סלמונלה בלולים: כ-11 מיליון ביצים יושמדו
משרדי החקלאות והבריאות איתרו "תחלואה בסלמונלה שמקורה ככל הנראה בביצים". מדובר בביצים של חברת יש מעוף שמהוות 1% מהשוק. אסור לצרוך את הביצים גם לא אחרי בישול, אין להחזירן לרשתות השיווק ויש להשמידן
משרדי הבריאות והחקלאות הודיעו הבוקר (ג') שאיתרו תחלואה בסלמונלה שמקורה ככל הנראה בביצים, עקב כך יושמדו מיליוני ביצים. לפי הודעה שהוציא לעיתונות משרד הבריאות, "נמצאה סלמונלה מזן אנטריטידיס בבדיקה סביבתית של לולי הטלה (בגליל, מ.ק) באתר אחד. עם גילוי תוצאות בדיקות המעבדה המשרדים עצרו מיידית את שיווק הביצים מתחנת המיון".
במשרד טוענים כי "כמות הביצים החשודות כנגועות מהלול כאמור, מהווה פחות מ-1% מסך הביצים המשווקות בארץ". בנוסף טוענים במשרד כי הזן הזה פוגע ב-3% מהחולים בסלמונלה. במשרד הבריאות סירבו לספק נתון מדויק לגבי מספר הביצים החשודות כנגועות והפנו למשרד החקלאות. במשרד החקלאות מסרו ל-ynet כי מדובר ככל הנראה בכ-11 מיליון ביצים.
המשרדים קוראים לציבור לא לצרוך ביצים הנושאות את הסימון שם המשווק "יש מעוף" מכל תאריכי "האחרון לשימוש" עד וכולל תאריך 20 באוקטובר, שמצויות בחנויות, ברשתות השיווק ובבתי הצרכנים. אסור לצרוך ביצים אלה, וכן אסור לבשלן, ויש להשמידן ולזרוק אותם לפח הזבל.
יש מעוף נחשב למשווק קטן. ברוב הרשתות הגדולות לא מוכרים את המותג. ברשתות השיווק אמרו ל-ynet שזו חברה שמוכרת בעיקר לשווקים. הספקים הגדולים בתחום הביצים הם גליקסמן, לסר ותנובה.
לגבי ביצים שנמצאות בבתי הצרכנים, יש להשמיד אותן על ידי זריקה לפחי הזבל ואין להחזירן לרשתות. המשרדים ימשיכו לערוך בדיקות וניטור להימצאות סלמונלה במשקי ההטלה במסגרת תוכנית ניטור שגרתית ובתגובה למקרי תחלואה.
עוד נמסר: "כידוע סלמונלה הנו חיידק שכיח בעולם ומדינת ישראל עושה מאמצים כדי למזער את הימצאותו. במסגרת התוכנית לניטור סלמונלה בלולי הטלה נבדקו כבר 60% ממשקי המטילות במדינת ישראל ונמצא כי שכיחות הסלמונלה מזן האנטריטידיס בלולי ההטלה בישראל עומד על פחות מ-3% אחוז , שיעור הקטן מאחוז הימצאות זן זה במדינות אירופה וארה"ב".
הסלמונלה בביצים נתגלתה בעקבות מאות חולים בזן המסוים הזה. מדי שנה יש יותר מ-3,000 מקרי סלמונלה שמדווחים למשרד הבריאות. חלק לא מבוטל מהם ביוני ויולי. השנה, נרשמה עלייה של מאות חולים - פי 2 יחסית לשנה שעברה. עקב כך ערכו משרדי הבריאות והחקלאות חקירה - תחקרו חולים ובדקו ביצים וכך הגיעו ללולים הנגועים.
במשרד הבריאות ממליצים
לבשל ביצים באופן מלא כגון ביצה קשה (בישול מלא משמיד חיידקים).
להימנע מאכילת ביצת עין או ביצה רכה.
איסור על אכילת /שתיית מזון המכיל ביצים לא מבושלות.
לאחסן ביצים במקרר.
יש להקפיד על כל הכללים האמורים לעיל, במיוחד כאשר מדובר במזון עבור תינוקות, קשישים, או אנשים עם פגיעה במערכת החיסונית.
בעת רכישת הביצים
יש לרכוש ביצים עם חותמות עליהן מופיע שם המשווק, גודל הביצה, תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש במקרר.
יש להקפיד על קניית ביצים רק במקומות מורשים (לא בקניה בפתח הבית, שכן מקורן אינו ידוע והן אינן נשמרות בטמפרטורה ובתנאים המתאימים).
חשוב לשים לב כי בנקודות הרכישה הביצים מאוחסנות עם בקרת טמפרטורה ורצוי שלא לקנות ביצים שאינן מאוחסנות במדפים מקוררים.
יש להקפיד על רכישת ביצים ארוזות באריזות קמעוניות סגורות בכל הצדדים ואם קונים מגשי ביצים של 30 ביצים, יש להקפיד כי המגש יהיה עטוף בניילון נצמד מכל צדדיו.
תאריך אחרון לשיווק, משמעו כי מעבר ליום זה אין למכור עוד את הביצים הללו. התאריך האחרון לשימוש הינו חודש ימים מעבר לתאריך האחרון לשיווק. תאריך זה מהווה המלצה לצרכן עד מתי ניתן להשתמש בביצים כאשר הן מאוחסנות בבית, במקרר.
איחסון הביצים
יש לאחסן את הביצים במקרר הביתי מיד לאחר הקנייה.
מומלץ לאחסן את הביצים במקרר באריזתן המקורית. האריזה מגינה על הביצים מפני אובדן נוזלים או ספיחת ריחות זרים והתייבשות.
חשוב לדעת
אין להשתמש בביצים שבורות, סדוקות נוזלות ומלוכלכות.
אין להפריד בין החלמון לחלבון על ידי העברה בין 2 חצאי הקליפה, כי הדבר עלול לזהם את תוכן הביצה. עדיף לקנות כלי קטן, העושה פעולה זו בקלות.
אין לרחוץ ביצים, בייחוד טרם הכנסתן למקרר, מאחר ושטיפת הביצים גורמת להעברת חיידקים לתוך הביצה.
יש להקפיד לזרוק את קליפות הביצה לאשפה ישר לאחר שבירת הביצה ולא להשאירן על משטח העבודה
מאחר והחיידקים יכולים לעבור מקליפת הביצה למשטח העבודה וכן לנקות היטב את המשטח עליו הונחו הביצים.
מומלץ לנקות גם את מקום שבירת הביצה עצמה.
בישול ביצה היטב או טיפול בחום גבוה משמיד נגיפים וחיידקים בביצים. על כן יש לצרוך אך ורק ביצים מבושלות, מטוגנות, אפויות וכיוצא בזה.
על הביצה, לאחר בישולה, להיות מוצקה וללא אזורים נוזליים.
רצוי לא לצרוך מיני מזון המכילים ביצים בלתי מבושלות או אפויות (כמו ביצת עין, מוס שוקולד, טירמיסו, גלידה, מיונז ועוד).
הוראות אלו חשובות במיוחד לאוכלוסיות עם מערכת חיסון מוחלשת כגון של קשישים, ילדים ואנשים חולים.