שתף קטע נבחר

סניפי רשתות: לא מקבלים בקבוקים למחזור בשישי ובערב חג

לקוחה התלוננה ל-ynet שבסניף רמי לוי בישפרו מודיעין סירבו לקבל ממנה בקבוקים בערב החג. מבדיקה עולה שגם בשישי לא מקבלים בקבוקים בסניף, אך בסניפים אחרים של הרשת כן מקבלים. גם ברשתות אחרות: חלק מהסניפים מקבלים ואחרים מסרבים - בניגוד לחוק. הפיצוי המגיע לצרכן שסורב: עד 1,800 שקל

רשתות השיווק חייבות לקבל מצרכנים עד 50 בקבוקי משקה למחזוּר ביום ולהשיב לצרכן 30 אג' פר בקבוק, כך לפי חוק. למרות זאת, בערב חג ובימי שישי בחלק מהסניפים מסרבים לקבל בקבוקים מצרכנים, בחלק מהסניפים.

 

לקוחה של רמי לוי במודיעין, שהיא גם מורה ורכזת סביבתית בבית-הספר, סיפרה ל-ynet: "בערב חג סוכות הגעתי לסניף רמי לוי בישפרו סנטר מודיעין עם שקית של בקבוקים למחזור. בקופה הראשית נאמר לי שמנהל הסניף החליט שהם לא מקבלים יותר בקבוקים ולא מחזירים את הפיקדון שעל הבקבוקים. כשאמרתי להם שהדבר לא חוקי ומנוגד לחוק הבקבוקים פשוט משכו בכתפיים והמשיכו בשלהם. זו לא סתם תלונה של לקוח כועס, זה גם עניין עקרוני".

 

התקשרנו לסניף הזה ואמרו לנו שלא מקבלים בקבוקים למחזור בערב חג ובשישי. הקבלה תתחדש ביום ראשון הקרוב, כך נאמר. משיחה עם סניף רמי לוי איילון (בני ברק) עולה כי שם דווקא כן מקבלים בקבוקים למחזור היום (ו'). כלומר, נראה שהסניף בישפרו החליט שלא לקבל בקבוקים בערב החג והיום - על דעת עצמו.

  

התקשרנו גם לסניף שופרסל דיל בעזריאלי, לסניף יינות ביתן בחולון שם נאמר לנו שלא מקבלים בקבוקים למחזור ביום שישי תשובה דומה קיבלנו בסניף ויקטורי בת"א אבל בפועל כן קיבלו שם בקבוקים. גם ברשתות אלה המדיניות לכאורה לא אחידה: בסניף שופרסל דיל בעפולה דווקא כן מקבלים היום בקבוקים למחזור וכך גם בסניף שוק מהדרין באלעד, השייך ליינות ביתן. גם באושר עד בני ברק יצאו צדיקים ומקבלים בקבוקים בשישי. מילא שמעסיקים צרכנים כפועלי איסוף אשפה, מדוע עליהם לנחש באיזה סניף כן אוספים בקבוקים בשישי ובאלו סניפים מסרבים?

 

אחרי פנייה לרשתות, בסניפים הפכו את עורם. למשל בסניף שופרסל בעזריאלי אמרו לנו פתע שכן מקבלים בקבוקים למחזור היום. אז למה אמרת לנו מוקדם בבוקר שלא מקבלים? "אמרו לי עכשיו שאפשר", אמרה הקופאית.

 

אפשר לקבל פיצוי: עד 1,800 שקל בלי הוכחת נזק

אחד הקמעונאים אמר ל-ynet: "החוק מחייב קבלת בקבוקים למחזור גם בשישי ובערב חג הסוכות. יש סניפים שמסרבים וזה לא בסדר אבל הסיבה היא שביום שישי זה שיא הלחץ של העבודה, בעל החנות הוא הכי מסכן בעולם ביום הזה. אין ספק שהוא צריך לקבל בקבוקים בכל יום בו החנות פועלת, רק חבל שמי שמרוויח מכל העסק הזה, אלה חברות המשקאות שמחזיקות בתאגיד המחזור. אנחנו לא מרוויחים כלום מאיסוף הבקבוקים האלה, שלפעמים מאוחסנים אצלנו שבועות. הקופאית המסכנה בקופה הראשית צריכה להתמודד עם לחץ אדיר ועם מחזירי בקבוקים, במקום שתהיה בכל סניף מכונת איסוף שמסרבים לספק לנו. זה גם יעלה את מספר הבקבוקים למחזור, כי הרבה אנשים מתביישים להחזיר 2 בקבוקים. מהמכונה הם לא יתביישו".

 

לפי אתר האינטרנט של המועצה לצרכנות, בית עסק אינו רשאי להגביל את שעות קבלת בקבוקים למחזור ואינו רשאי לסרב לקבל מכלי משקה, אם הם עומדים בתנאי החוק.

עפ"י עמדת המועצה: "סירוב לקבל מכל משקה אשר קיימת חובה לקבל אותו, במהלך שעות הפעילות של בית העסק, מכל סיבה שהיא, לרבות רצון להגביל את פעילת ההשבה לזמנים מוגדרים, מהווה (לכאורה) עבירה על החוק".

 

באתר האינטרנט של המשרד לאיכות הסביבה נכתב: "אזרח שיבקש להחזיר בקבוק ויסורב, יהיה זכאי לקבל פיצוי של עד 1,800 שקל בגין כל סירוב מבעל עסק לקבל מכלי משקה ריקים ו/או להחזיר את דמי הפיקדון בעבורם. תלונות אפשר להפנות למועצה הישראלית לצרכנות". הפיצוי הוא לפי סעיף 22 לחוק הפיקדון על מכלי משקה. מדובר בפיצויים לדוגמא, כלומר, הצרכן לא חייב להוכיח נזק שנגרם לו מהסירוב לקבל את הבקבוקים.

 

תגובות: מותר לסרב - בפסח בלבד

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד מעולם לא אישר אי קבלת מכלי משקה בפיקדון בימי שישי וערבי חג - מלבד בפסח, לזמן קצוב ביותר, בשל נושאי כשרות. באם ישנם בתי עסק שמסרבים לקבל מכלים אלו, נבקש לקבל את פרטי המקרה להמשך בדיקה".

 

מרמי לוי נמסר בתגובה: "ההנחיה ברשת, חד משמעית, היא לקבל בקבוקים בכל רגע נתון, לפי החוק".

 

מיינות ביתן נמסר בתגובה: "מדובר בתקלה נקודתית. הנחיות הרשת מאוד ברורות בכל הנוגע לחוק פקדון הבקבוקים. המקרה המתואר הוא בניגוד להנחיות ונהלי העבודה של הרשת. הנושא ייבדק".

 

משופרסל נמסר בתגובה: "אין מדיניות כזאת, בכל הסניפים מקבלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים