מחירי הדירות הקטנות ממשיכים לטפס
הדירות הקטנות מובילות את עליות המחירים בעשור האחרון, עם זינוק של 122%. תוכניות הממשלה משפיעות בעיקר על מחירי דירות 5-4.5 חדרים, שירדו ב-1.8% ברבעון האחרון, בזמן שדירות 2-1.5 חדרים המשיכו לטפס בכ-5%. יו"ר לשכת שמאי המקרקעין: "מחיר למשתכן עושה את העבודה בדירות גדולות"
הדירות הדירות הקטנות התייקרו בעשור האחרון ב-122%, שיעור הגבוה בהרבה בהשוואה לסוגי דירות אחרים. כך עולה מבדיקה שערכה לשכת שמאי מקרקעין, בהתבסס על נתוני הלמ"ס.
לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן
הבדיקה, שנערכה לקראת הכנס השנתי שיתקיים בשבוע הבא במלון דן אילת, בחנה את שיעור עליית מחירי הדירות בהתייחס למספר החדרים בדירה לאורך העשור האחרון. כך, לעומת הזינוק האמור במחירי הדירות הקטנות, דירות של 2.5-3 חדרים התייקרו ב-94%, דירות של 3.5-4 חדרים התייקרו ב-79% ודירות של 4.5-5 חדרים התייקרו ב-68%. צפו בראיון עם יו"ר לשכת השמאים, חיים מסילתי, שהתארח באולפן ynet והסביר את הנתונים:
העליה הגדולה ביותר בעשור – בתל אביב
בבחינת המחירים לפי מחוזות מתברר כי העליות המשמעותיות ביותר נרשמו בתל אביב, עם 171% עליה בדירות הקטנות, 179% בדירות 2.5-3 חדרים, ו-125% בדירות 3.5-4 חדרים. דירות 4.5-5 חדרים התייקרו ב-115% בעשור, שמשמעותם 2.33 מיליון שקל.
בירושלים עלו מחירי הדירות הקטנות, של 1.5-2 חדרים, בשיעור של 107%, דירות של 2.5-3 חדרים עלו בשיעור של 97%, דירות 3.5-4 חדרים עלו ב-84% ודירות 4.5-5 חדרים עלו ב-80%. העליה הגדולה ביותר במחירי הדירות הקטנות נרשמה בקריות חיפה, בשיעור של 192%.
שיעור עליית המחירים בעשור האחרון לפי מחוזות וגודל דירה - צפו ברשימה המלאה
מחירי הדירות הגדולות בירידה
עוד מתברר, כי חרף מאמצי הממשלה לבלום את עליית מחירי הדיור, גם בתקופה האחרונה מחירי הדירות הקטנות ממשיכים לטפס. כך, ברבעון השלישי של שנת 2017 נרשמה עליה של 4.9% במחיר הממוצע של דירות קטנות לעומת הרבעון הקודם, ובתל אביב אף נרשמה עלייה של 9.6%. באותה תקופה, דירות 3.5-4 חדרים עלו ב-1.5%, ודירות 2.5-3 חדרים עלו ב-0.3%. לעומת זאת, עסקאות הדירות הגדולות מבטאות ירידה של 1.8% ברבעון.
בשנת 2016 כולה נרשמה עליה ממוצעת בשיעור של 5% במחירי הדירות. בתוך כך, העסקאות שבוצעו לרכישת דירות קטנות בטאו עליה ממוצעת של 9.5%, לעומת עליה של 2.8% בדירות הגדולות. בדירות 2.5-3 חדרים נרשמה עליה שנתית של 5.6%, ובדירות 3.5-4 חדרים נרשמה עליה של 6.1%.
"דירות קטנות שלא מכוונת למשפחות, ובעצם מחיר למשתכן פחות מכוון אליהם, לא נהנות מאותה ירידה של הדירות הגדולות", מסביר מסילתי. "דירות 4-5 חדרים, שהממשלה עמלה להגדיל את ההיצע שלהן, ברבעון השני של 2017, החלו לרדת. יחד עם זאת צריך לשים לב שדירות קטנות עדיין ממשיכות לעלות, כך שמחיר למשתכן כנראה עושה את העבודה שלו בדירות גדולות".
יש ביקוש, אין היצע
מסילתי מוסיף, כי ככל שמחירי הדירות עלו בעשור האחרון, כך גדל גם הביקוש לדירות קטנות באופן משמעותי. "ביקוש זה מגיע מצד צעירים שידם אינם משגת לרכוש דירות יקרות יותר, וגם מצד משקיעים, שזיהו את הפוטנציאל", הוא מציין.
"לזה הצטרפה בשנים האחרונות ההתחדשות העירונית, שהפכה את הדירות הקטנות והישנות למוצר מבוקש לאור הפוטנציאל הגלום בהן. הבעיה היא שלצד העליה בביקוש לדירות קטנות, לא חלה עליה משמעותית בהיצע".
לפי נתוני הלמ"ס, שיעור התחלות הבנייה הממוצע של דירות שלושה חדרים עמד בעשור האחרון על 8%, ושל דירות שני חדרים על כ-2% בלבד. רוב הדירות הקטנות נבנו בתל אביב ונמכרו במחירים גבוהים יחסית למ"ר. עם זאת, בשנים 2015-2016 נרשמה עליה בשיעור התחלות הבנייה של דירות עם עד שלושה חדרים ל-9%, לעומת 6% בשנים 2013-2014. במחצית הראשונה של שנת 2017 טיפס שיעור התחלות הבנייה ל-11%.
מסילתי מציין כי ככל שלדירות הקטנות יש פוטנציאל של התחדשות עירונית, כנראה שלא צפויה ירידת מחירים בקרוב. עם זאת, הוא צופה כי בפריפריה עשוי להתרחש שינוי מגמה, במידה שתוכנית מחיר למשתכן תתקדם ותציע מלאי של דירות גדולות יותר במחירים נמוכים ממחירי השוק.
ליאור ברדוגו, מנכ״ל חברת הבנייה פרי נדל״ן, טען כי "מרבית הדירות החדשות הנבנות כיום בישראל הן דירות 4-5 חדרים. מדובר בדירות המתאימות בעיקר למשפחות, אבל ככל שמחירי הדירות עולים, כך מתקשות אותן אוכלוסיות לגייס את ההון העצמי לרכישתן.
"גם תוכנית מחיר למשתכן אינה מסייעת במקרים רבים, שכן הפרויקטים שנבנים במסגרת התוכנית מתבססים על תוכניות קיימות שמציעות בעיקר דירות גדולות", הוא מוסיף. "אם הזכאים לא יזכו במקומות הראשונים בהגרלה הם יאלצו לרכוש דירה גדולה, שגם עם ההנחה ידם אינה משגת לקנות".