שתף קטע נבחר
 

הצעה: מתווך שיגלגל את עמלת התיווך לשוכר ייענש

הצעת חוק חדשה של ח"כ פולקמן נועדה לעדכן את חוק המתווכים במקרקעין ולהרתיע אותם מלדרוש את עמלת התיווך משוכרי הדירות. עד כה נהנו המתווכים מפרצה בחוק שכירות הוגנת שהטיל סנקציות במקרה כזה רק על המשכיר. לפי ההצעה החדשה מתווך שיעבור על החוק עלול להיענש בשלילת רישיון

הצעת חוק חדשה שהוגשה היום (ג') מאיימת על מתווכי דירות בענישה עד שלילת הרישיון אם יגבו דמי תיווך משוכר דירה בעסקה שבה מעורבות המתווך לא נעשתה ביוזמת השוכר או ללא ידיעתו והסכמתו מראש. מדובר בהצעה לתיקון חוק המתווכים במקרקעין שעבר בכנסת לפני מספר שנים ביוזמת הממשלה. התיקון הוגש כהצעה פרטית של ח"כ רועי פולקמן יו"ר סיעת כולנו. הכנתו נעשתה בידיעת משרד המשפטים.

 

 (צילום: Index open) (צילום: Index open)
(צילום: Index open)

 

חוק שכירות הוגנת: השוכר יוכל להוריד את עלות התיקונים משכר הדירה

 

ח"כ פולקמן מציין כי לא ניתן לאכוף בפועל את חוק המתווכים הקיים, למרות הצעדים המשמעתיים נגד העוסקים שסרחו, החל בהתראה, נזיפה וקנס כספי עד הקפאת רישיון התיווך ושלילתו המוחלטת. לדבריו החוק לא הרתיע כי המתווכים טענו שמדובר ב"חוק סתמי שאיננו נוגע להם". מצד שני בחוק להסדרת השכירות ההוגנת שהתקבל בינתיים בכנסת אמנם תוקן סעיף התיווך דרכו ניתן להלכה להסדיר גם את היחסים בין שוכר למשכיר, אך למעשה התברר כי בפועל אין בכוחו לאכוף את המשמעת הנדרשת בחוק מתווכי המקרקעין.

 

"בפועל נוצר היום המצב שבחוק השכירות ההוגנת החדש רק השוכר או המשכיר יכולים לעבור על החוק מבחינה משפטית, אבל בחוק המתווכים במקרקעין לא ניתן יהיה להטיל מכוחו גם על המתווכים", אומר פולקמן. "הבנו שבמצב המשפטי שנוצר הנושא נופל בין הכיסאות, ואין דרך להטיל סנקציה משמעתית על המתווך, אלא בתיקון נוסף בחוק השכירות ההוגנת, שהפעם יתייחס לחוק המתווכים. עקב עומס הפניות בעסקי התיווך העדפנו לקצר את הדרך. הוספנו במכה אחת לחוק השכירות סעיף המתקן את חוק המתווכים, הסוגר בפניהם את שטח ההפקר הפרוץ שבו היו השוכרים כלי משחק המעשיר את קופתם".

 

רועי פולקמן (פוטו מרסלו אילת) (פוטו מרסלו אילת)
רועי פולקמן(פוטו מרסלו אילת)

 

עד כה נוהגים מתווכים להטיל על השוכרים לשלם להם את דמי התיווך בחלקם או במלואם על אף שלא הזמינו את שירותם. התיקון קובע כי מתווך במקרקעין לא יגבה דמי תיווך מהשוכר אם היה קשור עם המשכיר בהסכם כלשהו לביצוע פעולת התיווך, גם ללא הזמנה בכתב, וגם אם לא מדובר בקשר בלעדי. עם זאת, המתווך יהיה רשאי לגבות את דמי התיווך מהשוכר במסגרת התקשרות כללית בינו לבין המתווך, ואם מדובר בהסכם לשכירת דירה מסוימת, בתנאי שקיימת אפשרות סבירה לראות את הדירה המוצעת באמצעות המשכיר והשוכר בחר ביודעין לראות אותה באמצעות מתווך לפני ביצוע העסקה.

 

פולקמן אמר היום: "אנחנו כבר במגעים מקבילים עם מנכ"לית משרד המשפטים כדי לדאוג שהתיקון המוצע יקבל את הגיבוי של הסנקציות הקיימות בחוק המתווכים וכך לקדם את התוכנית הרחבה של מהפכת השכירות היציבה בישראל. מטרת התיקון היא ענישת מתווכים שגובים דמי תיווך גם משוכרי דירות שלא הזמינו את שירותי התיווך. אחרי קבלת התיקון, מתווכים לא יוכלו עוד להתחמק מציפורניו בתירוץ שלא עברו על חוק שלא נוגע להם. מי שלא יפעל על פי תיקון השכירות ההוגנת בחוק המתווכים ימצא את עצמו גם ללא רישיון. אני מאמין שבעזרתו יוכלו כ-2 מיליון שוכרים ליהנות משוק שכירות הוגן יותר".

 

 

עוד בערוץ הנדל"ן: עלייה במחירי השכירות    (צילום: חגי דקל)

עוד בערוץ הנדל"ן: עלייה במחירי השכירות    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים