שתף קטע נבחר
 

בדיקה: 1,455 בתי ספר בסכנת קריסה ברעידת אדמה

שנת הלימודים נפתחת עם לא פחות מכ-660 אלף ילדים הלומדים במוסדות חינוך שהוקמו לפני קביעת התקנים לבנייה נגד רעידות אדמה, כך עולה מנתוני חברה המייעצת בתמ"א 38. העיר עם שיעור התלמידים בסיכון הגדול ביותר היא רמת גן, ואילו הבטוחה ביותר - מודיעין

שנת הלימודים תשע"ח עומדת להיפתח, ולא פחות מכ-660 אלף ילדים ילמדו ב-1,455 בתי ספר ומוסדות חינוך הנמצאים בסכנת קריסה מרעידת אדמה. כך עולה מבדיקה שערכה חברת TamaFix, המייעצת בנושאי כדאיות של תמ"א 38.

 

מדובר במבנים שהוקמו לפני 1980 - השנה שבה התווסף תקן 413 המחייב לבנות מבנים עם עמידות לרעידות אדמה - ושגם לא חוזקו במהלך השנים שלאחר מכן. מהנתונים עולה כי הערים שבהן יחס התלמידים הגדול ביותר שלומד במבנים לא עמידים הן רמת גן, שבה 86% מהתלמידים לומדים בבתי ספר שאינם מחוזקים, בת ים  - שבה אלה 76% מהתלמידים, תל אביב עם 74%, חיפה עם 69% והרצליה עם 61%.

 

לעומת זאת, המקום הבטוח ביותר עבור התלמידים הוא מודיעין-מכבים-רעות, שבה כל התלמידים לומדים במבנים עמידים לרעידת אדמה. לאחר מכן מדורגות בית"ר עלית, שבה 2% מהתלמידים אינם לומדים במבנים עמידים, ובית שמש עם 3% מהתלמידים.

 

עוד עולה מהבדיקה כי בתי הספר שאינם עומדים בתקן מהווים 30% מכלל בתי הספר ברחבי הארץ, וחלקם הוקמו עוד לפני קום המדינה. שכבות הגיל הנמצאות בסיכון הרב ביותר לסכנת קריסה הן תלמידי בתי הספר היסודיים, הלומדים ב-950 מבנים שלא חוזקו ומהווים 57% מכלל התלמידים בסיכון. בחטיבות ביניים נמצאים בסיכון 29% מכלל התלמידים, ובחטיבה עליונה 14%, שיחדיו לומדים ב-260 מבנים שאינם מחוזקים.

 

אומנם רבים ממוסדות החינוך ברשימה אינם נמצאים באזורים בעלי סיכון גבוה לרעידות אדמה - למעט נהריה - אבל גם הערים במרכז הארץ חשופות לנזקים כבדים במקרה של רעידת אדמה באזור ים המלח, בייחוד במבנים שנבנו לפני שנכנסו לתוקף התקנים נגד רעידות אדמה.

 

 

אין חובת חיזוק של מבני ציבור

כיום אין חובת חיזוק למבנים ציבוריים מפני נזקי רעידות אדמה וגם אין פתרון אמיתי במסגרת תמ"א 38 - תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה. זאת משום שבשונה מבתי מגורים, ביצוע תמ"א 38 במבני ציבור ועסקים מאפשר תוספת שטח בהיקף של קומה אחת בלבד, כך שהפרויקטים אינם כלכליים.

 

למעשה, ישנו סעיף אחד בלבד בתמ"א 38 המתייחס למבנים שאינם למגורים, הקובע כי ניתן להוסיף קומה אחת בלבד במסגרת הליך החיזוק של המבנה. לחלופין ניתן להוסיף למבנה אגפים בשטח כולל השווה לשטח קומה אחת של המבנה הקיים.

 

על מימון השיפוץ אחראית הרשות המקומית שבה פועל בית הספר. אם מדובר במבנה של עסק פרטי בתחום החינוך, אותו עסק צריך לבקש את האישור לבצע פרויקט חיזוק, וכך יוענק לו שטח נוסף להקמת כיתות לימוד ויאזן קצת את ההוצאות.

 

יש לציין כי תמ"א 38 נותן מענה גם מפני ירי טילים בזכות הוספתם של ממ"דים למבנים המחוזקים, ומאחר שהדבר אינו כלכלי במבני ציבור - לעיתים המבנים הללו אינם ממוגנים גם מפני ירי טילים. הפתרון שנמצא למשל בעוטף עזה הוא הקמת גג חסין ירי מעל המבנה הקיים, אך הדבר אינו פותר את הסיכון מפני רעידת אדמה.

 

TamaFix היא חברה פרטית המייעצת למשרד השיכון בנושא תמ"א 38 ומחזיקה בגישה לכל היתרי הבנייה הניתנים בתוכנית זו. למעשה כל פרויקט תמ"א 38 שמגיע לאישור במשרד השיכון מועבר לטיוב נתונים ועיבוד אצל TamaFix, המשמשת כקבלן חיצוני. החברה אינה עוסקת בפועל ביזמות פרויקטים של תמ"א 38.

 

אלירן סימוני, מנכ"ל חברת TamaFix, הסביר כי החברה בדקה את שנת הקמת המבנים על פי נתוני משרד החינוך, המתפרסמים באתר המשרד. הנתונים על בתי הספר שטרם חוזקו הוצאו ממאגרי המידע של החברה.

 

סימוני מציין כי בפועל מעטים מאוד מוסדות החינוך בארץ שחוזקו במסגרת תמ"א 38. עם זאת הוא ציין כי ייתכן שרשויות מקומיות מימנו מכספן שיפוץ של מוסדות חינוך כדי שיעמדו ברעידת אדמה - שלא במסגרת תמ"א 38.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הוא מוסיף כי יש מוסדות חינוך רבים נוספים, שאינם בתי ספר, הנמצאים באזורי סכנת קריסה גבוהה, לאורכו של הבקע הסורי-אפריקני והעתק הכרמל, שעובר דרך מפרץ חיפה, צפון השומרון ומתחבר לבקעת הירדן. לדבריו, "תמ"א 38 מקושרת אצל מרבית הציבור למיגון בתי מגורים, אך נוטים לשכוח שבמוסדות חינוך שוהים ילדים כ-200 ימים בשנה, במשך שבע שעות בממוצע ביום".

 

תגובות

מעיריית רמת גן נמסר בתגובה: "אף שמרבית בתי הספר בעיר רמת-גן פועלים במבנים ישנים, שאינם עומדים בתקני תמ"א 38, ביצע אגף ההנדסה בעירייה בדיקות בכלל המוסדות לבחינת עמידות המבנים.

 

"במסגרת זו, בוצעו מספר מהלכים לשיפור המוכנות: הותקנו מערכות התראה לרעידות אדמה הנותנות זמן להתארגנות לפני קרות האירוע, המערכות נבדקו ומתוחזקות בשוטף, במהלך שנת הלימודים מבוצעות תרגולות שוטפות לפינוי תלמידים משטחי בית הספר, בדגש על תקופת תחילת השנה וניתנו הדרכות מקצועיות ניתנו לסגלי בתי הספר ולתלמידים. המוטו המוביל את עיריית רמת-גן בכל הפעילויות הנ"ל הנו בטיחות הילדים, ובתנאים הקיימים – שאגב, אינם ייחודיים לעיר רמת-גן – מענה זה ניתן באופן המיטבי".

 

מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "מהנדס עיריית חדרה נועם גרייף מסר כי בעיר חדרה אין מבנים מסוכנים ובטח שלא מוסדות חינוך מסוכנים".

 

מעיריית חולון נמסר בתגובה: "עיריית חולון היא בין הרשויות הבודדות שיזמה עריכת סקר בכל מוסדות החינוך לבדיקת עמידותם של המבנים ברעידות אדמה. כמו בכל עיר ותיקה, נמצאו מבנים שאינם עומדים בתקן והעירייה כבר ערכה פעולות לחיזוק חלק מהם. בשנים הקרובות תמשיך העירייה לחזק בהדרגה את שאר המבנים שטרם חוזקו".

 

מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "המידע אינו נכון לגבי הרצליה. לפני 8 שנים הכינה העירייה תכנית אב לשיפוץ כל מוסדות החינוך בעיר, בהתאמה פדגוגית ובהתאם לתקני הבנייה, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. כל מוסד חינוכי ששופץ טופל גם בחיזוק בפני רעידת אדמה ועד כה שופצו כל מוסדות החינוך בעיר, למעט בית ספר וולפסון ותיכון חדש שישופצו כבר במהלך 2018-2019".

 

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "חיזוק מוסדות החינוך מתבצע בכל הארץ על ידי הממשלה באמצעות משרד החינוך בהתאם לסדרי עדיפות שנקבעו בסקר מקיף של מוסדות חינוך. במסגרת זו חוזקו כבר מספר מבנים ובהמשך יחוזקו מבנים נוספים, בהתאם לתקצוב ותוכנית משרד החינוך. במקביל, התקינה העירייה מערכות התראה מפני רעידות אדמה בכל מוסדות החינוך בעיר. המערכות המחוברות לרשת גלאים סיסמולוגים ומספקות זמן התראה המאפשר פינוי מוקדם של התלמידים טרם פגיעת הרעידה בבית הספר".

 

מעיריית קרית אתא נמסר בתגובה: "כל מוסדות החינוך במדינת ישראל שנבנו לפני שנת 1980 אינם עומדים בתקנים כנגד רעידות אדמה. עיריית קרית אתא הייתה בין הרשויות הראשונות שהקדימו להגיש למשרד החינוך בקשה לחיזוק מוסדות חינוך בעיר. מדובר בתהליך ממושך המחייב בדיקות מקיפות מול כל גורמי המקצוע. אנו ממשיכים בתהליכים האינטנסיביים לבחינת כל המבנים בהם זיהינו צורך בחיזוק המבנה. במסגרת התוכנית הרב שנתית הנמצאת בעיצומה, חלק מבתי ספר ישופצו וחלקם יהרסו ויבנו מחדש. לאחרונה אישר משרד החינוך את הריסת מבנה ביה"ס "נועם" ובנייתו מחדש לאחר שמצא כי עלות הבנייה עדיפה על חיזוקו. בכל מקרה, עיריית קרית אתא ערוכה לכל ולא קיימת סכנה לתלמידים פרט לחריגות התמ"א שנמצאות בטיפול".

 

מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "מבני החינוך בעיר תל אביב-יפו הוקמו בהיתר ועל פי חוק. העירייה פועלת בהתאם לתכניות העבודה, למשאבים הקיימים וביחס לסיכונים הנדרשים. בשלוש השנים האחרונות בלבד השקיעה העירייה כ-600 מיליון ₪ בבנייה של מבני חינוך חדשים ובשיפוץ של מבנים קיימים. נדגיש כי מערכות התרעה כנגד רעידות אדמה מותקנות בכל המבנים שנבנו בשנת 1970 ומטה כפי שמחייב החוק. כמו כן, במוסדות חדשים שנבנים כיום מותקנת מערכת התרעה כחלק מתכנון הבניה".

 

תגובות הרשויות האחרות לא התקבלו עד למועד פרסום הכתבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים