שתף קטע נבחר

רק 100 אלף ד' על הבית: הסכם ממון במחלוקת

בני זוג בהליכי פרידה עומדים למכור את ביתם בירושלים. האישה, שצפויה לקבל סכום נמוך מדי, ניסתה לטעון בביהמ"ש שההסכם לא תקף

בית המשפט למשפחה בירושלים קבע שהסכם ממון שנחתם לפני 30 שנה בין ידועים בציבור תקף גם היום אף שלא אושר בבית משפט ואף שבני הזוג נישאו מאז באופן רשמי. בפסק הדין שהותר לאחרונה לפרסום קבעו הדיינים שלמרות התנגדות האישה, הבית המשותף יימכר במסגרת הגירושים אבל היא תקבל על חלקה 100 אלף דולר בלבד, אף שהנכס שווה כיום פי כמה וכמה.

 

בני הזוג הכירו ב-1988 וכחמש שנים לאחר מכן רכשו בית בירושלים. ב-94' הם ערכו ביניהם חוזה שזכה לכותרת "הסכם ממון" – אך לא דאגו לאשר אותו בבית המשפט למשפחה או בפני נוטריון, כפי שמורה חוק יחסי ממון. בהסכם נקבע כי במקרה של פרידה הבית יימכר, והאישה תקבל 100 אלף דולר, סכום שבאותה תקופה שיקף ככל הנראה מחצית משוויו.

 

בשנת 2000 החליטו בני הזוג למסד את היחסים ונישאו ברבנות. בחלוף 17 שנים עלו יחסיהם על שרטון והם פתחו בהליכי גירושים, אך נותרה ביניהם מחלוקת באשר לחלוקת הבית ותוקפו של הסכם הממון. בגין מחלוקות אלו תבע הבעל את זכויותיו בבית הדין הרבני.

 

הוא טען שההסכם תקף והסביר שבניגוד לזוגות נשואים, ידועים בציבור לא חייבים לקבל אישור מבית המשפט על הסכמי ממון. לפיכך, ההסכם קובע את שווי חלקה של אשתו בבית.

 

האישה התעקשה שהסכם הממון שנערך ביניהם לא תקף משום שלא אושר כחוק, ולכן היא זכאית לקבל הרבה יותר כסף עבור חלקה בנכס.

 

אב בית הדין, הרב יוסף גולדברג, הסביר שמטרת הדרישה לאשר הסכמי ממון בפני ערכאה שיפוטית היא למנוע מצב שבו אחד הצדדים חותם על ההסכם עקב יחסי כוחות לא שוויוניים או לחצים של הצד השני. במקרה הנוכחי הוא סבר שהאישה לא הייתה שרויה תחת לחץ כשחתמה על ההסכם, שכן בני הזוג נישאו ברבנות שנים לאחר עריכתו, והיא לא ביקשה לבטלו בשום שלב.

 

הדיין גולדברג הסכים עם טענת הבעל שלפיה החוק מתייחס לזוגות נשואים, ותיאר בקצרה את השתלשלות הפסיקה הישראלית בנושא משנות ה-80 ועד היום. הוא הדגיש כי ההחלטה האחרונה שניתנה בעליון בעניין זה קבעה במפורש כי החוק לא חל על ידועים בציבור.

 

לפיכך נקבע כי "ההסכם הממוני" שנחתם כשבני הזוג עדיין היו ידועים בציבור תקף כמו כל חוזה רגיל, אף שבשלב מסוים הם בחרו להינשא.

 

הדיינים הרב דוד בירדוגו והרב מרדכי רלב"ג הסכימו עם הרב גולדברג, ובנסיבות אלה נפסק כי האישה זכאית ל-100 אלף דולר בלבד בעבור חלקה בבית, בדיוק כפי שנקבע בהסכם הממון, ואף שערך הקרקע כיום גבוה הרבה יותר.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד יהלי כהנוב; עו"ד מיכאל קורינלדי
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד מנדלה פרידמן; עו"ד רון וינשטוק
  • עו"ד שוקרי פקס עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד שוקרי פקס
מומלצים