יצרנים מטורקיה רוצים למכור מזון לישראלים: "ישראל היא המדינה הכי יקרה שראיתי בעולם"
התקווה: להכפיל את הייצוא לישראל, שמסתכם ב-4.4 מיליארד דולר בשנה, תוך חמש שנים. צפו ביצואני המזון הטורקים מציגים את מרכולתם, בין היתר משקה סלגם (העשוי מגזר ולפת), "שווארמה" מגזר, עגבניות, פסטה ופירות מיובשים, וגם ומצהירים על ידידותם: "המתיחות בין המדינות לא צריכה להשפיע על המסחר. בין העמים אין שום בעיה"
"מאוד מאוד יקר בישראל. טיילתי בעולם, ישראל היא המדינה הכי יקרה שראיתי בעולם. במקום הראשון או השני", כך אמר ל-ynet עלי ג'אן אילמז העומד בראש התאחדות היצואנים הטורקים למזרח התיכון, שנציגיה הגיעו לאחרונה לביקור בישראל והציגו מגוון מוצרים שבכוונתם לייצא ארצה.
"אבל, יש את האופציה הטורקית", הוא מדגיש. "המחירים הוגנים, הייבוא יכול להוזיל את העלויות. המדינות מאוד מנסות לחזק את הקשרים ביניהן ואנחנו מבינים את החשיבות של ישראל והקשרים הטובים של ישראל בעולם.
"אנחנו ממקדים את המאמצים בכל העולם, לאו דווקא עם ישראל, אבל מאוד רוצים לחזק את שיתוף פעולה עם ישראל. זה יוזיל את עלויות המזון במדינה אם זה יקרה. אנחנו גם שכנים והשכנות זה ערך מאוד חשוב אצל הטורקים. אנחנו מאוד רוצים שיתוף פעולה".
מי רוצה שווארמה מגזר?
המשלחת הטורקית הציגה את מוצרי המזון הארוזים שלה ביריד ישראפוד. הביקור נערך טרם הכריז נשיא ארה"ב דונאלד טראמפ על ירושלים כבירת ישראל, מה שהרגיז את נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן עד כדי איום בניתוק היחסים.
בין הדוכנים מצאנו צימוקים, דבלים ומשמשים - מוצרים שטורקיה היא היצרנית הגדולה ביותר בעולם שלהם. לדוגמה, היא מייצרת מעל 3,000 טון צימוקים בשנה. יצואנים הציגו גם סחורה חקלאית טרייה כעגבניות, רימונים, לימונים וערמונים. "אנחנו רוצים לייצא גם אפרסקים לישראל, אך לצערנו זה עוד לא קרה", אמרו ל-ynet.
לצד טונה, טחינה, בורגול, שמן זית, פסטה, אורז, קפה שחור, ממתקים ואפילו דוכן של חברה טורקית-פלסטינית, מצאנו גם מוכר של סלגם, משקה מסורתי שעשוי מגזרים ולפת, ומוכר של ג'זריה, מעדן טורקי שנראה כמו שווארמה, אך עשוי מגזר מתוק ופיסטוקים.
בין הייצוא הטורקי לישראל: כלי רכב וטבק לגלגול
מזון טורקי זה לא דבר נדיר פה. לא בטוח ששמתם לב, אבל יש לא מעט מוצרי מזון מטורקיה בסופרמרקט שאתם קונים בו. תאנים מיובשות, שימורים, דגני בוקר, חטיפי שוקולד, עגבניות, טחינה ורימונים. ולא רק מזון, גם מוצרים כמו חיתולים ואבקות כביסה, טבק לגלגול ובגדים, מוצרי חשמל לבנים (מקררים, מכונות כביסה) וכמובן כלי רכב - מוצר הייצוא מספר 1 של המדינה, שנחשבת לייצואנית ה-25 בגודלה בעולם. סך הייצוא הטורקי ב-2017 הסתכם עד כה בכ-142.5 מיליארד דולר.המשלחת הטורקית שביקרה פה מבקשת להכפיל את יצוא המזון לישראל ואת הייצור המשותף תוך חמש שנים. זה אפשרי, בעיקר משום שאזרחי ישראל משוועים למזון במחירים הוגנים ומחבבים מזון חדש באיכות גבוהה - דבר שיש באפשרותה של טורקיה להציע. היצואנים גם יתקבלו בידיים פתוחות על ידי רשתות שיווק, שמחפשות מזון לא יקר עבור המותג הפרטי שלהן. למשל, כבר שנים שנמכרים בארץ מוצרי פסטה ואורז תחת המותג פרטי שמקורו בטורקיה.
ישראל היא אחד השווקים החשובים ביותר עבור הטורקים. יעד הייצוא העיקרי של טורקיה הוא גרמניה ואחריו בריטניה, איטליה וארה"ב. במזרח התיכון, יעדי הייצוא הגדולים של המדינה הדו-יבשתית הם עיראק, איחוד האמירויות, איראן, סעודיה וישראל, כשזו האחרונה עוקפת את מצרים למשל.
לפי נתוני ההתאחדות הטורקית, בשנה האחרונה הייבוא לישראל גדל בכ-30%. ב-13 השנים האחרונות, נפח המסחר בין המדינות גדל ב-113% מ-2 מיליארד דולר ל-4.4 מיליארד דולר ב-2016. כמעט 3 מיליארד מזה - יצוא לישראל. השאר יצוא מישראל לטורקיה, בעיקר של טכנולוגיות חכמות, מערכות השקייה מתקדמות, זרעי פירות וירקות וחומרים לתעשייה. סך הייבוא השנתי של טורקיה מסתכם בכ-198.6 מיליארד דולר.
אם המצב הפוליטי יורע - זה לא יפגע במסחר
לפני 20 שנה אילמז היה מייבא מישראל מכונות לעיבוד ירקות ופירות וביקר פה ארבע פעמים. עכשיו הוא יצואן. "המרחק בין טורקיה לישראל הוא מאוד קצר, לעומת מדינות שמסוגלות לספק את המוצרים האלה בזול, כמו המזרח הרחוק.
"ברגע שקונטיינר יוצא מנמל מרסין בטורקיה הוא מגיע תוך 24 שעות לישראל. זה דבר שמאוד מוזיל את עליות המשלוח ובעצם כשקונים חבילה של מחיר המוצר בשילוב המרחק הקצר - זו חבילה יחסית זולה או משתווה למחירים של מזרח אירופה, אבל האיכות הרבה יותר טובה ויש לנו את כל התקנים שמראים על כך".
המוצרים הטורקיים שנמכרים בישראל נמכרים במחיר הוגן או גבוה מדי?
"כיוון שיש יבוא של מזון לישראל, אבל הוא לא מספק, המוכר שם תג מחיר גבוה. אנחנו גם שומעים מיבואנים ישראלים שיש פה ביורוקרטיה מאוד קשה ויש מכסים על הייבוא והם חווים קשיים".
לפי שגריר טורקיה בישראל, כמאל אוקם, אין בכוונת היצואנים הטורקים להתחרות ביצרנים הטורקים. "אנחנו מתחרים ביצאונים ממדינות אחרות על השוק הישראלי", הדגיש. "לדוגמה, לפני שבועיים חיברנו יצרן בטורקיה של ג'לטין אורגני עם יצרן ישראלי שקיים אצלו מחסור והוא לא מצליח לעמוד בביקוש. אז החברה הישראלית תשלים את המחסור מהחברה הטורקית.
"חיברנו את היצרן גם עם מוסד כשרות פה כדי לקבל כשרות. אבל אפילו הספרדים מייבאים שמן זית מטורקיה והאיטלקים מייבאים מאיתנו פסטה. אנחנו פה כדי לראות מה אפשר לייבא לטורקיה. למשל, שמעתי שהטחינה בישראל יותר טובה מהטחינה שלנו".
מה יקרה אם המצב הפוליטי יורע?
"ראינו עליות ומורדות ביחסים בעבר, ראינו ימים בהם לא היה שגריר בישראל והמסחר הוכפל. אנחנו צריכים להיות מסוגלים ללכת ולשיר באותו הזמן".
כל היצואנים הדגישו את האחווה בין העמים, גם בזמן שהמדינות מתקוטטות. "הבעיות הן אף פעם לא בין האנשים", אמר לנו אחד מיבואני הפירות והירקות. "הטורקים תמיד היו בידידות עם העם היהודי, הסולטן הטורקי קלט את היהודים שנמלטו מזרועות האינקוויזיציה הספרדית ומעולם לא היו בעיות בין הטורקים ליהודים. יש כמה בעיות בין המדינות, אבל לעולם לא תהיה בעיה בין העמים".
יצואן השימורים אמר ל-ynet: "המתיחות בין המדינות כן משפיעה על המסחר, אבל זה לא צריך להיות כך. העמים צריכים לנהוג בשיתוף פעולה למרות הקשיים הפוליטיים, העמים צריכים להיות מאוחדים ותמיד צריכים להיות חברים".