויות ליהוק שרימו ילדים
כתב אישום הוגש נגד אורן כהן, בעליהן של חברות הליהוק "התעשייה", "גלובוס" ו"סמארט קאסט", אשר לפי החשד הציג מצגי שווא לקטינים, דרך הרשתות החברתיות, לפיהם ביכולתו ללהק אותם כשחקנים וניצבים בסרטים וסדרות. כהן הרוויח כ-21 מיליון שקל ממעשי הרמייה. "פעל לקבל מקורבנותיו סכומי כסף גדולים ככל שניתן"
זו לא הפעם הראשונה שאורן כהן פוגש את מערכת המשפט בישראל. נגד אחת מחברותיו, "התעשייה פרסום טלוויזיה", הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית. כמו כן, לקוחות של סוכנויות הליהוק הגישו למעלה מ-100 תביעות נגד החברות, באמצעות עורכי-הדין אופיר לב ובת חן חדד. כעת, כאמור, המדינה נכנסה לתמונה.
בכתב התביעה הפלילי כלולים גם עו"ד אופק תבור (40) ומרים כהן (66). הם מואשמים בעבירות הבאות (כל נאשם על פי חלקו בכתב האישום): קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הלבנת הון ועבירות נוספות שבוצעו ב-2009-2015.
נכתב כי תבור היה עורך דינם של כהן ושל החברות בשנים 2011-2015, וקיבל עבור מעשיו בתקופה זו תשלום המסתכם בכ-800 אלף שקל בקירוב. מרים כהן היא אמו של אורן כהן.
ניצל שאיפתם של רבים והקים מערך חברות קש
על פי כתב האישום, "גמלה החלטה בלבו של כהן לנצל את שאיפתם של רבים, בעיקר קטינים, לזכות בפרסום בסרטי קולנוע ובתוכניות טלוויזיה נחשקים במטרה לקבל לרשותו סכומי כסף גדולים במרמה ושלא כדין.
"כהן פעל לקבל מקורבנותיו סכומי כסף גדולים ככל שניתן, באמצעות מצגי שווא ואמצעי שכנוע שלא כדין, וזאת אף שלא היה בידו לקיים המוצג והמובטח ותוך שלילת אפשרותם להשיב את הכספים שהופקדו. במטרה להוציא אל הפועל את תכנית המרמה, וכדי להסתיר ולהסוות את מעורבותו בביצוע העבירות והנאתו מפירותיהן האסורים, הקים כהן מערך חברות קש - 'התעשייה', 'גלובוס' ו'סמארט קסט'. כהן היה הבעלים היחידי, הדירקטור היחידי, הנהנה האחרון והמנהל על פיו יישק דבר בכל אחת מהחברות, מיום ייסודה".
עוד נכתב כי: "נוכח העובדה כי כהן כבר פעל בעבר לפי תוכנית מרמה דומה, והדבר היה ידוע לעוסקים בהפקות ולחברות כרטיסי האשראי ופורסם באמצעי התקשורת ובאינטרנט, ידע כהן כי בזהותו האמיתית, ובשל המוניטין השלילי שיצא לו, יסרבו חברות אשראי לסלוק עבורו כספים, חברות הפקה יסרבו להזמין ממנו ניצבים, וקורבנות פוטנציאליים יזהרו ולא יפלו ברשת המרמה. במטרה להסתיר את בעלותו, שליטתו וזכויותיו בחברות, ולשם הונאת הגורמים האמורים מעלה, יצר כהן יחד עם תבור מצג שווא לפיו הוא אינו קשור בחברות בכך שרשם בכזב אנשי קש כבעלים ודירקטורים בחברות.
"כהן פנה בכזב, ובמסווה חברות הקש, לחברות כרטיסי האשראי ישראכרט וכאל, וקיבל באמצעותן במרמה על סמך מצג שווא זה סליקת כספים בסך 10,942,152 שקל".
פנה בכזב ובמסווה להפקות שונות
כתב האישום מגולל את דרך הפעולה בה נקט כהן לכאורה. "הוא פרסם באתרים פופולריים באינטרנט ובאפליקציות דומות (פייסבוק, אינסטגרם מ.ק), מצגי שווא לפיהם ביכולתו ללהק את הפונים, ובעיקר קטינים, כשחקנים וניצבים בסרטים תוך שהוא מכוון במודע לסדרות טלוויזיה מוכרות ולפרסומות. כהן דרש וקיבל אלפי שקלים מכל אחד מקורבנות המרמה, כדי להגדיל ככל הניתן את סך תקבולי המרמה, וזאת בידיעה כי אין ביכולתו לקיים המוצג והמובטח, ביודעו כי יציב בהפקות רק אחוז זעיר מהקורבנות בהפקות, ואף אלו יקבלו סכומים זעירים ביחס לסכום שמסרו ובידיעה כי אין דרישה לתפקידים שפרסם ושהפקות שפרסם אינן פעילות או שאינן קשורות עימו כלל.
"בנוסף, כהן הציג מצג שווא לפיו הוא רשאי לתווך בין ילדים לבין ההפקות להעסקת הילדים בהופעה או צילומים, כאשר לא היה בידו היתר לתיווך בהעסקת הילדים מאת שר הכלכלה והתעשייה וכל פעולותיו נעשו בניגוד לחוק עבודת נוער. במטרה לתת אמינות למצגי השווא שהציג מול קורבנותיו, ואגב כך גם לקבל במרמה סכומי כסף נוספים, פנה כהן בכזב, במסווה ובאמצעות עובדיו בחברות הקש, להפקות שונות, קיבל הזמנות עבודה בהיקף קטן ויצר מצג שווא לפיו הוא מקיים פעילות עסקית ענפה מול ההפקות.
קיבל סכומי עתק
עוד נכתב בכתב האישום כי: "בהסתמך על מצגי השווא קיבל כהן מקורבנותיו במרמה כ-20 מיליון שקל. במטרה להסתיר את זכותו בכספים שקיבל מהעבירות המתוארות לעיל וכדי שיוכל לעשות בו שימוש עתידי, ובמטרה למנוע דיווח נכון לפי חוק איסור הלבנת הון, פתח כהן חשבונות בבנק, בהם הסתיר את בעלותו בכך שרשם בכזב את חברות הקש ואת אנשי קש כנהנים בחשבונות, והפקיד בחשבונות אלו 20,898,535.47 שקל.
"בנוסף, כהן קיבל הסכמי ושירותי סליקה מחברות האשראי, בהם הסתיר את בעלותו בכך שרשם בכזב את חברות הקש ואת אנשי הקש כנהנים, וסלק כספים בסך 10,942,152 שקל. כמו כן, בצוותא חדא עם אמו, פתח כהן חשבון בנק נוסף בו הסתיר את בעלותו בכך שרשם בכזב את אימו כבעלים ונהנית יחידה, העביר לחשבון זה 18,574,703 שקל והעביר כספים מהחשבון לחשבונות החברות, ולשימושו האישי בסך 18,563,754 שקל".
לגבי עו"ד תבור נכתב כי "במטרה לסייע לכהן בהוצאתן לפועל של תוכנית המרמה ותוכנית הלבנת ההון, תבור, בצוותא חדא עם כהן, הקים ורשם בכזב ברשם החברות את חברת 'סמארט קאסט' ואת חברת 'גלובוס'; רשם בכזב במסמכי חברות הקש אנשי קש כבעלים ודירקטורים, שינה והחליף את אנשי הקש מדי פעם בפעם, והעביר את הדיווחים הכוזבים לרשם החברות; סייע לכהן לשכנע את אנשי הקש להירשם בכזב כבעלים ומנהלים בחברות הקש והכין ואישר בחתימתו מסמכים כוזבים באשר לבעלי השליטה והנהנים בחשבונות הבנק.
עו"ד עדי כרמלי המייצג את אורן כהן מסר בתגובה: "כתב האישום הוגש זה עתה, טרם נתקבלו אצלנו חומרי החקירה ולאחר למידתם תוגש תשובתנו לאמור בכתב האישום לבית המשפט".
עו"ד חגי קאשי מסר בשמו של אופק תבור: "שמו של תבור שורבב באופן חסר בסיס משפטי לתוך כתב האישום. גם אם כל מה שיוחס לו נכון, אין כאן שום עבירה פלילית. אנחנו מצרים על זה שהפרקליטות מטעמים לא ברורים בחרו לרשום לחובתם הפסד מהדהד וזיכוי ומוחלט בפסק הדין אם בחרו להמשיך בדרך שבחרו".