שתף קטע נבחר

סימון המזון הלא בריא: ספקי המזון מאיימים בהעלאת מחירים

משרד הבריאות הציג טיוטת תקנות חדשה: הערכים התזונתיים יובלטו והסימונים האדומים למזון עתיר סוכר ושומן יהיו חייבים להופיע בחזית האריזה ובגדלים ספציפיים. היבואנים: יצרנים בינלאומיים לא יהיו מוכנים לשנות את האריזה, ניאלץ להדביק מדבקות וזה יעלה את יוקר המחיה

סימון אדום בולט בקדמת אריזת מוצרי מזון עתירי סוכר, שומן רווי ונתרן, הבלטה והגדלה של ערכים מסוימים בטבלת הערכים התזונתיים ופירוט סוכרים בגרמים ובכפיות סוכר. זה מה שהציג משרד הבריאות בטיוטת תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי), שנשלחה אמש ליבואני ויצרני מזון. אלה הוזמנו להגיש את התנגדותם לתקנות בזמן הקרוב.

לראשונה פורסם היחס בין הסימון לשטח האריזה ()
לראשונה פורסם היחס בין הסימון לשטח האריזה

המשרד גם פרסם הנחיות כיצד לשלב את הסמלים זה לצד זה ()
המשרד גם פרסם הנחיות כיצד לשלב את הסמלים זה לצד זה

 

קריטריונים נוקשים להופעת הסימונים, הרכיבים והערכים התזונתיים

לפי הטיוטה, הסמלים יוצגו בקנה מידה אחיד שאין לחרוג ממנו. למשל: קוטר של 30 מ"מ, לשטח אריזה של 300-200 סמ"ר וקוטר של 18 מ"מ, לאריזה בשטח 60-30 סמ"ר. הוחלט כי אם על גבי מוצר יופיעו כמה סמלים (למשל זה מוצר עתיר גם במלח וגם בשומן רווי), הם אמורים להופיע בקדמת האריזה, להיות צמודים זה לזה, ללא מרווחים, במאוזן או מאונך בלבד, בגדלים שמותאמים לגודל האריזה, לפי קריטריונים שקבע המשרד.

 

עד כה, הסימון התזונתי נעשה על אריזת המזון במקום בולט לעין, בתוך מסגרת, בצורת טבלה, באריזה קטנה הוא יסומן בשורה או בשורות, לפי העניין. כל זה יישאר על כנו אבל כמה מהערכים יידרשו מעתה להבלטה יתרה:

 

האותיות והספרות של סימון הערך הקלורי, הסוכרים, הכפיות, חומצות השומן הרוויות והנתרן יהיו מודגשות ובשיעור של 120% מגודל הכיתוב "ערכים תזונתיים". על הספקים יהיה לסמן גם את מספר הרכיבים בספרות שגודלן בשיעור של 120% מגודל האותיות של המילה "רכיבים".

 

קריטריונים לסימון הירוק עוד לא גובשו (אם כי יש כבר טיוטה לסימון, כפי שפורסם ב-ynet) והם יגובשו לפי המלצות ועדה מקצועית שימנה מנהל שירותי בריאות הציבור.

 

הנחיות אלה עדיין לא גובשו לטיוטה והן בגדר המלצה בלבד. והקריטריונים לסימון הירוק יגובשו לפי המלצות ועדה מקצועית שימנה מנהל שירותי בריאות הציבור ()
הנחיות אלה עדיין לא גובשו לטיוטה והן בגדר המלצה בלבד. והקריטריונים לסימון הירוק יגובשו לפי המלצות ועדה מקצועית שימנה מנהל שירותי בריאות הציבור

 

אלה הקריטריונים לסימון כמות הסוכר בכפיות 

כמו כן, תחול חובה לסמן גם את כמות הסוכרים במזון, סימון שאינו חובה כיום. אם כמות הסוכרים במזון שווה או עולה על 2 גרם ל-100 גרם מזון מוצק, או מוצק בחלקו או ל-100 מיליליטר מוצר מזון נוזלי, אזי יסומן בצמוד למלים "סוכרים... גרם" גם מספר הכפיות או חצאי הכפיות בספרות עשרוניות, כך שעבור כל 4 גרם סוכרים ל-100 גרם מוצר מזון, או ל-100 מיליליטר מוצר נוזלי, תסומן כפית אחת ועבור 2 גרם סוכר – חצי כפית. כמות הפחותה מ-2 גרם תעוגל כלפי מעלה והעולה על 2 גרם גם היא תעוגל כלפי מעלה.

 

סימון מוצרים - טוב או רע? צפו 

צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ניתן גם לסמן את סוגי הסוכרים בסוגריים ובלבד שאם ייעשה כך, אזי יסומנו כל סוגי הסוכרים במזון. אם ערך הסוכרים במוצר נמוך מ-0.5% במשקל, יסומן לצידו אפס, ואולם, ניתן לחלופין לסמן לצידו את ערכו, ובלבד שאם סומן ערכו יסומן גם ערך הפחמימות.

 

אם ערך הרב כוהליים במוצר נמוך מ- 0.5% במשקל, לא יסומנו המלים "רב כוהליים" בסימון התזונתי.

 

אם ערכם של החלבונים, השומנים או הפחמימות במוצר, הינו פחות מ-0.5% במשקל, הוא יסומן באפס.

 

אם שיעורו של הנתרן במוצר נמוך מ-5 מיליגרם ב-100 גרם, או ב-100 מיליליטר, לפי העניין, יסומן לצידו אפס.

 

תכולת הסיבים התזונתיים תסומן על גבי אריזות מוצרים, רק אם כלל סימון המזון "סיבים תזונתיים", והם לא יסומנו כחלק מסך הפחמימות.

 

לגבי סימון שומנים, כבר היום מזון שמכיל שומנים בשיעור העולה על 2% מסומנת בו התכולה של חומצות שומן רוויות, חומצות שומן טראנס וכולסטרול. אם תכולת חומצות השומן הרוויות אינה עולה על 0.1 גרם ב-100 גרם, מסמנים: "פחות מ-0.1 גרם". כנ"ל לגבי חומצות שומן טראנס, רק שכאן הרף הוא 0.5 גרם ופחות מכך. לגבי הכולסטרול: 2.5 מ"ג ומטה יזכו לסימון במלים: "פחות מ...".
 

המוצרים שלא יסומנו

גם לפי הקריטריונים החדשים, עדיין אין צורך לסמן ערכים תזונתיים של מים, מים מוגזים, קפה, תבלין, תה, חליטות, שמרים, אבקת אפייה, ממתיק שולחני, תמצית מאכל וצבע מאכל וחומר גלם לייצור מזון בתעשייה. הסימון התזונתי של משקה אלכוהולי חייב להכיל ערך קלורי במינימום.

 

ההוראות לגבי סימון אדום או ירוק, לא יחולו על מזון לתינוקות, מזון ייעודי, מזון המכיל רכיב אחד בלבד למעט מיצי ירקות ופירות, תוספי תזונה, אבקות תיבול ותערובות תיבול ושמנים מן הצומח, למעט מהסוגים שמן דקל ושמן קוקוס.

 

גם יחידות מזון ארוזות מראש באריזה כוללת על ידי היצרן בטרם שיווקן והמיועדות למכירה קמעונאית באריזה הכוללת בלבד, יהיו פטורות מחובת הסימון התזונתי בתנאי שהאריזה הכוללת סגורה, ומסומנת "למכירה רק באריזה זו" בצבע בולט ובאותיות ברורות שניתנות לקריאה בנקל, שאינן ניתנות למחיקה או להפרדה.

 

 

היבואנים: זה יפגע בתחרות

בשוק המזון שולטות מספר מצומצם של חברות יצרניות ויבואניות ואין מספיק ייבוא מקביל, אבל בענף המזון באיגוד לשכות המסחר טוענים שדווקא התקנות של משרד הבריאות הן אלה שיפגעו ב"תחרות החופשית".

 

"סימון מנדטורי בחזית האריזה לא מקובל באף אחד מגושי הסחר הגדולים", מסרו היבואנים במכתב ששלחו למשרד הבריאות. "יצירת דרישות רגולציה ייחודיות לישראל יגבילו את היבוא, יפגעו בתחרות וישפיעו בצורה קשה על יוקר המחיה בישראל. לטענת ענף המזון, טיוטת התקנות מתבססות על מודל ייחודי, אשר אינו עולה בקנה אחד עם הנהוג בגושי הסחר המרכזיים ואשר מבוסס, וגם זאת באופן חלקי, על מודל שהוטמע לפני פחות משנה בצ'ילה, שאינה חלק מגוש סחר מרכזי עם ישראל. הדבר נוגד את מדיניות הממשלה שמחויבת להפחתת נטל רגולטורי ולהתאמת הרגולציה למתווים הבינלאומיים".

 

לטענת היבואנים, "יישום המסקנות יפגע גם בציבור בכללותו, שכן יישומן יוביל - לפגיעה ברמת התחרותיות במשק ולעליה ביוקר המחייה בישראל, הפוגע בעיקר בשכבות החלשות באוכלוסייה, דבר העומד בניגוד למדיניות ממשלתית ברורה בנושא"

  

עוד מסרו כי מדובר באפליה פסולה ולא מידתית בין יצרני המזון המקומיים לבין יבואני המזון בישראל, שכן: "מרבית המוצרים המיובאים לישראל הם של מותגים בינלאומיים והתאגיד הגלובלי שמשווק אותם לא יהיה מוכן לשנות את נראות חזית המוצר, קל וחומר לשוק קטן כל כך כמו השוק הישראלי. ביחס למרבית היבואנים, דרישת סימון בחזית האריזה תחייב אותם להדביק מדבקה בחזית המוצר לפני השיווק, מה שייצר עלויות תפעוליות גבוהות בהרבה, יפגע בצורה משמעותית בנראות המוצר ויקשה על היבואן להתחרות מול מוצרים שבהם תווית האריזה תתוכנן מראש גם בהתייחס לסוגיה זו".

 

בענף המזון מציעים שלא תהיה חובה לסמן בחזית האריזה: "היה וההמלצות יאומצו באופן שיאפשר לסמן את האזהרות / מסרים שנכון להגדיר, שלא בחזית, מרבית הפגיעה בסחר החופשי, תימנע. הפתרון המוצע גם עולה בקנה אחד עם עמדתם של גושי הסחר הגדולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים