שתף קטע נבחר

מזין, מתוק ומשביע: ט"ו בשבט הגיע

בתקופת ט"ו בשבט חל גידול של כ-300% במכירת פירות יבשים ופיצוחים, ובמגוון המוצע למכירה. הפירות היבשים מסייעים במניעת יתר לחץ דם, עשירים בסיבים תזונתיים, מתוקים ומשביעים. מצד שני קריאה של משרד החקלאות ומועצת הצמחים "לצרוך פירות טריים ישראלים במקום פירות מיובשים ומיובאים (בעיקר מטורקיה)". רגע לפני החג, בדקנו מה תוכלו לרכוש, היכן ובאילו מחירים

ט"ו בשבט הוא חג האילנות, וחגם של הפירות היבשים והפיצוחים השונים.

 

"בתקופה הזו חל גידול של כ-300% במכירות בשוק הפירות היבשים והפיצוחים מכל הסוגים, וכן גדל מאד מגוון הפירות היבשים המוצעים למכירה", נמסר מיצרנית המזון מיה. "יחד עם זאת, בשנים האחרונות, בעיקר בשל עליית המודעות לאורח חיים בריא, גדל שוק הפירות היבשים לאורך כל השנה, והוא מגלגל, על פי הערכות, מעל ל-2 מליארד שקל בשנה".

 

לכתבות נוספות בנושאי צרכנות

 

ט"ו בשבט מגיע (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
ט"ו בשבט מגיע(צילום: אלי מנדלבאום)

פירות יבשים דלים בנתרן ועשירים מאוד באשלגן, ובכך מסייעים במניעת יתר לחץ דם. הפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים, וביחד עם מתיקות הפרי, הם גורמים לתחושת שובע לאורך זמן רב יותר מכל נשנוש מתוק אחר.

 

על כן, פירות מיובשים מומלצים לאכילה כתחליף לממתק או כתחליף לסוכר במאכלים. ניתן להוסיף את הפירות היבשים לפשטידות, סלטים, בישולי עוף ואורז וכדומה. 

 

משרד החקלאות ומועצת הצמחים מצידם יוצאים בקריאה לציבור "לצרוך פירות טריים ישראלים במקום פירות מיובשים ומיובאים (בעיקר מטורקיה). "פירות מיובשים מלאים בסוכר ובצבעי מאכל מלאכותיים, ודלים בערכים תזונתיים. אז למה להיצמד להרגלים ישנים ולצרוך פירות מיובשים"?

 

"כיום, מרבית המשפחות בישראל נוהגות לצרוך פירות מיובשים בט"ו בשבט. מדובר במסורת עתיקת יומין, שמקורה בחוסר הפירות שהיה בעבר בחורף, עבור היהודים שחיו בגלות. לכן הפתרון שנמצא היה צריכת פירות מיובשים שיובאו לגולה מישראל. היום, ניתן למצוא ברשתות השיווק, במרכולים ואצל הירקנים עשרות סוגים של פירות טריים בשפע של צבעים וטעמים שונים, כאשר לכל אחד מהם סגולות וערך תזונתי גבוה, התורמים רבות לבריאותנו וכולם תוצרת ישראלית. בניגוד לפירות המיובשים, הפירות הטריים מכילים ויטמינים וערכים תזונתיים רבים, ללא כל צבע מאכל או עיבוד תעשייתי".

 

במועצת הצמחים ציינו כי "החקלאים המקומיים הם מהטובים והיעילים בעולם, מגיעים להישגים מעוררי הערכה ומעל הכל – מגדלים עבור כולנו פירות טעימים, איכותיים ומגוונים. השנה אנו קוראים להוסיף בסדר ט"ו בשבט לפחות פרי טרי אחד על כל פרי יבש. אין סיבה להסתפק בפירות יבשים כשאפשר לצרוך פירות טריים, ליהנות מהערכים התזונתיים – וגם לתמוך בכלכלה המקומית ובחקלאים הישראלים".

 

בין הפירות הטריים הישראלים שנמצאים כרגע על המדפים (רשימה חלקית): תפוח, בננה, תות שדה, אגס, קיווי, תפוז, קלמנטינה, מלון, אפרסמון, אננס, אשכולית, רימון, פומלה, אשכולית אדומה, תמר, שקד, ענבים, פפאיה, פסיפלורה, פיטאיה, גויאבה ועוד.

 

על פי נתוני הלמ"ס, בכל חודש, משק בית צורך בממוצע 134 שקל עבור פירות (ללא ירקות!). במשרד החקלאות ממליצים "לצרוך בט"ו בשבט פירות טריים, כבכל שאר ימות השנה, ולהרוויח טריות וערכים תזונתיים בעשרות זנים של פירות, שעדיפים על אלו הנמצאים בפירות המיובשים".

 

רכישה חכמה ואחסון נכון

מומחי מכון התקנים הישראלי קיבצו מספר טיפים שיוכלו לסייע ברכישה ובאחסון של פירות יבשים:

 

יש לוודא כי אריזת הפירות היבשים תהיה סגורה לגמרי, כך שתגן על הפירות מפני זיהום, רטיבות וחדירת חיידקים, ותשמור על תכונות הטעם והריח האופייניות למוצר.

 

פירות יבשים המיועדים לצריכה קמעונאית צריכים להיות מוכנים לאכילה. צבעם, טעמם, ריחם ומרקמם יהיו אופייניים לפרי. יש לוודא כי המוצר אינו מעופש, בעל ריח וטעם זרים או עם חרקים.

 

 

כשרוכשים פירות יבשים בתפזורת כדאי לוודא כי בקרבתם נמצאת האריזה המקורית (שנארזה ע"י היצרן), ובמקום בולט לעין קיימת תווית המסומנת בפרטים של שם המוצר וארץ הייצור שלו.

 

במקרה של פירות יבשים שאינם מכילים חרצנים, גרעינים או גלעינים, צריך לציין זאת במפורש על גבי האריזה. כמו כן, יש לציין אם הפירות יבשים או יבשים למחצה, עבורם יצויין "מיובשים למחצה ממוימים" - כלומר שנוצרו על ידי הוספת מים לפירות המיובשים.

 

יש לאחסן את הפירות היבשים במקום יבש, מוצל וקריר בכדי למנוע קלקול.

 

בפירות יבשים המכילים חומר משמר, על גבי האריזה יסומן החומר המשמר בשמו העברי המלא, ומיד לאחריו בסוגריים יהיה כתוב ("חומר משמר").

 

כדי למנוע את קלקול הפירות היבשים וליצור להם מראה רענן, מוסיפים להם חומרים כימיים שונים, דוגמת גופרית דו חמצנית SO2, שמן פרפין לבן (להברקה), תמיסה אלקלית ותחליב שמן (ייבוש הפרי), וזאת בניגוד לפירות היבשים האורגנים, שלא מכילים תוספים.

   (משרד החקלאות ופיתוח הכפר) (משרד החקלאות ופיתוח הכפר)
(משרד החקלאות ופיתוח הכפר)
 

גופרית דו חמצנית (SO2 חומר משמר) בריכוזים גבוהים עלולה לגרום לכאבי ראש, סחרחורות, הפרעות בראיה, שיעול ופגיעה בנשימה (לאוכלוסיה רגישה), ולכן התקן הישראלי ותקנות בריאות הציבור מציינות את תכולתה המירבית בפירות יבשים: משמשים, אפרסקים, ענבים, שזיפים, תאנים ומנגו מיובשים - 2000 מ"ג לק"ג, בננות מיובשות - 1000 מ"ג לק"ג, תפוחי עץ ואגסים מיובשים - 600 מ"ג לק"ג, קוקוס מיובש - 50 מ"ג לק"ג, פירות, ירקות וקליפות פרי הדר מסוכרים - 100 מ"ג לק"ג, ופירות מיובשים אחרים 500 מ"ג לק"ג.

 

יש לזכור להרחיק מילדים מתחת לגיל 5 כל דבר מאכל קטן שיכול לגרום לחנק, דוגמת שקדים ופיסטוקים.

 

מה בתפריט?

רשת חצי חינם משיקה עבור לקוחותיה מחלקה ייעודית בפורמט shop in shop, המציעה מגוון של פירות יבשים ופיצוחים, לצד סלסלות שי, כלים לחג ופקעות של פרחים עונתיים.

 

במחלקה היצע רחב של פירות יבשים מהשוק המסורתי ומהשוק האקזוטי, פיצוחים פופולאריים, ומוצרים אורגניים ומופחתי סוכר. מחירי מארזים מהודרים נעים בין 9.90 – 39.90 שקלים.

 

אורית שלום בג, סמנכ"לית שיווק רשת חצי חינם, מסרה: "אנו שמחים שיש לנו את היכולת לספק את השירות והמענה האולטימטיבי עם מגוון רחב של מוצרים לט"ו בשבט".

 (צילום: יחצ) (צילום: יחצ)
(צילום: יחצ)
  

לקראת טו בשבט רשת שופרסל יוצאת במגוון רחב של מוצרים לטו בשבט עם מוצרים חדשים כמו: פרוסות אננס פ.ציון משקל 200 גרם 10 שקל, רצועות פפאיה מיובשות פ. ציון 250 גרם 10 שקל, תפוח עץ מיובש פ. ציון 200 גרם 10 שקל. בנוסף , מגוון פיצוחים ופירות יבשים כמו אגוזי מלך קלוף משקל 150 גרם 10 שקל, מיקס ילדים שקדיה משקל 200 גרם 10 שקל, תמר מגהול משקל 400 גרם 10 שקל ועוד.

 

רשת יינות ביתן מציעה מבצעים לקראת ט"ו בשבט, על כל המוצרים מבית מג'הול פלוס בע"מ. לדוגמא: משמש בשקית 200 גרם 2 יחידות, בעשרה שקלים, שזיף בשקית/חמוציות בשקית 200/250 גרם במחיר 6.90 שקלים, תמר מג'הול 750 גרם בקופסה 10 שקלים, אגוז מלך 200 גרם במגשית במחיר 9.90 שקלים, ועוד.

 (צילום: שוקה כהן) (צילום: שוקה כהן)
(צילום: שוקה כהן)
 

רשת טיב טעם מציעה בסניפיה מגוון מבצעים במחלקת הפירות היבשים בתפזורת. המחלקה תציע פירות יבשים במשקל כמו: קלמנטינה מיובשת, פסיפלורה מיובשת, ליצ'י, תפוח עץ ננסי, תאנים יבשות, אננס טבעי פרוס מיובש (לא מסוכר), מישמש, קרמבולה מיובשת, שזיפים, בננה פרוסה ועוד. מבצעים לדוגמא: חמוציות מסוכרות, משמש, פאפיה, אננס מסוכר עגול וצימוק קטן במחיר 2.90 שקלים ל-100 גרם (מחיר לק"ג במבצע - 29 שקלים).

 (צילום: אלעד גוטמן) (צילום: אלעד גוטמן)
(צילום: אלעד גוטמן)
 

יצרנית המזון הישראלית מיה משיקה מארזי פירות יבשים לבישול ולאפייה, ללא תוספת סוכר וללא חומרים משמרים. בין המוצרים: חמוציות חתוכות באריזת 750 גרם במחיר 24-26 שקלים, שזיפים מיובשים ללא גלעינים באריזת 750 גרם במחיר 32-35 שקלים, ומשמשים מיובשים באריזת 750 גרם במחיר 28-31 שקלים. כל המוצרים נארזו בקו ייצור נקי מגלוטן.

 (צילום: יחצ) (צילום: יחצ)
(צילום: יחצ)
 

חברת כרם טבע משיקה סדרת פירות יבשים לט"ו בשבט. בין המוצרים: שזיף ללא גלעין, אננס מיובש, תמר מג'הול / אורגני, צימוק לבן, חמוציות ברכז תפוחים ועוד. טווח מחירים: 18.90 - 34.90 שקלים למשקל של 1-200 ק"ג.

 (צילום: יגאל פרדו ) (צילום: יגאל פרדו )
(צילום: יגאל פרדו )

מתוקה רום סרוויס מציעה סלסילות אירוח שהורכבו משלל פירות יבשים פרמיום, מיני אגוזים ופירות העונה. לדוגמא: מגש פירות יבשים מהודר המכיל פירות כגון משמש, מנגו, תפוח עץ מיובש בקינמון, בננה טבעית, מלון, מקלות קוקוס טבעי, אגוזים, היביסקוס מיובש ועוד, במחיר 179 שקלים.

 (צילום: בני גם זו לטובה) (צילום: בני גם זו לטובה)
(צילום: בני גם זו לטובה)
 

 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 27/01/2018 08:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: שוקה כהן
ט"ו בשבט - רשת יינות ביתן
צילום: שוקה כהן
מומלצים