הסתערות: הגלידות הטבעוניות של בן אנד ג'ריס
טבעונים ורגישים לחלב חיכו הרבה זמן לארבעת טעמי הגלידה על בסיס חלב שקדים, שהושקו בארה"ב לפני כשנה. החברה בישראל החלה למכור אותם בחנות המפעל, "אנשים נהרו מרחבי הארץ", ועד השבוע הבא הן ייכנסו למקפיאים ברוב הרשתות. נקודות התורפה: המחיר גבוה ב-32% מגלידת שמנת, וגם, לא נעים להגיד - הטעם
בשבוע האחרון נראה היה שהטבעונים בישראל חיפשו דבר אחד בלבד: גלידה. לצד שיח על זכויות בעלי חיים וסבל של בעלי חיים, השיחה בפייסבוק היתה: איפה מוצאים "גלידה טבעונית" של בן אנד ג'ריס כי היא כבר הגיעה לארץ.
בשבוע הבא: ברוב הרשתות שמוכרות בן אנד ג'ריס
מדובר ב-4 טעמים: צ'אנקי מאנקי, קפה עם חתיכות שוקולד, שוקולד עם בראוניז וגלידת וניל עם עוגיות וחמאת בוטנים. בבן אנד ג'ריס קוראים לגלידה הזו "קינוח קפוא" (כנראה שהתקן שם לא מאפשר לקרוא לזה גלידה). בארה"ב היא מכונה Non Dairy – לא חלבי, והיא מעוטרת בסימון "מאושר כטבעוני" (certified vegan) – סמל "הכשרות" של vegan.org.
היא הושקה באמריקה לפני כשנה ובסדרה הלא חלבית יש כבר 3 טעמים חדשים: קוקוס עם חתיכות פאדג', אגוזי מלך וסווירל של גראהם קרקר וקרמל (Coconut Seven Layer Bar); צ'רי גרסיה - טעם הגלידה הידוע של החברה בטעם דובדבן עם דובדבנים ופתיתי פאדג' וקינוח עם סווירלס של קרמל מלוח וחתיכות שקדים (Caramel Almond Brittle).
הטעמים נחשבים למצליחים מאוד בארה"ב, ובישראל יש התרגשות גדולה. מי שקנה את הגלידה הקשה להשגה, סיפר לקולגות טבעונים היכן מצא את האוצר (AM:PM או סטופ מרקט, או חנויות בתל אביב).
אז לידיעתכם, טבעונים ורגישים ללקטוז או לחלב: השבוע הטעמים החלו להיכנס לשופרסל (כרגע לא בכל הסניפים), חצי חינם, רמי לוי, יוחננוף ומגה. בקרוב גם בוויקטורי ובסופר דוש. ההפצה לרשתות החלה רק ביום ראשון אבל אבי זינגר, הבעלים של בן אנד ג'ריס ישראל, מבטיח שעד השבוע הבא היא תהיה ברוב הרשתות שמוכרות בן אנד ג'ריס.
"אנשים הגיעו לחנות מכל רחבי הארץ"
"אנשים הגיעו לחנות המפעל ביבנה מכל הארץ, יש טירוף של התלהבות", אמר זינגר ל-ynet. "הביקוש אדיר, לא ראיתי דבר כזה. עושים רעש כל כך גדול".
בניגוד לגלידות השמנת, אלה לא מיוצרות בארץ.
"נכון, אנחנו מייבאים אותן, אנחנו עובדים כעת על לייצר אותן בארץ".
אז זה פה לטווח ארוך.
"נראה. לפני כמה שנים הבאנו גלידה אורגנית לארץ. דיברו על זה שנה אז הבאנו קונטיינר והיה הרבה רעש וצלצולים, אבל לא הצלחנו למכור שלושת רבעי מהסחורה. גם עם היוגורט היווני: התחלנו בסערה וזה התכווץ. בסוף אנשים מחפשים את הגלידה שהם אוהבים וחוזרים אליה".
יקר מאוד: הגלידה לטבעונים לא כלולה במבצע
אז ההתלהבות מהגעת המוצר לארץ רבה והמחיר שלו, כרגע, לא משחק תפקיד, אבל הוא גבוה: 33-29.90 שקל. זהו מחיר יקר מאוד לעומת גלידת בן אנד ג'ריס חלבית, שבדרך כלל נמכרת בכ-20 שקל במבצע קבוע. הגלידות הטבעוניות, כך אומרים השלטים בנקודות המכירה, לא נכללות במבצע הזה.
לפי זינגר, מחיר המחירון של גלידות השמנת עומד על 25 שקל. לעומת זאת, מחיר המחירון של הקינוח המתאים לטבעונים, העשוי מחלב שקדים, עומד על 33 שקל. פער של 32%. וכשהגלידה ה"רגילה" נמכרת במבצע ב-16 שקל, הטבעונית לא כלולה בו והפער בין המחירים רק גדל. "חלב שקדים זה רכיב יותר יקר", מסביר זינגר.
אבל המחיר לא יפריע לטבעונים לחפש גלידה טעימה שגם תתאים לעקרונות שלהם ("גלידה ללא מוגלה ודם", כתבה מישהי בשמחה. כנראה שהתכוונה לפרות ולא לעובדי תעשיית השקדים, הקפה, שמני הדקל והקוקוס).
מה יש בפנים ואיך הטעם?
אז מה מכילות הגלידות האלה והאם הן טעימות? הרכיב העיקרי בכל הגלידות הוא "משקה שקדים" (מים, שקדים) והרכיב העיקרי השני הוא סוכר נוזלי (סוכר, מים) וזה ניכר.
שוקולד בראוניז
שם המוצר: שוקולד בראוניז ללא חלב – גלידה בשומן צמחי בטעם שוקולד עם חתיכות בראוניז (14%).
נפח: 473 מ"ל. משקל: 400 גרם.
רכיבים מעניינים: שמן קוקוס, חלבון אפונה, סודיום ביקרבונט ולתת שעורה.
הרכב תזונתי ל-100 גרם: 200 קלוריות, 3 גרם חלבונים, 23 גרם פחמימות, 16 גרם סוכרים, 11 גרם שומן מתוכם 6 גרם שומן רווי, 54 מ"ג נתרן ו-2 מ"ג ברזל.
לא טבעונים שטעמו: אחד המוצרים הלא טעימים שטעמנו אי פעם של בן אנד ג'ריס. השוקולד מיימי וחסר טעם. הבראוני בו נגסנו ניחן בטעם של עוגת פרווה מחתונה בקיבוץ דתי בשנות ה-80. משהו בלתי אכיל. הדעות היו די אחידות. לזכותו ייאמר שגם במצב קפוא הטעם הזה נמס בקלות ולא נוקשה כמו גלידת שמנת שזה עתה יצאה מהמקפיא.
טבעונים שטעמו: רוב הטבעונים לא חיבבו את הטעם הזה ואכן חשבו שטעם הפרווה ניכר פה במלוא מלאכותיותו. יחד עם זאת, טבעונית שלא אכלה גלידת שוקולד 10 שנים חשבה שזה טעים מאוד בהתחלה ופחות טעים אחרי פרק זמן מסוים של אכילה.
צ'אנקי מאנקי
שם המוצר: צ'אנקי מאנקי ללא חלב, גלידה בשומן צמחי עם בננה, חתיכות פאדג' (8%) ואגוזי מלך (6%).
נפח: 473 מ"ל, משקל: 383 גרם.
רכיבים מעניינים: שמן קוקוס, חלבון אפונה, מייצבים, חומרי טעם.
הרכב תזונתי ל-100 גרם: 271 קלוריות, 2 גרם חלבון, 32 גרם פחמימות, מתוכן 27 סוכרים, 14.5 שומנים, 8 גרם חומצות שומן רוויות, 16 מ"ג נתרן.
לא טבעונים שטעמו: רובם חשבו שזה הטעם הסביר ביותר. אולי כי מדובר בגלידת בננה, שמצפים ממנה בעיקר לריח בננה וטעם חמצמץ-מתוק סביר. היא בהחלט טעימה. אפילו הצ'אנקס השוקולדים טעימים למדי.
טבעונים שטעמו: חלקם לא אוהבים בננה בכלל, אז התקשו לטעום או לשפוט. טבעונית אחת טענה שבטעם זה הרגישה את טעם הלוואי הכי בולט. טבעונית שחזרה בתשובה לאחרונה ולכן אכלה עד לא מזמן צ'אנקי מאנקי חלבי – טוענת שזה בכלל לא דומה למוצר המקורי ולא אהבה.
וניל, חמאת בוטנים ועוגיות
שם המוצר: פינט באטר ועוגיות ללא חלב. גלידה בשומן צמחי בטעם וניל עם עוגיות במילוי קרם וניל (13%) ועם חמאת בוטנים (12%)
נפח: 473 מ"ל, משקל: 412 גרם.
רכיבים מעניינים: שמן בוטנים, שמן דקלים ושמן גלעיני דקלים. בין המייצבים: גומי חרובים. חמוד.
הרכב תזונתי ל-100 גרם: 282 קלוריות, 4 גרם חלבון, 30 גרם פחמימות מתוכן 21 סוכרים. 16.5 גרם שומנים, 8 גרם חומצות שומן רוויות, נתרן 155 מ"ג.
לא טבעונים שטעמו: הגלידה סובלת מטעם לוואי עז. אחד מהטועמים חשב שהמרקם חסר את הקרמיות של בן אנד ג'ריס. העוגיות סבירות, חמאת הבוטנים נפלאה.
טבעונים שטעמו: טבעונית אחת טענה שזה הטעם שאהבה הכי פחות. אחרת אמרה שזה נחמד לה. שלישית טענה שזה הטעם הכי טעים מבחינתה כי היא אוהבת חמאת בוטנים. טבעוני נוסף טען שזה מצוין.
קפה קרמל פאדג'
שם המוצר: קפה קרמל פאדג' ללא חלב. גלידה בשומן צמחי עם קפה, חתיכות פאדג' (8%) וקרמל (11%).
נפח: 473 מ"ל, משקל: 392 גרם.
רכיבים מעניינים: חלבון אפונה, מיצוי לתת מיובש, מולסה, מייצב קרג'יון, מלח.
הרכב תזונתי ל-100 גרם: 245 קלוריות, 2 גרם חלבון, 31.5 פחמימות, מתוכן 23.5 גרם סוכרים, 12 גרם שומן מתוכם 9 גרם שומן רווי, 41 מ"ג נתרן ו-47 מ"ג קפאין.
לא טבעונים שטעמו: לקרמל יש טעם לוואי, הגלידה מימית ולא קרמית. טעם הקפה סביר.
טבעונים שטעמו: רוב הטועמים הטבעונים שלנו לא חובבי גלידת קפה, כך יצא.
בשורה התחתונה: הלא טבעונים שנאו את השוקולד וחיבבו את הצ'אנקי מאנקי. הטבעונים היו יותר מגוונים בדעותיהם - טבעוני אחד אמר: "אקנה בהחלט את טעם העוגיות עם חמאת הבוטנים". טבעונית אחרת קבעה: "זה יקר ויש לזה טעם של גלידות זולות, אז לא אקנה", וטבעונית נוספת סיכמה: "לא אקנה את זה בשוטף. אם יהיה לי קרייבינג לגלידה - בהחלט אקנה".