שתף קטע נבחר

אל תקנו עכשיו קיווי ישראלי: הוא בוסר

מועצת הצמחים הודיעה כי אין לקנות שני זני קיווי ישראלים, שמשווקים בטרם עת: הם אינם בשלים וגם לא יבשילו בבית. את ברונו הארוך, אפשר לקנות מ-20 בספטמבר ואת היווארד העגלגל הנפוץ יותר, אפשר לצרוך מ-25 באוקטובר. מגדל: "אני קורא לצרכנים לא לצרוך כרגע קיווי ישראלי, אלא רק מניו זילנד, למרות שהפרי בחו"ל מרוסס והקיווי הישראלי נטול ריסוס. חכו חודש וחצי"

היזהרו מקיווי בוסר: מועצת הצמחים הודיעה היום (ב') כי היא מזהירה את הצרכנים מפני קניית קיווי בוסרי שחקלאים מכרו לרשתות, בירקניות ובשווקים. מדובר בזנים היווארד, הזן הנפוץ בישראל שצורתו סגלגלה, עגלגלה וברונו, המוארך שדומה לקישוא, שפחות פופולרי ונפוץ. מועצת הצמחים קוראת שלא לרכוש את הפירות הללו מפני שאינם בשלים וגם לא יבשילו ולכן הם לא אכילים ולא יהיו אכילים. 

 

יש לכם תלונה? כיתבו לנו >>

 

הזן הפופולרי בישראל: היווארד ()
הזן הפופולרי בישראל: היווארד

  

ארנה סנדל, מנהלת איכות וסטנדרטים בענף הפירות במועצת הצמחים, מסרה בהודעה לעיתונות כי "הקיווי בארץ נקטף ומשווק רק החל מאוקטובר, וגם זה בתנאי שעבר את כל הבדיקות המחייבות שמצאו אותו בשל ותקין. לצערי, ישנם כמה מגדלים הממהרים לשווק לצרכנים פרי מוקדם. מי שירכוש כעת קיווי יתאכזב מאוד; הפרי לא יבשיל, יישאר בלתי אכיל, וקנייתו תסתיים במפח נפש. אנשי ענף הפירות במועצת הצמחים פועלים במטרה למנוע קטיף מוקדם, ובמקביל - אנחנו קוראים לצרכנים להמתין לקיווי הישראלי הבשל שישווק מתחילת אוקטובר".

 

תתאפקו או קנו קיווי מרוסס (לפי התקן) מניו זילנד

לעומת זאת המגדל שי גולני, שמגדל 300 דונם של קיווי במלכיה, אמר ל-ynet כי אפשר לקנות קיווי ישראלי מעט מוקדם יותר: "מ-20 לספטמבר אפשר לקנות את ברונו, שזה הזן המקדים, הארוך, הפחות מוכר. הזן הפחוס, המוכר יותר, שנקרא היווארד, לא מוכן לאכילה או להבשלה בבית, אלא מ-25 באוקטובר, אז כמות הסוכר בפרי תגיע ל-7.5-6 גרם ואפשר יהיה לקטוף ולשווק אותו. עד אז מומלץ לא לגעת בו, אלא לקנות את האריזות הממותגות מניו זילנד".

 

זה נדיר שחקלאי ישראלי ממליץ לקנות פרי ייבוא

"לנו הייבוא מניו זילנד עושה שירות מאוד טוב כמגדלים מסודרים כי אנחנו רוצים שבתקופה שאנחנו לא על המדף, שהצרכנים ימשיכו לצרוך קיווי, שימשיכו לקבל קיווי איכותי ולא ישכחו את הקיווי. וזה למרות שהקיווי מייבוא מרוסס, כי הוא גדל שם בתנאי לחות, לעומת תנאי המדבר בישראל, הם צריכים כל הזמן לרסס נגד מחלות. לחות זה מאוד טוב לקיווי, הקיווי מניו זילנד הוא פרי מצוין, שמצריך פחות טיפול והשקיה לעומת הפרי בישראל, אבל כאמור - מרוסס. הם מרססים את הפרי בנחושת נגד חיידק הפסאודומונס שהרג מטעים שלמים שם".

 

איך קורה שמגדלים מוכרים פרי בוסר?

"יש לנו קיווי מעולה בארץ, על גבול האורגני, כלל לא מרוסס, שמשווק מסוף אוקטובר עד סוף אפריל. פשוט יש מגדלים, על גבול העבריינות, שמוכרים קיווי בטרם עת. אנחנו לא מוכנים להשלים עם זה ואני קורא לצרכנים לא לצרוך קיווי ישראלי עד 25 באוקטובר להצביע ברגליים. ואת הברונו אפשר לצרוך מ-25-20 בספטמבר וליהנות ממנו. הוא נחשב פחות טעים מהיווארד, אבל הוא מכיל את אותם ערכים תזונתיים ואת אותה כמות גבוהה של ויטמין סי. מי שאוהב את הפרי - שווה לו לחכות עוד חודש וחצי ואז לצרוך פרי ישראלי נטול ריסוס במשך שבעה חודשים.

 

"כדי למנוע מצב כזה של מכירת פרי בוסר, אנחנו כבר עובדים על זנים שיקדימו את ההיווארד בחודש, אנחנו מקווים שתוך שלוש שנים נגיע לצרכן הישראלי כבר באוגוסט, אבל עוד חזון למועד, אם כי הגענו לנוסחאות טעם ובריאות. צרכן שרוצה פרי טוב וטעים שמכיל את כל מה שקיווי בשל מכיל, יכול להתאפק עוד קצת או לקנות ייבוא שעונה על כל הצרכים מבחינת טעם וערכים".

 

ממועצת הצמחים נמסר בתגובה כי את הקיווי מחו"ל אכן מרססים, אך זה נעשה לפי הנוהל, לפי מה שמותר, כלומר מדובר בקיווי בריא לאכילה שעומד בתקן. עוד מסרו כי בארץ כרגע אין מזיקים לקיווי, לכן הוא לא מרוסס.

 

המחיר לצרכן כרגע: 30-20 שקל לק"ג

במדינת ישראל צורכים 5,000-4,500 טון פרי מקומי, שגדל בשטח של כ-1,800 דונם מניב ועוד כ-500 דונם צעיר, אל כולל שתילים במשתלות. מדי שנה מייבאים לארץ 500 טון פרי מחו"ל כך שכל שבוע מוצעת פה למכירה כמות של כ-100 טון קיווי. מחיר הקיווי  בשווקים הסיטונאיים עומד על כ-24-23 שקל לק"ג. לצרכנים הוא עולה כרגע ברשתות השיווק בין 19.90 שקל ל-30 שקל לק"ג. כשיחל שיווק הקיווי הישראלי התקני, יהיה יותר קיווי בשוק וצפוי שמחירויירד לכ-15 שקל לק"ג.

 

ממועצת הצמחים נמסר: "הקיווי בישראל מהווה מרכיב חשוב בכלכלת הצפון, וגדל בעיקר בגליל ובגולן. הקיווי הישראלי נקי כמעט לגמרי ממזיקים וממחלות, וגידולו בארץ אינו מצריך שימוש בחומרי הדברה. את הקיווי עדיף לקנות כשהוא קשה יחסית, ולאפשר לו להתרכך בטמפרטורת החדר. כאשר הוא רך – הוא מוכן לאכילה. הקיווי נחשב לפרי דל-קלוריות ובריא מאוד; הוא עשיר בוויטמינים, יעיל למניעת מחלות, תורם לבריאות העצם, מכיל השפעות נוגדות סרטן ואף מסייע לתפקוד תקין של מערכת העיכול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים