נרשמתם למחיר למשתכן? בארה"ב התנאים טובים בהרבה
לא פלא שצעירים רבים בוחרים לעקור לברלין, המציעה תנאי מחיה יוצאי דופן לאזרחים בשנות ה-20 לחייהם. גם בארה"ב, המדינה הקפיטליסטית מכולן, מצליחים הצעירים לרכוש דירות בזכות תוכנית ממשלתית נוחה. ובישראל - תוכנית מחיר למשתכן, למרות הכוונות הטובות, לא מצליחה לספק את אותם התנאים. טור אישי
לא מפתיע שישראלים כה רבים בוחרים להגר לגרמניה. המדינה היא גן עדן לצעירים בתחילת דרכם העצמאית, בזכות הממשלה, שמקפידה על חוקים שייטיבו עם אזרחיה הצעירים.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
כל צעיר גרמני מעל גיל 25 יכול לגשת ל"ג'וב סנטר" הממוקם בשכונה שלו, לנפק מסמך רשמי מהעירייה המאשר כי כתובת המגורים שלו היא באותה העיר (כבן העיר או אזרח המדינה שמתגורר כעת בשכירות) - ובאמצעותו לקבל סיוע בדמי השכירות ובתשלום חשבונות הגז, החשמל והארנונה – ובנוסף לקבל דמי מחיה בגובה של 900 אירו מדי חודש - הכול על חשבונה של העירייה. אותם הצעירים לא יתקשו למצוא דירות להשכרה בעיר עבור 400 אירו בחודש.
אם אתה ישראלי צעיר ובר מזל, שברשותו אזרחות גרמנית - הרשויות יממנו עבורך גם קורסים ללימוד השפה הגרמנית, ויעניקו לך מימון אישי אשר יאפשר לך שנת לימודים ללא הפרעות או צורך בעבודה. במהלך אותה השנה ידאג הממשל גם לתשלום שכר הדירה והוצאות המחיה שלך. לא קשה להבין מדוע ישראלים רבים מתייחסים לגרמניה כאל "הארץ המובטחת" - אפילו הבירה בפאב היא על חשבון ממשלת גרמניה.
גרמניה היא מדינת רווחה אמיתית, עם יוקר מחיה מהנמוכים באירופה. הכלכלה הגרמנית מאפשרת לכל צעיר בעל זיקה למדינה להתמקם בה בנוחות, ולהתקדם במסלול הקריירה בנוחות ובעזרת הרבה סיוע.
ישראל היא מדינה ליברלית וקפיטליסטית - אבל לא מדובר בתירוץ מספק. בעולם יש מדינות קפיטליסטיות יותר מישראל, שבכל זאת מבינות את החשיבות שבסיוע לצעירים לממש את חלום רכישת הדירה הראשונה שלהם, ומוצאות דרכים לסייע להם לממש את החלום.
אותן המדינות כנראה מעריכות הרבה יותר את הזכות הבסיסית לקניין, שהיא חלק משמעותי מכבוד האדם וחירותו. במדינות רבות בעולם, ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה נמוך מאוד עבור רוכשי דירה ראשונה - ולחלופין, ההלוואות הבנקאיות נוחות ואינן משעבדות את הרוכש כמו המשכנתה שמציעים הבנקים בישראל.
ארה"ב: רכישת דירה עם הון עצמי של 3.5%
דווקא ארה״ב, המדינה הקפיטליסטית האולטימטיבית, מסייעת לכל מי שמעוניין לקנות דירה או בית ראשון בעזרת הלוואות נוחות במיוחד בערבות ממשלתית. ההלוואות הללו נקראות FHA LOANS, ומאפשרות ללווה לרכוש דירה עם הון עצמי סמלי של 3.5% בלבד - ולעתים אף ללא כל הון עצמי. הלוואת FHA מיועדת רק לאזרחים אמריקנים ולמחזיקי גרין קארד. כמו כן, על הלווה להתגורר בבית נשוא המשכנתה הזאת לפחות בשנה הראשונה.
שיטת ה- FHA נוסדה ב-1934, בזמן השפל הכלכלי הגדול, ועוגנה בחוק פדרלי ובמטרה לסייע לאזרחים לרכוש בתים, אשר יניעו צמיחה במשק האמריקני. הריבית שמשלם הרוכש בסוג ההלוואות האלה נמוכה מהריבית הרגילה בשוק המשכנתאות בישראל - מה שהופך את המשכנתה כאן למפלצת חוב אימתנית.
FHA הוא לא בנק או גוף מלווה בעצמו. מדובר בגוף ממשלתי שהוא חלק מ-(HUD Housing Urban Development), ולכן הוא נעזר בבנקים מקומיים שעברו אישור של FHA ומבצעים בפועל את ההלוואות לציבור. הממשלה האמריקאית ערבה לבנק, ומשפה אותו במקרה של הלוואות שלא הוחזרו על ידי הלווים.
גם השלטון המקומי בארה"ב מסייע לזוגות צעירים. בלוס אנג'לס למשל מקדמת הרשות המקומית פרויקט לדיור בר השגה באמצעות מס המושט על כל המחוז. במסגרת הפרויקט מספקת הרשות קרקעות ליזמים לבניית דירות חדשות, תוך התחייבות כי 35% מהפרויקט יוקדשו לדיור בר השגה - בתמורה להנחה של 30% על מחירי הקרקע. עד כה נבנו בלוס אנג'לס בצורה הזו 2,000 דירות, ו-400 מהן מתוכן מיועדות לדיור בר השגה.
ובישראל - תכנית מחיר למשתכן לא חפה מבעיות
לנו בישראל אמנם אין את הכלכלה החזקה של גרמניה או ארה"ב, אבל בכל זאת לא ניתן להתעלם מהמודל שלפיו המדינה מאפשרת לזוגות הצעירים שלה להתחיל את חייהם בכבוד, במקום להיכנס לחיים שלמים של חובות. אם בישראל מתכוונים להשאיר את "המוחות והזרועות" הישראליים כאן, במטרה שיועילו לפיתוח המדינה - חובתה הראשונה היא לאפשר להם לבנות את עתידם.
משהו מהמסר הזה כבר חלחל. ההוכחה היא תכנית "מחיר למשתכן", שאמורה לסייע לזוגות הצעירים לרכוש את דירתם הראשונה - אולם גם היא לא חפה מבעיות. התכנית אמנם מטפלת בבעיית ההון העצמי, אולם הקושי שבהחזרי משכנתא גבוהה נותר משמעותי, בשל סכום היתרה הגבוה.
יש לשכלל את התכנית ולתקנה בהתאם למציאות של חיינו. יש להוריד באופן משמעותי את גובה הריביות על המשכנתא, לפי המודל שבו משתמשים בארה"ב, ובמקביל להוריד עוד גם את ההון העצמי הדרוש לרכישת דירה לצעירים. החובה לספק 10% ממחיר הדירה עדיין קשה מדי עבור צעירים רבים - וכדי לאפשר להם לרכוש את הדירה הנכספת, צריכה המדינה לבטח את הבנקים עבור ההלוואות במסגרת התכנית.
רק כך נמנע הגירה של זוגות צעירים למדינות אחרות ובריחת הכישרון הישראלי והיצרני לחו"ל.
הכותב הוא בעל חברת פסיפיק הולדינגס, המתמחה באיתור והשקעה בנכסי נדל"ן בארה"ב