שתף קטע נבחר
 

לוי יצחק: השכירות זינקה ב-8% בארבעה חודשים

בדיקה של עורך מחירון הדירות לוי יצחק מגלה כי מחירי השכירות טיפסו מחודש אפריל בכ-8%. לטענתו הגורם לעלייה הוא תוכנית "מחיר למשתכן": "הזוגות הצעירים יצאו ממעגל הרוכשים ומצויים כל זמן על תקן ממתינים להגרלה או לדירה שהגרילו". צפו

מחירי שכר הדירה החודשי נסקו בארבעת החודשים האחרונים בכ-8% בממוצע, כך עולה מפילוח שערך עבור yent עורך מחירון הדירות לוי יצחק. לדבריו, לא מדובר בסוף פסוק והעלייה צפויה להמשיך, בעיקר בפריפריה. צפו בריאיון שערכנו איתו באולפן ynet:
 

צילום: חגי דקל

צילום: חגי דקל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נתוני לוי יצחק מגלים עלייה בתעריפי השכירות ברחבי הארץ ובעיקר בפריפריה. בערי המרכז, תל אביב, רמת גן וגבעתיים, לוי יצחק לא איתר שינויים משמעותיים במחירי שכר הדירה, ולדבריו הם הגיעו למעין רף עליון. 

 

עוד על מחירי הדירות - בערוץ נדל"ן

 

בראש רשימת העליות הבולטות בדירות 3 חדרים מובילה קריית שמונה עם זינוק של 11% במחירי השכירות ל-1,700 שקל בחודש. בעפולה חלה עלייה של 10% בדירות 3 חדרים ל-1,900 שקל בחודש, בראשון לציון התעריפים התייקרו ב-9% לסכום של 4,000 שקל בחודש ובמודיעין ב-8.8% ל-4,350 שקל בחודש.


 (נתונים: לוי יצחק) (נתונים: לוי יצחק)
(נתונים: לוי יצחק)

 

בסיווג דירות 4 חדרים נרשמה ברחובות עלייה של 10% במחירי שכר הדירה - מ-3,900 שקל ל-4,300 שקל בחודש, ובמודיעין ובעפולה הייתה קפיצה של 9% ל-5,250 שקל ו-2,950 שקל בהתאמה. עלייה של 8% נרשמה בקריית שמונה, ובראשון לציון ספגו השוכרים זינוק של 7% - ל-5,100 שקל בחודש.

 

 (נתונים: לוי יצחק) (נתונים: לוי יצחק)
(נתונים: לוי יצחק)

 

לוי יצחק מסביר את עליית המחירים בפעולות הממשלה בשוק הדיור ובעיקר בתוכנית "מחיר למשתכן". "במשך שנים שוק הנדל"ן היה מחולק לשלושה פלחים: זוגות צעירים, משפרי דיור ומשקיעים", הוא מפרט. "היום החלוקה שונה. משפרי דיור וממתינים - הם הזוגות הצעירים, או המשפחות הצעירות, שיצאו לחלוטין ממעגל הרוכשים אך מצויים כל זמן בשוק על תקן ממתינים - ממתינים להגרלה או ממתינים לדירה שהגרילו".

 

לדבריו, אותם "ממתינים" אינם רוכשים דירות כרגע, אבל צריכים מקום להתגורר בו ולכן מחפשים דירות להשכרה. "מועד הזכייה אינו ידוע וגם אחרי שיזכו יעברו שלוש, ארבע ואולי חמש שנים ויותר עד שיוכלו להתגורר בפועל בדירה", הוא אומר. "בינתיים עשרות אלפי רוכשי דירות בפוטנציה ואולי יותר, שהיו יוצאים ממעגל השכירות אך נשאבו לתוכו לשנים רבות, מתגוררים בשכירות ומשלמים שכר דירה".

 

לוי יצחק מוסיף כי המשקיעים, שנהגו לרכוש דירות למטרת השכרה, הורחקו מהשוק, ולכן אין מי שירכוש דירות וישכיר אותן. "לעומת זאת, יש הרבה יותר שוכרים, וכידוע, ביקוש שעולה על ההיצע מביא לעליית מחירים".

 

לוי יצחק אינו סבור כי מדובר בעליית מחירים האופיינית לחודשי הקיץ. "עלייה כה משמעותית בחודשים הללו נצפתה בפעם האחרונה ב-2014, בתקופת ההמתנה למע"מ אפס", הוא אומר. "בנוסף, המחירים בהחלט עלו באחוזים רבים עוד לפני הקיץ, באפריל עד יולי.

 

"הצפי הוא שהם יעלו באחוזים רבים נוספים, משום שההיצע סטטי והביקוש רק יגבר. שוק הדירות בשכר חודשי נמצא היום תחת לחצם של הזוגות הצעירים, ומספרם של אלה, בהתחשב בעובדה שהם עסוקים רק בהמתנה להגרלות או לדירות שייבנו ב'מחיר למשתכן', ילך ויעלה כל הזמן".

 

מגמת עליות ברוב הערים

חברת התיווך אנגלו-סכסון ערכה השוואה בין מחירי השכירות כיום לאלה של שנים עברו, וגם היא מגלה מגמה של עליות מחירים ברוב הערים. כך, למשל, מחירי השכירות לדירות 3 חדרים בהרצליה טיפסו בשנתיים האחרונות בכ-500 שקל ל-4,500 שקל בחודש, ומחירן של דירות 4 חדרים עלו ב-1,000 שקל, לכ-6,000-5,500 שקל בחודש.

 

 (נתנוים: אנגלו סכסון) (נתנוים: אנגלו סכסון)
(נתנוים: אנגלו סכסון)

 

מחירי השכירות של דירות 3 חדרים בראשון לציון מערב עלו ב-700 שקלים ל-4,700 אלף שקל בחודש, ודירות 4 חדרים עלו בכ-500 שקל לסכום של 5,500 שקל בחודש בממוצע. גם בירושלים יש מגמה של עליות, ובאנגלו-סכסון תולים אותה בביקוש גדול מאוד לדירות של 3 ו-4 חדרים.


 (נתונים: אנגלו סכסון) (נתונים: אנגלו סכסון)
(נתונים: אנגלו סכסון)

 

לעומת זאת, בתל אביב נרשמה דווקא ירידה קלה בשנתיים האחרונות, אף שמ-2005 עלו מחירי השכירות של דירות 4 חדרים בעיר בכ-80%. גם בחיפה, שבה הייתה בעשור האחרון עלייה של כ-75% במחירי שכר הדירה, חלה ירידה קלה מאז 2015.

 

סגנית יו"ר דירקטוריון אנגלו-סכסון, עו"ד עדינה חכם, מסבירה את הנתונים של חיפה בהיצע גדול מאוד של דירות להשכרה בשל הצפת משקיעים, שרכשו בעבר דירות בעיר, אך כיום יצאו בבת אחת משוק השכירות.

 

חכם הוסיפה כי החשש הוא שמחירי השכירות ימשיכו במגמת העלייה ללא קשר לשינויים במחירי הדירות, כיוון שיהיו פחות דירות להשכרה. "מי שרוצה להשקיע היום בנדל"ן פונה לארה"ב ואירופה", היא אומרת. "אנחנו רואים פחות משקיעים בארץ בשל הרגולציה וחוקי שר האוצר משה כחלון.

 

"שוק הדיור עובד לפי ביקוש והיצע, והביקוש נותר כפי שהוא ואולי אף עלה, בעוד שההיצע נשאר אותו דבר. אני מצפה מהמדינה שתתחיל להגביר קצב בכל הקשור לענף הדיור להשכרה, כדי לתת מענה ראוי לאלו שרוצים לגור בשכירות או שידם אינה משגת לקנות דירה".

 

לדברי מנכ"ל רי/מקס ישראל ברנרד רסקין, "ככל שיהיו יותר זוכים ומגרילים ב'מחיר למשתכן', תהיה דרישה גדולה יותר לשכירויות, משום שההמתנה לדירה היא מאוד ארוכה. היכולת לגור בשכירות היא צורך חברתי מאוד חשוב, אך נכון להרגע הדגש של הממשלה הוא על היכולת להגיע לבעלות על דירה.

 

"המנוע של דירות להשכרה הוא משקיעים, בלעדיהם ייפגע חלק מהאוכלוסייה החיה בשכירות", הוסיף. "הכסף הישראלי של המשקיע הקטן זולג כעת לחו"ל, וכשהשוק הוא ללא משקיעים גם היזמים מורידים הילוך והראשונים להיפגע הם השוכרים. כשמתחילים להנדס את השוק יודעים מה רוצים להשיג, אבל לא יודעים איך זה ישפיע על כלל המערכת ואיך זה ייגמר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים