זה לא חלום: תותים גם בקיץ
בקיבוץ רמת רחל, הסמוך לירושלים, החלו לשווק השנה תותי קיץ. כן, תותים שמבשילים באביב ובקיץ, אחרי שהם גדלים על מצע קוקוס. גם במרום גולן מגדלים תות שדה קייצי. המחיר: 15 שקל ל-250 גרם. חבל רק שקשה למצוא את התותים ברשתות
חלומם של חובבי תותים מתגשם בימים אלה ברמת רחל: בקיבוץ הסמוך לירושלים, מוכרים תותי קיץ. כן, תותים שמבשילים באביב ובקיץ אחרי שהם גדלים על מצע מנותק, עשוי קוקוס. העובדה שניתן לקנות בארץ תותים גם בקיץ היא בשורה לאוהבי התות.
באופן מסורתי, עונת התותים (שרובם גדלים בתלייה), מתחילה בישראל בנובמבר ומסתיימת במאי. עונת תותי הקיץ, שעוד לא נכנסו לרוב רשתות השיווק ועל כן הם לא מאוד מוכרים לצרכן הישראלי, מתחילה במאי ומסתיימת בסוף אוקטובר. בקיבוץ רמת רחל מגדלים תותי קיץ על פני חמישה דונם, שצפויים לייצר כשמונה טון תותים עד נובמבר.
המחיר: כ-15 שקל לאריזת 250 גרם ו-30-20 שקל ל-500 גרם. מארזי תותי קיץ נמכרים בימים אלה בשוק מחנה יהודה, בשווקים הסיטונאיים ובחנויות פרטיות. רמת רחל זה לא המקום היחיד בו מגדלים תותים מחוץ לעונה. גם במרום גולן מגדלים ומשווקים תותי קיץ.
טעמנו את התותים. גודלם קטן יותר מהתותים שנמכרים בחורף והם קשים יותר, מה שהופך אותם לנעימים יותר לאכילה (לא סמרטוטיים כפי שקורה לעיתים לתותי החורף). הטעם - זהה, לא הבחנו בשינוי לעומת התותים "הרגילים". רוב התותים באריזות שטעמנו מתוקים, חלקם חמוצים – בדיוק כמו בכל אריזת תותים.
התותים הקיציים נחטפים, ומי קוטף אותם? פנסיונרים
"גילינו שתותים שגדלים במצע מנותק, שנמצא מטר מעל הקרקע, הם עמידים יותר למזג האוויר", אמרה ל-ynet ליאור צנגן מנהלת שיווק ומכירות, "תותי הקיץ זוכים להיענות מדהימה. יש לנו קטיף כל ראשון ורביעי וכל התותים נחטפים, אם זה על-ידי הספק שמחלק לחנויות ואם זה על-ידי אנשים פרטים שמגיעים לקנות מהקיבוץ ישירות.
אנחנו גם עובדים עם שפים וקונדיטורים. למשל, במלון המלך דוד קנו מאיתנו 5 ק"ג תותים, כי הבעלים של שיקאגו בולס מגיע למלון והוא רוצה תותים. גם בט"ו באב היה ביקוש לתות טרי.
"יש פה גם פן מעניין נוסף: בניגוד לדובדבנים של הקיבוץ, אותם קוטפים תאילנדים, בעונה, מי שקוטף את התותים אלה אנשי הגיל השלישי של הקיבוץ. ותיקי הקיבוץ שפתאום חוזרים לעבודות החקלאיות. אנחנו אפילו מתכננים פסטיבל קטיף תותים עצמאי בחגים".
בעתיד בשופרסל ובחצי חינם?
גיא גוסמן, מנהל ענף החקלאות בקיבוץ, בו מגדלים גם דובדבנים, פטל, פירות הדר ומטעי אבוקדו, מסביר: "התותים הם מזן פלס. הוא מעט יותר קשה מהזנים של החורף ולכן הוא יותר עמיד. הוא הרבה פחות רגיש מזנים אחרים לשעות יום, לכן אין לו שום בעיה לפרוח בקיץ".
התותים האלה קצת יותר קטנים מתותים רגילים.
"נכון. זה תות קצת יותר קטן, אבל לא בגלל הזן, אלא כיוון שהוא מבשיל הרבה יותר מהר. כל זן שהיה מבשיל מהר כל כך, היה יוצא קטן. הזן הזה גדל גם בחורף ואז הוא לא קטן. יש כל כך הרבה זנים בחורף ובקיץ: מעטים. חשוב לנו לציין שההדברה שאנחנו משתמשים בה היא אורגנית ובנוסף לה, אנחנו משתמשים בהדברה ביולוגית - חרקים שמדבירים מזיקים, כך שהמוצר נטול רעלים".
למה הפרי לא נמכר ברשתות השיווק?
"אני שולח את המוצר לשווקים הסיטונאיים, למשל לשוק בצריפין ולחנויות. חצי חינם רצו שנגיע לחולון, אבל ההובלה היתה יקרה לנו. שופרסל רוצים למכור תותים בקיץ בשנה הבאה, אבל הם צריכים כמות יותר גדולה ממה שאנחנו יכולים לספק כיום. נבחן בסוף שנה את ההיתכנות של זה ואם זה משתלם, נצטרך להכפיל את השטח בלפחות פי שניים.
פחות מ-1% לעומת כמות התותים שמשווקת בחורף
בקיבוץ מרום גולן, מגדלים תותי קיץ לצד תפוחים, דובדבן, כרם יין, פטריות כמהין ברוקולי קיץ ופרחים. ערן פישר, מרכז ענף חקלאות בקיבוץ אמר ל-ynet שהם הצליחו למכור את תותי הקיץ לטיב טעם, אם כי הוא לא נמכר בכל סניפי הרשת.
"אצלנו מגדלים את הזנים גולן ופלס, שבניגוד לרוב זני התותים, הם זנים אדישים לאורך יום ארוך ולכן הם פורחים בקיץ ונותנים פרי בין יוני לנובמבר. אנחנו משווקים את הפרי דרך עמי ברקוביץ משעל וצרכנים יכולים למצוא אותו בשוק האיכרים בנמל ת"א ובחנויות פרטיות".
יש כוונה להגדיל את שטחי הגידול כדי שיותר צרכנים יוכלו לקנות תות בקיץ?
"הפרי לא נמצא בכל הרשתות כי פשוט אין מספיק פרי. מגדלים בארץ כמות קטנה מאוד של תות קיצי. לנו יש 8 דונם ואני יודע שסך הכל בארץ יש 20 דונם של תות בקיץ. זה פחות מ-1% מכמות התות שמגדלים בישראל בחורף."יש לנו כוונה לגדול, זה נחשב אצלנו כענף בצמיחה, אבל מבחינה מחקרית וגידולית עוד לא סיימנו את הפיתוח לכן כרגע, כדי להגיע למקום שניתן לגדול איתו, אנחנו צריכים עוד שנתיים שלוש של תצפיות ומחקרים".