שתף קטע נבחר
 

חוק דיור בהישג יד עבר בקריאה שנייה ושלישית

הצעת החוק נועדה להתמודד עם המחירים הגבוהים בשוק השכירות. בין עיקריה: עידוד יזמים לבניית דירות לשכירות ארוכת טווח באמצעות תוספות שטחי בנייה, והקצאת כ־25% מהדירות שיתווספו במחיר מופחת

החוק לעידוד הבנייה של דיור מוזל בהישג יד כולל דיור בשכירות לטווח ארוך בדמי שכירות מופחתים לעומת מחירי השוק, התקבל היום (ב') במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.

 

האישור ניתן לתיקון בחוק התכנון והבנייה שהתקבל על בסיס הצעתו של ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו. החוק החדש מאפשר לוועדות התכנון המקומיות והמחוזיות להעניק תוספת שטח בנייה ליזמים שירצו לבנות על מגרשים קיימים בתנאי שהדירות הנוספות בפרויקט יוקצו גם לשכירות ארוכת טווח, למשך 20 שנה.

 

ח"כ פולקמן, יוזם החוק (פוטו מרסלו אילת) (פוטו מרסלו אילת)
ח"כ פולקמן, יוזם החוק(פוטו מרסלו אילת)

 

חוק דיור בהישג יד: יזמים יקצו דירות לשכירות מוזלת

   

בנוסף מחייב החוק כי 25% מהדירות האלה יושכרו במחיר מופחת. הזכאים להטבה ישתתפו בהגרלה שבה יחולקו להם הדירות לפי סדר עלייתם בגורל. כל דירה במחיר מופחת תושכר לזכאים לתקופות של עד בין 10-5 שנים, במטרה להבטיח חלוקה של ההטבה בין כמה שיותר משקי בית.

 

בתום תקופת השכירות שלא תעלה על 20 שנה יוכל היזם למכור את הדירות בשוק החופשי. "מחיר מופחת" לפי הגדרות החוק החדש יהיה 20% מתחת למחיר השוק שמצא השמאי הממשלתי הראשי בעת המכירה בפועל, ובלבד שגם המחירים האלה לא יעלו על תקרה, שגם היא נקבעת בחוק. התקרה תהיה עד 10% מעל המחיר הממוצע הארצי לשכר דירת 5-4.5 חדרים לפי נתוני הלמ"ס.

 

החוק מוסיף אפשרות לרשות מקרקעי ישראל להגדיל את שיעור הפחתת המחיר בדירות שיוקמו על קרקעות המדינה, וכל רשות מקומית תוכל להגדיל או להקטין את שיעור ההפחתה על מחירי הדירות שנבנו בתחומה. שיעורי ההפחתות ייקבעו בהחלטה מנומקת על פי קריטריונים המפורטים בחוק. במבחן הזכאות יעמוד מי שעומד בתנאי הסף של התכנית הממשלתית "מחיר למשתכן", לרוב נשואים ובעלי משפחות צעירות למעט דיירים יחידים בני 26 ומעלה שיוכלו להיות זכאים אם יעמדו בתנאים שיקבע שר האוצר בתקנות שתאשר ועדת הפנים והגנת הסביבה.

 

הרשויות המקומיות נכשלו במאמציהן לטרפד את הצעת החוק עוד בשלבי החקיקה בכנסת, בגלל התנגדותן לשורת סעיפים. הם נאבקו כמעט עד לרגע האחרון, כשהסירו את התנגדותן לאחר שח"כ פולקמן גיבש הסכמות עם פורום 15 הרשויות הגדולות ומרכז השלטון המקומי. המחלוקת חוסלה בעיקר לגבי קביעת הזכאות בתקנות, והאפשרות של מתן זכות השימוע של עמדות הוועדה המקומית או הרשות המקומית בוועדת התכנון המחוזית, לפני שהיא מחליטה על מתן תוספות לפי החוק.

 

   

מתקלפות ושבורות: התנאים הירודים של הדירות בדיור הציבורי    (צילום: אורי דוידוביץ' )

מתקלפות ושבורות: התנאים הירודים של הדירות בדיור הציבורי    (צילום: אורי דוידוביץ' )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

ח"כ פולקמן ציין לאחר קבלת החוק כי הוא מהווה המשך ישיר לחוקים והסדרים בעולם השכירות. ייחודו במתן אפשרות לחסרי דירה לשכור יחידות דיור במחירים נורמאליים. הוא גם מקווה שהחוק יעודד יצירת אלפי דירות מוזלות וללא אפליה בין מגזרים או בין יישובים".

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו), שהעבירה את הצעת החוק בוועדת הרפורמות שבראשותה ציינה את העובדה שהוא מגלה את האפשרות לעצם קיומו של שכר דירה מופחת. "מבחנו של החוק יהיה בביצוע. אנחנו נתחיל כבר במושב הבא לעקוב אחר גיבוש התקנות עד למועד הגשתן ואישורן תוך 6 חודשים מהיום", אמרה עזריה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים