"התשואה מהשכרת דירה בברלין - כמו בישראל"
בכנס שנערך תחת הכותרת "להשקיע בפלורנטין או ברלין"? הוצג סקר לפיו ברלין כבר לא מהווה יעד אטרקטיבי במיוחד למשקיעים, עם תשואה של 3%-4% בלבד מהשכרת דירה
התשואה מהשכרת דירה להשקעה בישראל וברלין עומדת על שיעור דומה, בטווח של 3%-4%. כך התברר מסקר מחירי דיור שכלל כ-57 ערים בגרמניה ושנערך על ידי חברת הייעוץ ושיווק נדל"ן אנגל וולקרס. נתוני הסקר הוצגו לאחרונה בכנס בנושא "פלורנטין או ברלין", על-ידי עו"ד גילברט טופפר, שותף נדל"ן ותכנון ובניה במשרד עורכי הדין בגרמניה, "HEUKING KUHN LUER WOJTEK".
הסקר בחן את מחירי העסקאות והשכירות בערים בגרמניה לפי ריכוז עסקאות שבוצעו בשנת 2016. הנתונים העלו כי ברלין ממוקמת במקום ה-14 מבחינת יוקר הדיור בגרמניה, עם מחיר ממוצע של 2,451 אירו למ"ר, שהם כ-9,668 שקל. את הרשימה מובילה מינכן עם המחיר הגבוה ביותר למ"ר, 5,289 אירו, שהם 20.8 אלף שקל.
טופפר אמר בכנס, כי יש עדין שכונות מבוקשות בברלין על ידי המשקיעים, אך יוקר הדיור הביא לכך, שהשוכרים נדרשים לשלם פי 25 עד 33 מדמי השכירות השנתיים המקובלים בשוק. בחישוב תשואה שורת הרווח, משתני מחיר דירה, נכנסות הוצאות נוספות כמו משכנתא, מיסוי, שיפוץ וכדומה. בפועל, המשקיעים נותרים עם תשואה שנתית של 3%-4% בלבד מהשכרת דירת מגורים, בדומה לישראל".
"מותר לנו ללמוד מהכלכלה הגרמנית"
טופפר הוסיף, כי גרמניה מתמודדת עם בעיות דיור קשות, כאשר למחצית מאזרחי המדינה אין דירה בבעלותם, כלומר מעל 40 מיליון איש ואישה. בעיה זו מורגשת לדבריו בעיקר במערב גרמניה, שמתמודדת עם מחסור בקרקעות זמינות לבנייה ומחירי דיור גבוהים. במדינה מנסים להתמודד עם מצוקת הדיור בין השאר על ידי קידום פרויקטים בהתחדשות עירונית, באמצעות קרנות השקעה בנדל"ן או תוכניות ממשלתיות".לדבריו, "ממשלת גרמניה עושה מאמצים למשוך אליה את המשקיעים באמצעות יוזמות ורעיונות של הטבות מס והלוואות מימון נוחות יחסית. כך למשל ממשלת גרמניה מקדמת חוק, שיזם או משקיע יכול לקזז החזר הוצאות מיסוי בשנה ראשונה לבניית בית מגורים 10%, בשנה שנייה עוד החזר של 10% ובשנה השלישית עוד 9%".
הכנס נערך על ידי משרד הנדל"ן א. שילה ושות', לציון 61 שנים. "הגיע הזמן להפסיק לחפש פתרונות קסם למשבר הדיור בישראל", אמר עו"ד אורי שילה, שותף מייסד במשרד. "משקיע ישקיע בסופו של דבר בפלורנטין או ברלין או גרמניה בהתאם לכדאיות הכלכליות ושחרור חסמי הרגולציה. מותר לנו ללמוד מהכלכלה הגרמנית שמצליחה לשמור על מחירי נדל"ן שפויים ומציעה מבחר פתרונות מגורים נגישים לצעירים".