הסלמונלה בביצים נתגלתה בעקבות מאות חולים
משרדי הבריאות והחקלאות הגיעו ל-11 מיליון הביצים החשודות כנגועות של "יש מעוף", אחרי שנתגלתה עלייה של פי 2 במספר החולים בסלמונלה בתקופה זו. תחקיר הוביל ממקררי הצרכנים - ללולים
החולים הובילו לביצים: אחרי שמשרדי הבריאות והחקלאות הודיעו הבוקר (ג') שאיתרו תחלואה בסלמונלה מזן אנטריטידיס בלולים של חברת יש מעוף, ושיושמדו עקב כך 11 מיליון ביצים, כעת נחשף שהסלמונלה נתגלתה בעקבות חקירה שערכו שני המשרדים, בשל עלייה תלולה במספר חולי הסלמונלה בכל רחבי הארץ.
הציבור נתבקש להשליך לפח ביצים של חברה זו עד וכולל תאריך התוקף 20 באוקטובר. אין להסתכן באכילתן, אפילו לא אחרי בישול יסודי.
פרופ' קובי מורן, אוניברסיטת בן גוריון, בכיר בשירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמר ל-ynet: "מדי שנה יש יותר מ-3,000 מקרי סלמונלה שמדווחים למשרד הבריאות. חלק לא מבוטל מהם בחודשים החמים יוני ויולי. השנה, ראינו עלייה בסדר גודל של מאות חולים יחסית לשנה שעברה - עלייה של פי 2 במספר החולים".
"החשד העיקרי היה: צריכה של ביצים כגורם אפשרי, בשל זן הסלמונלה המדובר. סלמונלה זו הולכת עם ביצים והיא היוותה חלק משמעותי ממקרי הסלמונלה, לעומת שנים קודמות. לכן יצאנו עם הודעה לציבור שבאמצעותה בעיקר רצינו להגביר המודעות של הציבור להרגלי צריכה ואכילה נכונים".
"במקביל, המשיכו להתבצע פעולות חקירה לאתר את מקור התחלואה הזאת. חלק מהחולים הציגו קשר אפשרי לספק הביצים המדובר. משרד החקלאות בדק את המשקים עצמם ושם איתרו את אותו סוג של סלמונלה. חשוב לומר שרוב מקרי התחלואה לא הגיעו לאשפוז. מדובר בתחלואה קלה. סלמונלה יכולה לגרום לתחלואה קשה אצל אנשים עם דיכוי חיסוני או בעיות אחרות. הרוב המכריע של המידע על החולים הגיע ממרפאות הקהילה".
איך אובחנו ואיך הגעתם לקשר לביצים?
"האבחון נעשה בבדיקת צואה. כחלק מהחקירה משרד הבריאות מראיין את החולים, שואל אותם מה הם אוכלים מסתכל מה יש להם במקרר, ברשותם כמובן, לוקח דגימות, אם צריך".
זה קרה באזור מסוים בארץ?
"בכל הארץ. לא היה מוקד ספציפי".
כמה חולים אושפזו?
"היה מספר קטן מאוד של חולים שאושפזו עקב סלמונלה בחודשים האחרונים. בין 10 ל-20 חולים. בכל מקרה אנחנו מתייחסים לביצים כמזון גולמי מן החי שכולם צריכים להתייחס אליו כמזון שהוא מזוהם כברירת מחדל. ההנחיות עדיין היו וימשיכו להיות להקפיד לא לצרוך ביצים שלא בושלו כראוי כי הסיכוי לסלמונלה קיים. אמנם פה מצאנו מקור משמעותי, אבל השינוי בצריכת ביצים צריך להיות באופן מהותי לטווח רחוק".
מדובר במשווק קטן
לפי הודעה שהוציא הבוקר לעיתונות משרד הבריאות, עם גילוי תוצאות בדיקות המעבדה, המשרדים עצרו מיידית את שיווק הביצים מתחנת המיון. במשרד טוענים כי "כמות הביצים החשודות כנגועות מהלול כאמור, מהווה פחות מ-1% מסך הביצים המשווקות בארץ". בנוסף טוענים במשרד כי הזן הזה פוגע ב-3% מהחולים בסלמונלה. המשרדים אף הודיעו כי: "ימשיכו לערוך בדיקות וניטור להימצאות סלמונלה במשקי ההטלה במסגרת תוכנית ניטור שגרתית ובתגובה למקרי תחלואה".
עוד נמסר: "כידוע סלמונלה הנו חיידק שכיח בעולם ומדינת ישראל עושה מאמצים כדי למזער את הימצאותו. במסגרת התוכנית לניטור סלמונלה בלולי הטלה נבדקו כבר 60% ממשקי המטילות במדינת ישראל ונמצא כי שכיחות הסלמונלה מזן האנטריטידיס בלולי ההטלה בישראל עומד על פחות מ-3%, שיעור הקטן מאחוז הימצאות זן זה במדינות אירופה וארה"ב".
יש מעוף נחשב למשווק קטן. ברוב הרשתות הגדולות לא מוכרים את המותג וברשתות השיווק אמרו ל-ynet שזו חברה שמוכרת בעיקר לשווקים הפתוחים. הספקים הגדולים בתחום הביצים הם גליקסמן, לסר ותנובה.
במשרד הבריאות ממליצים
- לבשל ביצים באופן מלא כגון ביצה קשה (בישול מלא משמיד חיידקים).
- להימנע מאכילת ביצת עין או ביצה רכה.
- איסור על אכילת /שתיית מזון המכיל ביצים לא מבושלות.
- לאחסן ביצים במקרר.
- יש להקפיד על כל הכללים האמורים לעיל, במיוחד כאשר מדובר במזון עבור תינוקות, קשישים, או אנשים עם פגיעה במערכת החיסונית.
בעת רכישת הביצים
- יש לרכוש ביצים עם חותמות עליהן מופיע שם המשווק, גודל הביצה, תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש במקרר.
- יש להקפיד על קניית ביצים רק במקומות מורשים (לא בקניה בפתח הבית, שכן מקורן אינו ידוע והן אינן נשמרות בטמפרטורה ובתנאים המתאימים).
- חשוב לשים לב כי בנקודות הרכישה הביצים מאוחסנות עם בקרת טמפרטורה ורצוי שלא לקנות ביצים שאינן מאוחסנות במדפים מקוררים.
- יש להקפיד על רכישת ביצים ארוזות באריזות קמעוניות סגורות בכל הצדדים ואם קונים מגשי ביצים של 30 ביצים, יש להקפיד כי המגש יהיה עטוף בניילון נצמד מכל צדדיו.
- תאריך אחרון לשיווק, משמעו כי מעבר ליום זה אין למכור עוד את הביצים הללו. התאריך האחרון לשימוש הינו חודש ימים מעבר לתאריך האחרון לשיווק. תאריך זה מהווה המלצה לצרכן עד מתי ניתן להשתמש בביצים כאשר הן מאוחסנות בבית, במקרר.
איחסון הביצים
יש לאחסן את הביצים במקרר הביתי מיד לאחר הקנייה.
- מומלץ לאחסן את הביצים במקרר באריזתן המקורית. האריזה מגינה על הביצים מפני אובדן נוזלים או ספיחת ריחות זרים והתייבשות.
חשוב לדעת
- אין להשתמש בביצים שבורות, סדוקות נוזלות ומלוכלכות.
- אין להפריד בין החלמון לחלבון על ידי העברה בין 2 חצאי הקליפה, כי הדבר עלול לזהם את תוכן הביצה. עדיף לקנות כלי קטן, העושה פעולה זו בקלות.
- אין לרחוץ ביצים, בייחוד טרם הכנסתן למקרר, מאחר ושטיפת הביצים גורמת להעברת חיידקים לתוך הביצה.
- יש להקפיד לזרוק את קליפות הביצה לאשפה ישר לאחר שבירת הביצה ולא להשאירן על משטח העבודה מאחר והחיידקים יכולים לעבור מקליפת הביצה למשטח העבודה וכן לנקות היטב את המשטח עליו הונחו הביצים.
- מומלץ לנקות גם את מקום שבירת הביצה עצמה.
- בישול ביצה היטב או טיפול בחום גבוה משמיד נגיפים וחיידקים בביצים. על כן יש לצרוך אך ורק ביצים מבושלות, מטוגנות, אפויות וכיוצא בזה.
- על הביצה, לאחר בישולה, להיות מוצקה וללא אזורים נוזליים.
- רצוי לא לצרוך מיני מזון המכילים ביצים בלתי מבושלות או אפויות (כמו ביצת עין, מוס שוקולד, טירמיסו, גלידה, מיונז ועוד).
- הוראות אלו חשובות במיוחד לאוכלוסיות עם מערכת חיסון מוחלשת כגון של קשישים, ילדים ואנשים חולים.
מיש מעוף נמסר בתגובה: "תחנת המיון יש מעוף הודיעה ללקוחותיה, בתאום משרד הבריאות, כי הביצים המסומנות יש מעוף לשימוש עד התאריך 20-10-17, נמצאו עם חשד לנוכחות סלמונלה. החשד נמצא בבדיקה שהתקיימה בסביבת המשק אך לא בביצים או בעופות. החברה נוקטת במשנה זהירות ופועלת על פי ההנחיות של משרדי הבריאות והחקלאות ובתיאום מלא עם השירותים הוטרינריים. בנוסף, יצאה הודעת איסוף יזום לכל הסוחרים והמשווקים עמם החברה עובדת. חשוב להדגיש כי החברה חרטה על דגלה את עיקרון בריאות הציבור ותמשיך לעשות כן גם בעתיד. מדובר בחווה מודרנית ומתקדמת הפועלת על פי התקנים האירופאים המחמירים ביותר ונחשבת לראשונה מסוגה בישראל".