הזוכים במחיר למשתכן: "נרשמנו להגרלה אחרי הגרלה - התחושה מעולה"
משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון החלו לבשר למשתתפים בהגרלה הגדולה על זכייתם. כמות גבוהה של מאוכזבים נרשמה בראשון לציון. "נרשמנו להגרלה אחרי הגרלה - העיקר לקבל דירה במחיר מוזל, אך ברוב המקומות לא זכינו כי היה מספר קטן של דירות", אמר זוג הורים שזכה בפרויקט ביבנה
הזוכים בפרויקט מחיר למשתכן החלו לקבל היום (ג') הודעות המבשרות על זכייתם בדירה. לעומתם, נותרו עשרות אלפים אחרים מאוכזבים בציפייה להודעה שלא הגיעה.
לרשימת פילוח ההגרלות המלאה >>> לחצו כאן
לפי נתוני משרד הבינוי והשיכון, בסך הכל הוגרלו 14,719 דירות. 4,039 מהזוכים הם בני המקום, מתוכם 3,426 זכו בדירות שהוקצו לבני ממשיכים והשאר זכו בהגרלה הכללית.
עד כה נשלחו הודעות זכיה לכ-10,000 זוכים בכ-70 הגרלות, במסגרת תהליך הדרגתי שטרם הסתיים. לאחר סיום שליחת ההודעות לזוכים, ישלחו הודעות לכל הנרשמים שלא זכו בהגרלה הגדולה.
במשרד השיכון ציינו כי כבר כעת ניתן לראות את התוצאות של כל הגרלה באתר ההגרלות, אך המליצו להתאזר בסבלנות עד לקבלת הודעה מסודרת. "המשרד מבצע את מירב המאמצים על מנת להשלים את תהליך שליחת ההודעות עד סוף היום. במקרים חריגים יתכן וההודעות ישלחו ביומיים הבאים".
מפילוח תוצאות ההגרלה עולה כי בבית שמש נרשמו כ-101 אלף איש להגרלות ב-10 מכרזים קטנים, כ-10,000 איש בממוצע לכל מכרז, מתוכם כ-1,307 בלבד זכו בדירות. בהרצליה התמודדו כ-50 אלף איש על 1,176 דירות בגליל ים. במודיעין התמודדו כ-100,100, מתוכם כ-1,200 זכו בדירות. גם בראש העין ויבנה נרשמו עשרות אלפי מתמודדים בהגרלה, שהתחרו על כמות קטנה בהרבה של דירות.
עיר נוספת מספר מאוכזבים גדול במיוחד היא ראשון לציון, שבה נרשמו כ-46.8 אלף איש להגרלה, על 490 דירות בלבד. 12,045 השתתפו בהגרלת 56 דירות בפרויקט הבנייה של היזם קלוד נחמיאס במזרח העיר, כ-12 אלף נוספים השתתפו בהגרלה על 60 דירות בפרויקט של אייל פרץ יזמות, כ-11,752 השתתפו בהגרלה של 60 דירות של היזם מלכי בנין בעם, וכ-11,100 התחרו על 314 דירות בפרויקט של ע.לוזון נכסים.
"העיקר לקבל דירה במחיר מוזל"
הדס (33) ודור כהן (30), הורים לתינוק בן שנה, זכו בפרויקט ביבנה. בני הזוג, שמתגוררים עם הוריה של הדס, התרגשו לשמוע שזכו בהגרלה. "ההרגשה מעולה", סיפרה הדס ל-ynet. "מאוד התרגשתי לשמוע שזכינו בדירה. מאוד רצינו לרכוש דירה אבל לא הצלחנו להגיע להון העצמי הנדרש.
"התעניינו בדירה לפני שנתיים אבל ברגע האחרון הבנו שלא נצליח להשיג את ההון העצמי ופשוט הרמנו ידיים, הבנו שלא נצליח להשיג דירה", היא מוסיפה. "כששמענו על תוכנית מחיר למשתכן הוצאנו תעודת זכאות ונרשמנו להגרלה אחרי הגרלה - העיקר לקבל דירה במחיר מוזל. אך ברוב המקומות לא זכינו כי היה מספר קטן של דירות.
"כשיצאה ההגרלה הגדולה, הבנתי שיש לבני המקום סיכוי גבוה. נרשמתי והיום קיבלנו את הבשורה המשמחת ואני מאוד מתרגשת. הבנתי שהקבלן ייצור קשר בימים הבאים ונקבל עוד פרטים. אני אופטימית ומאמינה בכחלון שיהיה בסדר, אני לא חושבת שיש לי פריווילגיה להתפנק".
"כמובן שאעדיף דירה של 4 חדרים ומעלה. מבחינת קומה זה לא משהו שכרגע בראש מעייני - זה צרות של עשירים. מבחינתי זה שתהיה לי דירה בעיר שאני גרה ובשכונה באזור חדש - זה דבר מאוד משמח. כיום, דירת ארבעה חדרים ביבנה החדשה מתחילה ב-1.7 מיליון שקל, ופה מדברים איתנו על הפרש מאוד גבוה במחיר. אני מוכנה לחכות".
כפיר היזמי (35), נשוי ואב לשניים, זכה במכרז מתגוררים עם משפחתו אצל ההורים של אשתו בכפר סבא. בני הזוג זכו במכרז בראש העין, לאחר הרבה ניסיונות. "יש התרגשות ושמחה, שהרווחנו משהו" הוא מספר.
"עם זאת אנחנו זהירים כי שמענו כל מיני דברים על התוכנית, למשל שהבנייה לא איכותית ושלוקח המון זמן לקבל את הדירות, אז נשקול את צעדנו", הוא מוסיף. "האמת היא שהתחלתי לחפש דירות יד שנייה בגלל כל השמועות הללו".
"ברור לנו שיקח זמן עד שנקבל את המפתחות, לפחות 3-4 שנים. אנחנו לוקחים את זה במכלול השיקולים שלנו ובינתיים נמשיך לגור אצל ההורים או לשכור".
"אנחנו חיים במדינה שקשה לחיות בה"
אודיה בוזנח (30), נשואה ואם לחמישה ילדים, זכתה כבר לפני כשנה במכרז בעיר מגוריה, לוד. היא ובעלה מחכים כיום בקוצר רוח להשלמת הפרויקט שבו זכו. "אנחנו יודעים שהפרויקט מתקדם בקצב מהיר", היא מספרת.
מצד שני, הדרך עד כה לא היתה פשוטה. "עברנו המון דברים", היא אומרת. "הפרויקט היה ללא ליווי בנקאי ובעקבות לחץ של משרד השיכון על הקבלנים, קיבלנו ליווי מדיני, כלומר שהמדינה ערבה לנו אם הקבלן יפשוט את הרגל, שזה הישג אמיתי".
לעומתם, מרב שובל (38), מנהלת פרויקטים דיגיטליים תושבת תל אביב, החליטה לוותר על השתתפות בהגרלה הגדולה. "אחרי שנרשמתי לתוכנית החלו לדבר על כך שזה לוקח הרבה שנים וצריך לשלם תקופה ארוכה משכנתא ושכר דירה במקביל - וזה קצת בעייתי עבורי".
"בהתחלה ניסיתי בראשון לציון אבל לא זכיתי וזה היה קצת מאכזב כי עוד הייתי באופוריה, אבל בדיעבד הבנתי שזה היה מחייב תשלום כפול. כרגע אני לא מוותרת, אבל בוררת יותר ומסתכלת על מקומות שהגיוניים עבורי מבחינה כלכלית. רציתי באשקלון כי מקבלים מענקים ואפשר להתמודד בצורה טובה יותר כלכלית, אבל עדיין לא ניגשתי כי הפרויקטים שרציתי טרם נפתחו".
"כיום, אני לא רואה את עצמי מגיעה לדירה בדרך אחרת, אלא אם יפול עלי שק כסף מהשמיים", היא מוסיפה. "נכנסתי למחיר למשתכן בגלל שזו הדרך היחידה שלי להגיע לדירה, אבל לרוב האנשים, שההון ההתחלתי שלהם ויכולת ההחזר החודשית שלהם נמוכים, זה קצת בעייתי לשלם כפול על משכנתא ושכר דירה למשך כמה שנים".
"לצערי אין לי גב כלכלי שאפשר להסתייע בו ולכן אני הולכת על דירות יותר זולות. כשנרשמתי, קיוויתי שתוך כמה וכמה שנים תהיה לי דירה. כעת הפנטזיה ירדה ואני ריאלית שזה עלול לא לקרות גם דרך מחיר למשתכן. בסופו של דבר אנחנו חיים במדינה שקשה לחיות בה".
גם ד' (37), עובדת סוציאלית תושבת אילת, ניגשה בעבר להגרלות ולא זכתה. היא החליטה להצטרף לתוכנית לאחר שבדקה את זכאותה, והגישה מועמדות למרכזים בשכונת שחמון בעיר מגוריה. מאז היא שוקלת לגשת למכרז נוסף, אבל מעידה כי "אני לא מאמינה שאזכה ואני לא רוצה להשקיע בזה אנרגיה מיותרת. זה מרגיש כמו ההגרלות שצריך לשלוח ארבעה מכסים של מעדן כלשהו. אני מאוד מקווה שאגיע יום אחד לדירה, אבל האם אני רואה את זה קורה? זו שאלה אחרת".