דו"ח: צפוי גל קריסות נוסף בענף קבלני הביצוע
דן אנד ברדסטריט ישראל: בתשעת החודשים הראשונים של 2017 נקלעו 399 קבלנים לקשיים תזרימים. מזהירים: אי הוודאות בשוק הדיור החופשי היום היא הגבוהה ביותר בשנים האחרונות, הרבה יותר מתקופת מע"מ אפס או תקופות קודמות אחרות"
ענף קבלני הביצוע מצוי בפני קריסות נוספות, כאשר כ-21% מהקבלנים מצויים ברמת סיכון גבוהה. כך עולה מתמונת מצב חודשית שפרסם היום (ד') צח ברקי, סמנכ"ל בכיר ומנהל אגף כלכלה מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט ישראל.
שוק קפוא: מספר הדירות שמכרו קבלנים צנח ב-16% בשנה
קבלנים: "הקיפאון זמני, לא מתכוונים להוריד מחירים"
לפי הנתונים, בתשעת החודשים הראשונים של 2017 נקלעו 399 קבלנים לקשיים תזרימים, קצב דומה לזה של שנת 2016, עם 539 קבלנים. בסך הכל יש כיום בישראל 12,162 קבלנים, מתוכם 11,271 הם קבלנים רשומים. זאת לאחר שבשנים 2015 ו-2016 קרסו 63 קבלני ביצוע בינוניים-גדולים.
"הסיפור הטרגי של ענף הנדל"ן בשנים האחרונות הוא מצבם של קבלני הביצוע", מציין ברקי בסקירה. "דווקא בשנים שבהן השוק חווה (עד השנה) גידול בהתחלות בנייה וביקושים מוגברים, האיתנות הפיננסית של חלק גדול מקבלני הביצוע והרווחיות שלהם נשחקה, עד כדי כך שהפכה לנמוכה מאוד או שלילית".
מגמות מדאיגות
ברקי מפרט כי מתחילת 2016 החלה מגמה חיובית של תמחורים טובים יותר במכרזי ביצוע, אבל מזהיר כי קבלנים שעדיין סחבו או סוחבים פרויקטים הפסדיים עלולים לקרוס כתוצאה מכך.
"גם היזמים כיום מעדיפים לקחת קבלן שהציע תמחור סביר ולא בהכרח את ההצעה הזולה ביותר, מתוך הבנה שנפילת הקבלן המבצע במהלך הפרויקט ייצור ליזם הפסד גבוה יותר", הוא מציין. "יותר מזה, קבלן מבצע המאופיין בלחץ תזרימי יכול לבנות באיכות ביצוע נמוכה וגם כאן, ליצור ליזם הפסד".
מגמה חיובית נוספת לפי הסקירה היא הגידול במחויבות של יזמים ברכש חומרי גלם עבור הקבלן המבצע או העמדת ערבויות לטובתו מול ספקים.
לעומת זאת, הוא מזהיר מפני מגמות מדאיגות בשוק שעלולות להוביל לגל קריסות נוסף של קבלני ביצוע בינוניים. כך, למשל, כניסת קבלנים רבים לתחום ההתחדשות העירונית מבלי שיש להם את הניסיון המתאים לביצוע פרויקטי תמ"א.
מגמה מדאיגה נוספת המצויינת בסקירה היא ההאטה בהתחלות בנייה בשוק החופשי כתוצאה מהתקררות משמעותית בביקושים, דבר הנובע גם מעליית הריבית על המשכנתאות בבנקים. "המדינה משווקת קרקעות רק במסלול של 'מחיר למשתכן', כשחלק נכבד מהם בפריפריה", מפורט.
"אי הוודאות בשוק הדיור החופשי היום היא הגבוהה ביותר בשנים האחרונות, הרבה יותר מתקופת מע"מ אפס או תקופות קודמות אחרות", מוסיף ברקי. "התקררות הביקושים מובילה ללחץ מחירים כלפי מטה ולגידול בסיכון היזמי, מה שעלול ליצור בעיה תזרימית לקבלן הביצוע ולחץ מחירים עליו".
התמחור הנמוך מגביר את הסיכון
עוד מצוין בסקירה כי בשנים האחרונות קבלנים רבים החליטו להגדיל את כמות הפרויקטים שהם עובדים עליהם - לעתים מעבר ליכולת שלהם לעמוד בהם. "זה יצר תחרות מחירים גדולה בין קבלני הביצוע, באופן שהצעות המחיר שהם הוציאו שיקפו, כבר בתחילת הפרויקט, רווחיות נמוכה", נכתב. "מקום שבו מרבית הסיכונים בפרויקטי ביצוע מצויים אצל הקבלן המבצע, התמחור הנמוך מגביר את הסיכון אף יותר".
כן מפורט כי הגידול בהיקפי הפרויקטים ובכמות הפרויקטים פגעה ברמת השליטה והבקרה בפרויקטים. "גידול בפעילות מצריך מימון ושליטה ובקרה טובים יותר על כמות פרויקטים גדולה. במצב כזה, הפסד בפרויקט בינוני-גדול או בכמה פרויקטים קטנים, יכול להפיל את הקבלן המבצע. התארכות משך הבנייה גם היא מגבירה את הסיכון בפעילות ביצוע היות ועלויות הפרויקט עולות על המתוכנן וגורעות מרווחיות הפרויקט".
העלייה במורכבות הפרויקטים כתוצאה מהתגברות בניית רבי קומות והעלייה בסטנדרטים הנדרשים על פי חוק, גם היוו מרכיב משמעותי בעליית רמת הסיכון.
בסך הכל בתשעת החודשים הראשונים של 2017 נכנסו 12 קבלני ביצוע בינוניים-גדולים לקשיים, לעומת 39 קבלני ביצוע בשנת 2016. ירידה זו מוסברת בתמחורים טובים יותר של פרויקטי ביצוע מתחילת 2016. "ככל שהרווחיות גבוהה יותר, הקבלן המבצע יכול להתמודד טוב יותר עם בעיות לא צפויות בפרויקט ולא להפסיד", נכתב.
לעומת זאת מצויין כי הנגישות של קבלני ביצוע למימון לא השתפרה כלל וההסתמכות על אשראי מספקים ממשיכה לעלות. בתוך כך, מתחילת 2016 התארכו ימי האשראי בענף משוטף+77 לשוטף+83.
"ההתארכות בימי האשראי נבעה מהמשך הירידה של קבלני ביצוע, בנגישות למימון הבנקים, ועליה בהסתמכות על אשראי מספקים", נכתב. "החל משנת 2017 אנחנו מזהים יציבות יחסית בימי האשראי, זו אינדיקציה נוספת ליציבות גבוהה יותר בקרב קבלני ביצוע לעומת השנים הקודמות".