איך לוקחים משכנתא לקנייה מקבוצת רכישה?
מהי קבוצת רכישה, מה משמעות ההצטרפות לקבוצה כזאת והאם תנאי הריבית זהים לכולם? אם אתם שוקלים רכישת נכס עם קבוצת רכישה - כדאי שתכירו את ההבדלים בנטילת המשכנתא. מדריך הנדל"ן
*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם החברות המצולמות בפרקים שלפניכם
רכישת דירה באמצעות קבוצת רכישה הפכה בשנים האחרונות לנפוצה יותר ויותר. אם אתם שוקלים רכישה כזאת, כדאי שתדעו את המשמעויות שלה מבחינת נטילת המשכנתא.
שרון בן יהודה, מנהלת מחלקת אשראי קמעונאי לנדל"ן בבנק מזרחי טפחות, מסבירה כי "קבוצת רכישה היא קבוצה של יזמים המתארגנת לרכישת זכות במקרעין ולבנייה על הקרקע של הנכס". לדבריה, המטרה העיקרית היא הוזלת העלויות הקיימות לעומת רכישת דירה מקבלן.
אילו סיכונים לוקח מי שמצטרף לקבוצת רכישה?
"כשרוכשים דירה מקבלן יש מחויבות למחיר ולמועד קבלת הדירה. כשאתה חבר בקבוצת רכישה אתה סוג של יזם קטן, ולכן נוטל על עצמך סיכונים מסוימים... לדוגמא התייקרות עלויות הבנייה ועיכוב בלוחות הזמנים. אם רוצים רווח בעלויות חשוב לזכור שהוא מתלווה לסיכונים מסוימים".
איך זה עובד מבחינת המשכנתא?
"קבוצת רכישה היא גם קבוצה מול הבנק, חברי הקבוצה שמעוניינים לממן את הבנייה באמצעות משכנתא מהבנק מחויבים לקחת משכנתא בבנק שמלווה את הקבוצה. מחויבות זו קיימת בתקופת הבנייה ועד לקבלת טופס 4 ומסירת הדירות".
מה לגבי הריבית על המשכנתא?
"תנאי הריבית זהים לכל חברי הקבוצה, אבל בניית ההרכב, תקופת ההחזר של ההלוואה והפריסה של התשלומים – את אלה אפשר להתאים ליכולת ולצרכים של כל חבר קבוצה בנפרד. חשוב לזכור שכל חבר קבוצה לוקח את ההלוואה האישית שלו".
לדברי בן יהודה, הריבית על משכנתאות בקבוצות רכישה גבוהה יותר ממשכנתא רגילה, בשל הנחיית בנק ישראל לבנקים להקצאת הון גבוהה יותר עבור משכנתאות אלה. עם זאת, לאחר מסירת הדירה ניתן למחזר את המשכנתא ולקבל את תנאי הריביות הרגילים בשוק.