לאישור הכנסת: הקמת עשרות אלפי דירות להשכרה ארוכת טווח
פרסום ראשון: הכנסת תדון השבוע בהצעת חוק שנודעה להבטיח הקמת מאגר דיור ציבורי ודירות להשכרה ארוכת טווח. עיקריה: הקצאת שיעור מסוים מפרויקטים מגודל בינוני ומעלה ל"דיור חברתי", הקמת רשות מנהלת ומבחני זכאות לפי הכנסה ותקרת הון עצמי. יוזם ההצעה, ח"כ חנין: "המטרה היא לייצר תשובה לאנשים שלא נמצאים במצבי קיצון, אבל שהמשכורות שלהם לא מספיק גבוהות כדי לקנות ולשכור דירות"
ימים ספורים לאחר פרסום מסמך מכון אדווה , הממליץ לבנות מאגר של כ-450 אלף דירות להשכרה לטווח ארוך, בבעלות ציבורית ובמחירים זולים ממחירי השוק - השבוע תונח על שולחן הכנסת הצעת חוק שנודעה להבטיח הקמת עשרות אלפי יחידות דיור בדיור הציבורי ודירות להשכרה ארוכת טווח. הצעת החוק, ביוזמתו של ח"כ דב חנין, נושאת את השם דיור חברתי וקובעת כי בתוכניות בנייה מגודל בינוני ומעלה, תחול חובה עקרונית להקצות שיעור מסוים מיחידות הדיור למטרות אלו.
כתבות נוספות בנושא דיור בר השגה
מתקלפות ושבורות: צפו בדירות של הדיור הציבורי
על פי הצעת החוק, הדיור החברתי כולל שני מנגנונים, הרחבת הדיור הציבורי הקיים, על מנת לתת מענה לצרכים של אוכלוסייה חלשה, ושכירות חברתית - יחידת דיור שמיועדת להשכרה ארוכת טווח עבור משקי בית זכאים. הבנייה בפועל תתאפשר באמצעות הסמכת ועדות תכנון לקבוע הוראות בדבר יעוד של דיור חברתי בתוכניות בניה למגורים בהתאם להיקף הבינוי בתכנית ולבעלות בקרקע.
כך בתוכניות הכוללות 80 יחידות דיור למגורים ומעלה, תחול חובה לייעד 20% לפחות מיחידות הדיור לדיור חברתי, למעט כאשר יש מלאי מספק של דיור חברתי ביישוב. בתוכניות עם כמות נמוכה יותר של יחידות דיור, מוסד התכנון המקומי יכול להחליט על שיעור הדירות המיועדות לדיור חברתי לפי שיקול דעתו.
עוד על פי ההצעה, הרשות מקומית תהיה רשאית לייעד עד 20% מכלל יחידות הדיור החברתי בתוכניות לבני המקום, ובקרקעות בבעלות ציבורית - 10% מבין יחידות הדיור המיועדות לדיור חברתי יהיו יחידות דיור ציבורי. עוד מצויין, כי הדיור החברתי ישולב באזורי מגורים מתוכננים, כולל התחדשות עירונית, באופן שיוצר תמהיל חברתי מגוון, שיאפשר שילוב בין אוכלוסיות בעלות מאפייני הכנסה שונים.
הזכאות לשכירות חברתית תכלול שלושה מבחנים: חסרי דירה, מבחן הכנסה ותקרת הון עצמי. כמו כן, רשויות מקומיות יוסמכו לקבוע תנאי זכאות מקומיים, באישור שר השיכון ושר המשפטים. הזכאות להתגורר בשכירות ארוכת טווח תמשך כל עוד הדייר זכאי.
דמי השכירות, לרבות הוצאות נלוות עבור דיור, יהיו קבועים לאורך כל תקופת השכירות, וניתן יהיה להעלות אותם רק באישור שר השיכון. הם יקבעו בהתייחס להכנסה של משקי בית זכאים לפי שלוש רמות: בעלי הכנסה בינונית, נמוכה ונמוכה מאוד.
עוד כוללת ההצעה, כי הניהול של הנושא יופקד בידי רשות לדיור חברתי שתוקם במשרד הבינוי והשיכון. באחריותה, בין היתר, יהיה לפעול לגיבוש מדיניות ממשלתית, קביעת יעדים כמותיים, סיוע לרשויות המקומיות, הנפקת תעודות זכאות, עריכת הגרלות ופיקוח על עסקאות מכר בדירות. ההצעה נוסחה בשיתוף מרכז הגר למחקר ופיתוח דיור חברתי באוניברסיטת תל אביב.
"מהפכה בתחום השכירות"
"ההצעה הזו נועדה להציע גישה לפתרון משבר הדיור", מסביר ח"כ חנין. "התשובה שאנחנו מציעים היא מהפכה בתחום השכירות. כלומר לייצר בישראל סוג אחר של שכירות - אנחנו קוראים לה 'שכירות חברתית', שתוכל להיות חלק ממערכת פתרונות של 'דיור חברתי'".
חנין מוסיף, כי אל מול מאמצי הממשלה להגדיל את היצע הדירות בשוק, יש להסתכל גם על הביקושים. "שוק הביקושים בישראל מפולח", הוא מפרט. "בקומה העליונה נמצאים אנשים שעבורם דירות הן אפיק השקעה. זו קבוצה מאוד משמעותית ולא בטוח שפעולות הממשלה יוציאו אותם בהצלחה - אין להם אפיקים סולדים אחרים להשקעה לטווח ארוך.
"בקומה מתחת נמצאים אנשים ללא כסף, שרוצים לקנות דירה כי הם רוצים ביטחון וקורת גג. כרגע הממשלה מנסה לתת להם מענה באמצעות פתרונות כמו מחיר למשתכן, אך הם עונים על הצורך של קבוצה קטנה מתוך הציבור הגדול הזה. מתחתיהם נמצאים אנשים שלא יכולים לקנות דירה ו'אוכלים אותה', כי הם שוכרים דירה, ולשכור דירה בישראל זה להיכנס לשוק יקר יחסית לשכר ומאוד לא יציב".
חנין מציין שמתחת לכולם נמצאים אנשים שלא מתמודדים אפילו עם השכירות וצריכים פתרונות דיור ציבורי. "מדובר בציבור שהולך וגדל, אבל מלאי הדיור הציבורי הולך ומצטמצם לאורך השנים. הפתרון של המערכת הוא הקשחת הקריטריונים באופן שמספק פתרון צר, לאנשים במצבי מצוקה קיצוניים מאוד, באופן שצמצם את היכולת לתת מענה לצבורים נרחבים בארץ.
"המטרה היא לייצר תשובה לאנשים שלא נמצאים במצבי קיצון, אבל שהמשכורות שלהם לא מספיק גבוהות כדי לקנות דירות והם מתקשים לעמוד בעלויות של שכירת דירה", הוא מסכם. "הם יוכלו לעשות זאת באמצעות דיור מוגן בשכר דירה קבוע ופרופורציונאלי להכנסה, שיאפשר לאנשים לגור בשכירות ולחיות חיים נורמליים".