שתף קטע נבחר
 

אושר בוועדת הפנים: הקמת גני שעשועים - רק עם הצללה

רשויות, מתכננים ויזמים המעורבים בתכנון והקמת גני שעשועים, יחוייבו להקצות מראש שטחים מוגנים מקרינת השמש. כך הוחלט היום בוועדת הפנים והגנת הסביבה

ועדת הפנים והגנת הסביבה החליטה היום (א') לחייב רשויות, מתכננים ויזמים, המעורבים בתכנון והקמת גני שעשועים, להקצות מראש שטחים מוצללים (מוגנים מקרינת השמש), ולא להסתמך רק על השטחים הנטועים. הוועדה הסכימה לעגן מטרה זו בהנחיה ממשלתית לרשויות המקומיות ולגופי התכנון (הוועדות המאשרות תוכניות בנייה ציבורית).

 

  • לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן

 

הוועדה העדיפה להטיל חובה זו בהתוויה ופרסום הנחיות בעלות תוקף חוקי, המחייבות את רשויות התכנון והבנייה, ולא להסתפק בקידום הנושא בהצעת חוק. ההחלטה התקבלה בהקשר להצעת חוק בנושא הצללה שהגישה ח"כ איילת ורבין-נחמיאס (המחנה הציוני).

 

יוזמת חוק קיבלה את החלטת הוועדה והסכימה למשוך את הצעת החוק שלה. היא הדגישה כי "המרחב הציבורי של ישראל נמצא במצוקת הצללה. מדובר במחדל סביבתי שכבר מתבטא בכמות התושבים, בעיקר הילדים, הלוקים בסרטן העור, המלנומה, שהיא מכה בלתי הפיכה וישראל כבר נמצאת במקום השני בעולם במספר החולים".

 

 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

ח"כ ורבין-נחמיאס הוסיפה, "ילדים נפגעים בכל קיץ גם מכוויות בשל מגעם עם מתקני המתכת שהתחממו בפינות המשחק בגנים הציבוריים וגני השעשועים. ביקשתי לתת להם הגנה לפחות מהמכה הזאת. אם נחייב בחוק את כל הרשויות המקומיות להתקין רטרואקטיבית מתקנים המספקים צל. אבל במרכז השלטון המקומי אמרו לי שהם לא יוכלו לעמוד בזה בשל העלויות. חשבתי שאין כמו החוק שירגיל את הרשויות לכלול את אמצעי ההגנה הזה בחובת המכרזים וכחלק מתוכניות הבנייה והפיתוח הסביבתי".

 

"עלול לבוא על חשבון אמצעי בטיחות אחרים"

ראש מועצת קריית טבעון דוד אריאלי תמך ביוזמת החקיקה. "יש גם צד שני לעניין", אמר. "כל פעם גורם כלשהו מזהיר אותנו כי זה לא בריא ומסוכן. אבל זה גם מחייב את הרשויות להיכנס להוצאות עתק. שמנו שומשום, והתברר שהוא הפך מצע של שתן. אז החלפנו לגומי, וטענו שהוא מסרטן. אנחנו לא מתנגדים להצללה, אבל מבקש שנהיה קצת יותר מאוזנים. הקמת רוב הגנים מתבצעת על ידי מפעל הפיס. אם נשים עליהם עוד עלויות, זה עלול לבוא על חשבון אמצעי בטיחות אחרים לא יתבצעו, כמו הנגשה לנכים".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אמסלם (ליכוד) הגיב: "העולם התקדם וגם גני המשחקים השתכללו. היום הם איכותיים ובטוחים בהרבה. אבל הם גם מאד יקרים. ראשי הערים לא מתחמקים מהבעיה. ב-15 השנים האחרונות הם דווקא מבינים שההצללה חיונית. נכון שהסטנדרטים השתנו וכמעט בכל עיר יש גן משחקים עם אלמנטים בטיחותיים חיוניים כמו ברזי שתייה, וכמובן גדרות שמונעות מהילדים לרוץ לכביש. השאלה אם אנחנו צריכים לחייב את כל זה בחקיקה ראשית".

גני השעשועים חשופים לשמש (צילום מסך) (צילום מסך)
גני השעשועים חשופים לשמש(צילום מסך)
 

ח"כ ורבין-נחמיאס שאלה: "אני מוכנה שזה יוסדר לפחות בתקנה שקל לקבל ולא בחקיקה ראשית ממושכת, אבל למה שהתקנת מגיני השמש לא תהיה וולונטרית?". יו"ר איגוד המועצות האזוריות, עמיר ריטוב הגיב: "אנחנו חשופים להרבה יוזמות ברוכות שאי אפשר להתנגד להן, אבל מוטרדים מהחקיקה. לא תמיד יש לנו מקורות כדי להשקיע בשמירת כל החוקים. ברעננה אולי יסתדרו עם החקיקה אבל החלשים ייפגעו. היינו רוצים כי מי שאין לו כסף יסגור גני משחקים חשופים לשמש?".

 

 היו"ר אמסלם סיכם: "הרעיון שעומד בבסיס הצעת החוק עושה שכל. כולנו רוצים הצללה בגני משחקים, אבל זה מתאים יותר לתקנות או להנחיות תכנוניות. אנחנו סבורים שהדרך השלישית תצליח יותר. הוועדה מחליטה להוציא לפחות הנחיית תכנון שתכלול את המתקנים בגנים שטרם הוקמו. הוועדה קוראת למינהל התכנון לשבת עם ח"כ איילת נחמיאס-ורבין ולהתוות יחד את נוסח ההנחיות למתכנן ליצירת הצל הדרוש. כך ידע המתכנן שבלי זה לא יאשרו לו תוכניות. לקראת סוף מושב החורף הוועדה תתכנס כדי לקבל דיווח על התקדמות העניין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים