לא רק חשמל: כל הסיבות להתקין פאנלים סולאריים בבניין
מחפשים דרכים לשפר את סביבת המגורים שלכם? כדאי לשקול להתקין מערכת לוחות סולאריים על גג הבית, אשר לא רק חוסכת בחשבון החשמל - אלא גם תורמת לסביבה ומעלה את מחיר הנכס
המוצר היקר ביותר בישראל הוא ללא ספק דירת המגורים. אנו מרבים לחשוב על הדירה לא רק כאחד מהנכסים החשובים שיש לנו, אלא גם כהשקעה כספית המניבה תשואה משתלמת.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
במציאות הכלכלית של השנים האחרונות, שבה הריבית במשק אפסית, רבים מאתנו מחפשים דרכים לשדרג ולהשביח את ערך הנכס, כך שיניב לנו את התשואה הגדולה ביותר. אחת הדרכים החדשות לעשות זאת היא התקנת מערכת לוחות סולאריים על גג הבית, המאפשרת ייצור חשמל בצורה ביתית, שגם טומנת בחובה חיסכון משמעותי בחשבון החשמל וגם תרומה סביבתית נרחבת.
שיטת "מונה נטו"
בשנים האחרונות הכירה הממשלה ביתרונות הרבים שיש בניצול אנרגיית השמש הקיימת בשפע במדינתנו, והקלה משמעותית ברגולציה ובבירוקרטיה לאימוץ הטכנולוגיה הסולארית בצורה ביתית. בתוך כך אימצה הממשלה את שיטת ה"מונה נטו" - הסדר צרכני המאפשר לכל צרכן ביתי בעל מונה תעו"ז (תעריף לפי עומס המערכת וזמן) או מונה ביתי רגיל לייצר חשמל באנרגיה מתחדשת. כאשר המתקן מייצר חשמל מעבר לצריכה המקומית, יינתן לצרכן זיכוי בהתאם לעודפי הייצור. זיכוי כזה נצבר לטובת הלקוח במשך שנתיים.
ההתחשבנות מול חברת חשמל תיערך בסוף כל תקופת חשבון - שאז יבוצע "קיזוז" בין האנרגיה שייצר הצרכן, לבין החשמל שצרך בפועל. ה"קרדיט" על הייצור ישמר למשך 24 חודשים מיום ייצורו. במידה ולאחר הקיזוז נותר הפרש חיובי, הצרכן ישלם על פי תעריף החשמל הרגיל.
הסדר "מונה נטו" מקדם מתקנים בהיקף משמעותי ונהנה מצמצום משמעותי של הליך ההסדרה והעיכובים הרגולטורים להם נדרשו בעבר מתקנים אלו. לדוגמא, המנגנון המוצע איננו דורש רישיון ייצור שכן מדובר במנגנון תעריפי פשוט יותר בהתחשבנות בין הצרכן לרשת. מטרת ההסדר היא לאפשר הקמתם של מתקני אנרגיה מתחדשת לצריכה עצמית שתועלתן גבוהה מעלותן. ההסדר מהווה למעשה עדכון נוסף להסדרת הרשות לייצור חשמל מבוזר לצריכה עצמית, והעברת עודפים לרשת באמצעות מתקנים סולאריים קטנים.
שינויים רגולטורים חשובים נוספים
אם בעבר קיזוז החשמל שנצבר מול חברת החשמל היה תענוג ששמור לעוסקים מורשים בלבד, כיום מעניקה המדינה פטור מוחלט מכך, עד סה"כ צבירת חשמל בעלות של 24,000 שקל בשנה. מעבר לכך, ועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה בחודש דצמבר 2016 מתן פטור מהיטל השבחה, פטור ממס הכנסה ופטור מארנונה למערכות סולאריות להפקת חשמל שיותקנו על גגות של בתים פרטיים. לאור כל ההקלות הרגולטוריות הללו, התקנת מערכת סולארית על הגג שלנו מסתמנת כהשקעה נדל"נית מבטיחה ואפילו זולה יחסית.
מהי עלות ההשקעה?
מערכת לוחות סולאריים מתאימה לכל גודל גג אשר גדול מ- 70 מ"ר. עלות מערכת סולארית בגודל 10 KW הינה כ-72 אלף שקל ל-100 מ"ר - המערכת מביאה לחיסכון כספי בחשבון החשמל באמצעות יצור חשמל ואנרגיה המתקזזת מול חשבון החשמל החודשי.
כל מטר רבוע של משטח סולארי מפיק 1650 קילו וואט בשנה - בכך, משטח של 100 מטר רבוע מפיק 16,500 קילו ואט בשנה, שמחירו היום עומד על כ-9000 שקל לשנה. למשפחה בעלת היקף שימוש ממוצע בחשמל, הרי שמדובר בחיסכון משמעותי בעלויות צריכת החשמל - המגיע לחיסכון של מעל ל-100 אלף שקל ב-20 שנה.
יתרון שיטת "מונה נטו" טמון בכך שההסכם מול חברת חשמל אינו מוגבל בשנים, ועם כיסוי עלות המערכת הצפוי בטווח של 7-8 שנים (נקודת ה-'ROI' - החזר ההשקעה), פטור בעל המערכת לתמיד מחשבון החשמל, והוא נהנה מתשואה של לפחות 13% על השקעתו. כמו כן, ניתן להעביר את צבירת החשמל מנכס לנכס, זאת במידה ושני נכסי הנדל"ן נמצאים על שם אותם בעלים.
תחזוקה נכונה
מומלץ לערוך בדיקה שנתית ע"י מהנדס חשמל מוסמך לצורך תחזוקה מונעת נזק שנתית למערכת, הכוללת בדיקות קונסטרוקציה, בדיקות חשמל והארקות, בדיקות בידוד וזליגה, בדיקות נצילות לפאנלים וממרים ובדיקות תקשורת.
סביר להניח שבעוד כעשור הבתים שלא יחזיקו בגג סולארי יהיו יוצאי הדופן, ובעליהם יהיו בנקודת פתיחה חלשה יותר בעת מעמד מכירת דירתם. לכן, התקנת מערכת סולארית על גג הנכס שלנו יכולה לתת לנו יתרון אשר ישביח את ערך הנכס, יחסוך משמעותית בחשבון החשמל ויהיה ירוק יותר.
הכותב הוא מנכ"ל Enerpoint ישראל