שתף קטע נבחר
 

תהליכי אכיפת עבירות בנייה יקוצרו משמעותית

ועדת הפנים אישרה אמש לקריאה שנייה ושלישית, תיקון לחוק התכנון והבנייה שיהפוך את עבירות הבנייה הפליליות לעבירות מנהליות - מהלך שיקצר משמעותית את הטיפול בעבירות מעשרות שנים למספר חודשים. ניתן יהיה להעניש מיידית באמצעות צווים מנהליים או בקנסות. עיקרי הנפגעים יהיו בקרב המגזר הערבי. "אנחנו לא ששים להרוס אלא רוצים לשנות מציאות"

עברייני הבנייה על הכוונת: אמש אושר לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הפנים של הכנסת תיקון לחוק התכנון והבנייה המקצר משמעותית את תהליכי האכיפה נגד עברייני הבנייה. החוק החדש עוקף בעיקרו את הסחבת המשפטית הקיימת נגד העבריינים בכך שהוא מאפשר לעצור מיידית את עבירות הבנייה עוד בראשית היווצרותן, ולהעניש את העבריינים בצווים מנהליים או בקנסות מרתיעים שיחליפו את ההליכים הפליליים הממושכים.

 

החוק שצפוי לעבור במליאת הכנסת כבר ביום רביעי הקרוב, יכנס לתוקפו בעוד חצי שנה, ויהפוך את עבירות הבנייה הפליליות לעבירות מנהליות שמגבילות את העמדת העבריינים לדין רק למקרים שבהם הם בחרו מרצונם שלא לשלם את הקנסות המיידיים. התיקון מתגבר על המכשול המשפטי שעברייני הבנייה ניצלו לרעה, בכך שמנעו הריסת בתים לא חוקיים במשך עשרות שנים כשהם מגישים ערעורים רבים לאחר מתן פסקי דין חלוטים נגדם, או בקשות חוזרות לעכב את ביצוע פסקי הדין.

ח"כ דוד אמסלם (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ח"כ דוד אמסלם(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

עם זאת, הדין החדש (תיקון מס' 109) של החוק הקיים, יחול בעיקר על בניינים שייבנו לאחר קבלת הצעת החוק הסופית במליאת הכנסת ולמפרע רק על בניינים שנבנו לכל המוקדם בשנתיים האחרונות.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אמסלם (ליכוד), עמד על כך שהקנס המרבי בכל יום שחלף ממועד גילוי העבירות יעמוד על 700 שקל, במקום 1,400 שקל שהציעה הממשלה, וכן שהתיקון יאסור במפורש על שימוש בכוח נגד מפקחי הבנייה, למעט אם נמנעה כניסתם לאתר הבנייה. "מפקח יורשה להיכנס רק לפי בקשתו. אני לא מוכן להתיר לו שילך מכות אלא רק שיזמין שוטר אם צריך"

.

"אנחנו לא ששים להרוס"

החוק החדש יאפשר לעבריינים שהורשעו בפסק דין חלוט להגיש רק פעם אחת בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין לכל היותר עד 6 חודשים, ובמקרים חריגים עד שנה. זאת במקום המצב הקיים המאפשר עיכובים אפילו למשך 10 שנים.

 

יו"ר הוועדה דחה את בקשת ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) שההקלה לגבי אכיפת החוק על בניינים שהוקמו לכל היותר שנתיים לפני קבלת החוק, תחול גם על חקלאים שהפכו מבנים משקיים (כגון לול או רפת לשעבר) למבנים מסחריים. הוא אמר, "יש הבדל בין שימוש למגורים למי שהפך לול לאולם חתונות". המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ, הוסיף, "אנחנו טולרנטיים לבניה למגורים יותר מבנייה למטרות רווח". 

 

באשר לפגיעת החוק החדש במגזר הערבי הכפרי, שמוביל בהיקף הבנייה הלא חוקית של בתי מגורים בהעדר תוכניות מתאר, הוא אמר, "אנחנו לא ששים להרוס אלא רוצים לשנות מציאות. המדינה כבר משקיעה כספים בתכנון מפורט, ולכמה וכמה יישובים כבר אושרה תוכנית פרטנית. אבל לצד זה אין מנוס מהחמרת ההיבט האכיפתי".

 

 

עוד בערוץ הנדל"ן: הריסת בניין ברמת גן בפרויקט תמ"א 38. צפו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים