שתף קטע נבחר

דיסקונט יחזיר כ-726 אלף ש' על גביית עמלות

לקוח הגיש בקשה לייצוגית בטענה שהבנק גבה עמלות השלמה למינימום בחשבון עו"ש שקלי מבלי לבצע קיזוז עבור פעולות פקיד במט"ח

בית משפט המחוזי בלוד אישר לאחרונה הסדר שאליו הגיע בנק דיסקונט עם לקוח שהגיש נגדו בקשה לאישור תובענה ייצוגית, בטענה שהבנק גבה עמלות השלמה למינימום בחשבון עו"ש שקלי, מבלי לבצע קיזוז עבור פעולות פקיד במטבע חוץ. לפי ההסדר, הבנק יחזיק ללקוחות כ-726 אלף שקל.

 

הבקשה, שהוגשה על ידי לקוח בנובמבר 2016, עסקה בטענות שלפיהן דיסקונט לא פעל בהתאם לכללי הבנקאות בכל הקשור לגביית עמלות מינימום בחשבונות במטבע ישראלי ובחשבונות במטבע חוץ של לקוחות. זאת משום שנמנע מלהתחשב בעמלות שנגבו בגין פעולות במטבע חוץ, שלפי הוראת ה"תעריפון" שבכללי הבנקאות – הנקראת "הוראת ההתחשבות" – חובה היה לקזז אותן בעת חישוב עמלת ההשלמה למינימום.

 

לאחר משא ומתן הגישו הצדדים הסדר פשרה לאישור בית המשפט. חברי הקבוצה הוגדרו ככלל הלקוחות שהתעריפון המלא חל עליהם, ומהם נגבתה עמלת השלמה למינימום ביתר בחשבון במטבע ישראלי או בחשבון מטבע חוץ. זאת ללא קיזוז עלותה של פעולה במטבע חוץ שבוצעה על ידם בחשבון במטבע ישראלי או בחשבון מטבע חוץ בהתאם להוראת ההתחשבות, בתקופה הרלוונטית – שבע שנים עד ליום הגשת הבקשה. במסגרת ההסדר התחייב הבנק לפעול בעתיד בהתאם להוראת ההתחשבות שבכללי הבנקאות.

 

ביחס לעבר הוסכם שהבנק "ישיב לכל אחד ואחד מבין קבוצת התובעים, באופן רטרואקטיבי סכום בשיעור של 60% מסכומה של עמלת ההשלמה למינימום בחשבון עובר (ושב) במטבע ישראלי ובחשבון מטבע חוץ אשר נגבו מהם לפי הטענה ביתר, בתוספת הפרשי ריבית והצמדה בהתאם לחוק פסיקת ריבית והצמדה". עוד הוסכם שבכל מקרה סכום ההחזר לא יפחת מ-726,118 שקל.

 

ביחס ללקוחות פעילים ההחזר יבוצע על דרך של זיכוי חשבון העו"ש במטבע ישראלי. לחברי קבוצה שאינם מחזיקים בחשבון פעיל ויימצאו זכאים להחזר בסכום העולה על 50 שקל, ההחזר ייעשה באמצעות משלוח צ'ק למוטב בלבד. צ'קים שלא ייפרעו בתום 90 יום יועברו כתרומה לקרן תובענות ייצוגיות. חברי קבוצה שאינם מחזיקים בחשבון פעיל, ושזכאים להחזר הנמוך מ-50 שקל, לא יקבלו את ההחזר בפועל, וסך ההחזרים המגיעים להם יתווסף לכספים שיחולקו לחברי הקבוצה הזכאים לפיצוי בפועל (הרף המקורי לתשלום עמד על 100 שקל, אולם בדיון לאישור הבקשה עודכן ל-50 שקל בהסכמת הצדדים).

 

השופט עופר גרוסקופף ציין שההסדר הוגן וסביר. הוא מצא כי "סכום הפשרה מגביית היתר (דהיינו 60% בתוספת הפרשי הצמדה וריבית) מייצג הקצאה ראויה של סיכונים וסיכויים מבחינת חברי הקבוצה". מבחינת שיקולי הרתעה, בהתחשב בגובה הפשרה, שכר הטרחה ועלויות ההתדיינות, השופט סבר שלא נוצר מצב שבו צמחה לבנק תועלת מהתנהלותו.

 

שיקול נוסף היה העובדה שאיש מחברי הקבוצה לא הודיע על התנגדות להסדר, ואף נציג היועץ המשפטי לממשלה הודיע שאינו מתנגד. השופט אף אישר את המלצת הצדדים בנוגע לגמול למבקש בשיעור של 6.3% משווי ההטבה לציבור, ושכר טרחת עו"ד בשיעור של 18.2% משווי ההטבה, מאחר שסבר כי מדובר בסכומים סבירים בהתחשב בהשקעה שנדרשה מבאי הכוח המייצגים.

 

בסיומו של פסק הדין הורה השופט לפרסם, על חשבון הבנק, הודעות בדבר אישור ההסדר בשני עיתונים נפוצים.

 

השופט אף הורה לבנק למסור עד ל-14 בספטמבר 2018 הודעה מפורטת בדבר השלמת ביצוע ההסדר. יש לציין כי במקביל להליך זה, עודנו מתנהל הליך המעורר שאלות דומות, בין מבקש נוסף לבין בנק מזרחי טפחות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים