למרות ההתנגדויות: תתאפשר בנייה בהרי ירושלים
המועצה הארצית לתכנון ובנייה קיבלה החלטה שסוללת את הדרך לבניית 4,500 יחידות דיור ברכס לבן במערב ירושלים, עם שינוי ייעוד הקרקע באזור מ"שטח פתוח", ל"אזור פיתוח עירוני". ארגוני הסביבה מזהירים כי התכנית תגרום נזק לנוף ולמעיינות באזור
חרף התנגדויות גופי הסביבה - שלב נוסף בדרך לבנייה על רכס לבן ליד ירושלים: המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום (ג') תוכנית שתאפשר בנייה נרחבת ברכס לבן שממערב לעיר. בהחלטתה אישרה הוועדה לשנות את ייעוד הקרקע באזור מ"שטח פתוח", ל"אזור פיתוח עירוני". ארגוני הסביבה מתנגדים לתוכנית ומזהירים כי היא תגרום נזק סביבתי לנוף ולמעיינות באזור.
התוכנית כוללת בניית כ-4,500 יחידות דיור על 600 דונם במורדות הדרומיים של רכס לבן, באזור שכיום מיוער בחורשת קק"ל, בין מושב עמינדב ממערב, מושב אורה מצפון, פארק עמק רפאים מדרום וכביש משואה ממזרח. בנוסף למגורים מקצה התוכנית שטחים למסחר, תעסוקה ומבני ציבור. התוכנית כוללת גם פיתוח האזור בצומת אורה, בהם חניון חנה וסע.
החברה להגנת הטבע מתנגדת לתכנית בשל החשש לפגיעה בשפיעת המעיינות הפופולאריים באזור, ובראשם עין לבן. בביקור שערכו אתמול, שני, אנשי החברה להגנת הטבע, במעיין, נצפו במקום כ-15 כלי רכב ועשרות רבות של מטיילים. נציגי החברה להגנת הטבע העלו בישיבה היום הצעה נגדית, אולם זו נדחתה.
בדברי ההסבר לתוכנית צוין כי היא "משמרת קשר לפארק המטרופוליני עמק רפאים, שומרת על מרחק ראוי מהמצוק של שפת פארק עמק רפאים ומבטיחה את שימור המעיינות בסביבה".
מדובר בתוכנית שהייתה פעם חלק מתוכנית ספדיה (ע"ש האדריכל משה ספדיה) להקמת אלפי יחידות דיור במערב ירושלים, על רכס לבן והר חרט, כאזור הפיתוח העיקרי של ירושלים בשנים הקרובות, והוסרה משולחן הדיונים לאחר מאבק סביבתי ממושך בניצחון שנחשב לאחד הניצחונות הגדולים של הארגונים לשמירת הטבע בישראל.
בשנת 2015 החל מִנהל התכנון, שמנוהל כיום ממשרד האוצר, לקדם את התכנית מחדש בוועדה לקידום מתחמי בנייה (ותמ"ל), זאת אף שנוסף על ההתנגדות הסביבתית הנרחבת מעוררת התוכנית גם את התנגדות עיריית ירושלים שטוענת שאין בה צורך ושיש די עתודות בנייה בתוך העיר.
מהמועצה הארצית לתכנון ולבנייה נמסר: "התוכנית נועדה לתת מענה למצוקת הדיור בירושלים ולצורך בתוספת יחידות דיור לזוגות צעירים, ובמסגרתה יוקמו כ-4,500 יחידות דיור. התוכנית כוללת פיתוח קרקעות מצומצם ככל הניתן, בצמוד לשכונות הוותיקות קריית מנחם וקריית יובל, על מנת למזער את הבניה בשטחים הפתוחים, לצד פרויקטים של התחדשות עירונית בשכונות. טרם קביעת גבולות התכנית בוצעה בדיקה סביבתית מקיפה על ידי צוות בינמשרדי, אשר הוביל פרוייקט מקיף לאיתור כל מקורות הנביעה של המעיינות. בהתאם לכך, ועל מנת להגן על המעיינות, נשמר המרחק בין אזור הפיתוח למקורות הנביעה ולעמק לבן. מדובר בתוכנית המאזנת בין הפיתוח הנחוץ לשכונות ולעיר כולה, לבין השמירה על הערכים הסביבתיים והגנה על המערכת האקולוגית".