שתף קטע נבחר

בגלל זיהום הביצים באירופה: ישראל שוקלת הפסקת הייבוא

במשרד החקלאות מתכוונים להגדיל את מכסות הביצים לחקלאים ישראלים כדי לא להתבסס על ייבוא בתקופות של מחסור, בעקבות שיווק עשרות מיליוני ביצים שרוססו בקוטל חרקים ב-15 מדינות באירופה ובהונג קונג. עם זאת, בראש השנה יתכן שנאכל ביצי ייבוא. כרגע הייבוא ארצה הוא מספרד

בעקבות העובדה שהתגלה קוטל חרקים בבייצים ב-15 מדינות באיחוד האירופי וכן בשוויץ ובהונג קונג, בישראל שוקלים שוב את הייבוא מאירופה. במשרד החקלאות מתכננים להגדיל את היצע הביצים בישראל על מנת שלא נאלץ לייבא. מחיר הביצים בארץ מפוקח ומדובר במשק מתוכנן. הייבואנים הם גם משווקי הביצים הגדולים הפועלים בישראל.

 

כך תדעו מאיזו ארץ הגיעו הביצים שקניתם

 

בארץ יש כאלפיים מגדלים שמספקים 1.8 מיליון ביצים בשנה. בכוונת המשרד להוסיף מגדלים חדשים או להגדיל את המכסות למגדלים קיימים.

 

זה לא פתרון לטווח הקצר: יש ייבוא לארץ כל הזמן ולאחרונה הותר ייבוא בסדר גודל של 30 מיליון ביצים. כמה מהמשווקים כבר קיבלו לאחרונה רשיונות לייבוא ביצים לקראת החגים.

 

האישור ניתן לייבוא ממדינה אחת: ספרד, שכרגע לא מעורבת בסקנדל הביצים האירופי. בעבר הותר ייבוא גם מהולנד, אוקראינה ומטורקיה.

 

ביצים נגועות בקוטל חרקים באירופה (צילום: AP) (צילום: AP)
ביצים נגועות בקוטל חרקים באירופה(צילום: AP)

איסור על ייבוא ביצים מהולנד לישראל

משרד החקלאות מסר בהודעה לעיתונות כי במשרד "פועלים בכל הדרכים האפשריות על מנת להבטיח את אספקת הביצים בכל השנה, ובמיוחד במהלך החגים.

 

"מקורו של הזיהום בהולנד, ברם נפגעו ממנו גם ייבואני ביצים מגרמניה, בלגיה וצרפת. גרמניה, בלגיה וצרפת אינן מאושרות לייבוא ביצים לישראל, והייבוא האחרון של ביצים מהולנד לישראל היה בשנת 2014. בעת הצורך, עיקר הייבוא לישראל מתבצע מספרד.

 

"על מנת לחדד את הנהלים ניתנה הוראה לא לאשר ייבוא ביצים מהולנד במידה ותגיע בקשה לכך.

 

"על מנת לוודא שמגדלי התרנגולות לביצים בישראל אינם משתמשים בחומר או בקבוצת החומרים בהם השתמשו בהולנד, פנה מנכ"ל המשרד אל השירותים הווטרינריים על מנת שיערכו בדיקה מקיפה בכדי לוודא שלא נעשה שימוש בישראל בחומרים אשר התגלו באירופה.

 

"במקביל, במשרד החקלאות החליטו שלא לקחת סיכון, והחלו בבדיקה של השפעות האירוע במערב אירופה על אספקת הביצים הסדירה לאזרחי מדינת ישראל, כיוון שבתקופת החגים, המאופיינים בצריכה גבוהה, הפער מושלם מייבוא מבוקר. הבטחה של אספקה סדירה של ביצים לצרכנים בתקופת החגים עומדת בראש סדר העדיפויות של המשרד. במכתב ששלח אתמול מנכ"ל המשרד שלמה בן אליהו אל יו"ר מועצת הלול צפניה שאולקר, הנחה מנכ"ל המשרד להגיש המלצות בתוך כעשרה ימים בדבר הצורך של הגדלת מכסות הביצים המקומית, כך שתבטיח אספקה סדירה של ביצים לתושבי המדינה, ובדגש על תקופות החגים. במכתבו מדגיש המנכ"ל, כי המשימה הראשונה של הענף היא שלא תחסר אפילו ביצה אחת במהלך תקופת החגים.

 

"ענף הלול בישראל הינו ענף מפוקח אשר במסגרתו מחולקות מכסות ביצים למגדלים השונים. על מנת לפעול ביעילות המקסימלית נקבעת מכסת הביצים בצורה כזו אשר תתאים לביקוש בכלל ימי השנה. בתקופות בהם גובר הביקוש לביצים על ההיצע הקבוע, כדוגמת תקופת החגים, נפתחות מכסות זמניות לייבוא אשר מהוות כחלקיק האחוז מכלל הייצור המקומי".

 

 

"קוטל חרקים המשמש נגד כינים וקרציות" (צילום: AP) (צילום: AP)
"קוטל חרקים המשמש נגד כינים וקרציות"(צילום: AP)
 

התגלה קוטל חרקים נגד כינים וקרציות

הזיהום התגלה השבוע ב-15 מדינות החברות באיחוד האירופי שיחד עם הונג קונג ושוויץ, ייבאו ביצים מזוהמות שהכילו קוטל חרקים. דובר הנציבות דניאל רוסריו אמר כי חברות האיחוד שנפגעו הן בריטניה, שבדיה, אוסטריה, אירלנד, איטליה, לוקסמבורג, פולין, רומניה, סלובניה, סלובקיה ודנמרק.

 

פורסם כי שרי הנציבות יתכנסו ב-26 בספטמבר בעקבות המקרה, ויו"ר הרשות לבטיחות המזון קרא למדינות לחדול מההאשמות הדדיות ולהפסיק לתקוף את בלגיה והולנד שידעו, לטענתן, לפני כולן על הזיהום.

 

ברשת BBC הבריטית דווח כי בביצים המזוהמות, שהגיעו ברובן מהולנד - הספקית הגדולה ביותר באירופה - נמצא קוטל חרקים שמשמש בעיקר נגד כינים וקרציות, ושנאסר לשימוש בתעשיית המזון. על פי ההערכות, קוטל החרקים פוזר בחוות תרנגולות וכך הגיע לביצים. בני אדם שצרכו כמות גדולה של הביצים המזוהמות עלולים להיפגע בכליות, בכבד ובבלוטת התריס, והרשויות פועלות לצמצום תופעות הלוואי בקרב צרכנים שנפגעו.

 

דובר הנציבות האירופית דניאל רוסריו הודיע על סגירת חוות בהולנד, בלגיה, גרמניה וצרפת לאחר שהתגלו בהן עדויות לקוטל החרקים. מה שהתחיל מדיווח של כ-21 אלף ביצים נגועות שהגיעו לבריטניה מהולנד, התגלה כמחדל ייבוא של 700 אלף ביצים.

 

רשתות המזון הגדולות בבריטניה הורידו מהמדפים סלטים וכריכים שהכילו ביצים, ובבלגיה, הולנד וגרמניה דאגו להסיר כמיליון ביצים מהמדפים. עם זאת, רשות המזון בבריטניה דיווחה כי לא נשקפת סכנה לבריאות הציבור במדינה - שצורך כ-34 מיליון ביצים מדי יום.

 

שר החקלאות הצרפתי סטפן טראבר אמר כי כ-250 אלף ביצים נגועות נמכרו ברחבי המדינה מחודש אפריל, והורה להסיר את כל המוצרים שמכילים ביצים שהגיעו מהחוות החשודות. הרשויות בהונג קונג לא היססו וגם כן הורו להוריד מהמדפים את כל הביצים שיובאו מהולנד.

 

בנציבות האירופית אמרו כי הפגישה ב-26 בספטמבר לא הוגדרה כפגישת חירום, וכי טרם ידוע אם כל חברות האיחוד ישתתפו בה, או שרק חברי המדינות שקיבלו את הביצים הנגועות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים