עושים שופינג בחו"ל? כך תימנעו מהפתעות לא נעימות במכס
כמה בשמים ואלכוהול מותר להעביר? מדוע כדאי להצהיר על לפטופ חדש לפני היציאה מהארץ? מתי צריך לעבור במסלול האדום? כך תימנעו ממצב שבו על הקניות הזולות בחו"ל תשלמו ביוקר בחזור. מדריך
איך יודעים מה מותר ומה אסור? מתברר שלמרות שהישראלים טסים לחו"ל המון, בייחוד בעידן הלואו-קוסט הנוכחי, רבים לא יודעים מה בדיוק מותר לייבא, באילו כמויות, מה ההבדל בין תשלום מכס למע"מ ומה העונש במקרה של הפרה.
יהלומן נתפס בנתב"ג עם 200 אלף אירו, נקנס ב-120 אלף שקל
לא עונים: הפקידה במכס הניחה את השפופרת
הפרסומים על פטור ממכס ועל פטור ממע"מ עד 75 דולר, מתייחסים רק לייבוא אישי און-ליין, ומפורטים כאן. על הנוסעים לחו"ל חלות הוראות חוק אחרות, שחלקן - אגב, טרם עודכנו. בכל מקרה, זהו המדריך האחרון שפרסמה רשות המסים ב-2015.
טסים בחג ובקיץ? הכנו לכם מורה נבוכים, שעשוי לחסוך לכם מבוכה מול האסרטיביות המלחיצה של פקידי המכס.
ממריאים עם מוצר חדש? עדיף להצהיר עליו לפני הטיסה
אז נכון שאתם ממהרים לעשות קניות בדיוטי פרי ולהגיע בזמן לטיסה אחרי שסימנתם וי על כל רשימת הקניות שלכם. ועדיין, אם אתם רוצים לטוס בראש שקט, הצהירו מראש על חפצים שערכם הכולל עולה על 200 דולר ובכוונתכם להוציא מישראל ולהחזירם. למשל: שעון או תכשיט יקרים במיוחד, אופניים מתקפלים, כלי נגינה יקר.
מה לגבי לפטופ, סמארטפון או מצלמה? ברשות המסים אומרים שהם כבר לא מתעכבים על מוצרים כאלה, ואם תגיעו לעמדה סביר להניח שלא יחתימו אתכם על הטופס. בכל מקרה, אם אתם רוצים ללכת על בטוח, כל מוצר שנראה חדש ויכול להוות בעיה בחזור, מוטב שתצהירו עליו מראש כייצוא אישי זמני, או שתגיעו עם קבלה המעידה על כך שרכשתם אותו בארץ, כדי שבחזור תוכלו להציג אותה לפקידי המכס. נכון שאם לא תעשו זאת, תוכלו להגיש ערעור על כך, אבל למי יש כוח לשלם קנסות, להגיש דו"חות ולקוות לביטולם?
סמארטפון, אגב, הוא הבעיה הנפוצה עבור כולם. שכן מרבית המכשירים כיום שווים הרבה יותר מ-200 דולר. מכיוון שהאכיפה של העניין בעייתית, בשל כמות הנוסעים הרבה, הפרקטיקה הקיימת היא שעבור מכשיר אחד לא מחייבים אף נוסע. זאת, גם אם לא הצהיר על כך. אבל קחו בחשבון שזה סיכון. שכן אם יתגלה שרכשתם סמארטפון חדש בחו"ל ולא הצהרתם עליו, תשלמו כפליים.
איפה עושים זאת? באולם היוצאים ישנה עמדה עם פקיד מכס שמולו תמלאו את טופס מכס 86 – שהוא "הצהרת נוסע יצוא זמני". זה אולי נשמע טרחני ומעיק, אבל יכול לחסוך לכם הרבה כסף וכאב ראש. אגב, את הטופס כדאי שתשמרו, כי ייתכן ותצטרכו להציג אותו בפני פקיד המכס בשובכם לארץ.
שופינג בדיוטי-פרי - כמו קניות בחו"ל
ישנה רשימת כמויות שפוטרת אתכם מתשלום מע"מ. העניין הוא שרבים לא יודעים שהיא מתחילה להיספר לכם כבר בגבולות מדינת ישראל. לכן, אם אתם חושבים שתמצאו את המוצרים האלו בתעריף זול יותר בחו"ל, בהחלט שווה לרכוש אותם שם במקום בארץ. אין הבדל בעניין זה אם השארתם את המוצרים בשדה-התעופה במהלך הנסיעה שלכם, או אם לקחתם אותם אתכם לחו"ל.
אילו מוצרים פטורים ממס בכניסה לישראל?
ישנם מוצרים ברורים, ישנם סכומים מוגדרים וישנו תחום אפור. בשמים, טבק ואלכוהול: מבחינת חישובי כמויות, התחום הברור ביותר הוא בבשמים, בטבק ובאלכוהול. משקאות אלכוהוליים פטורים ממס כל עוד הם לא חורגים מהמכסה המותרת שהיא עד 2 ליטר יין ועד 1 ליטר למשקה אלכוהולי אחר. תוכלו לרכוש שני בקבוקי יין ובנוסף עוד בקבוק וויסקי, למשל.
המגבלה על בשמים (או בשמם הרשמי "תמרוקים כוהליים") היא עד רבע ליטר לכל נוסע. המגבלה על טבק מתייחסת לטבק בכל צורותיו ומתירה פטור ממס עד לטבק שמשקלו אינו עולה על 250 גרם. עבור סיגריות המגבלה היא עד פאקט אחד (200 סיגריות) בשונה מאלכוהול, כאן תצטרכו לבחור בין טבק לגלגול לבין סיגריות. לא תוכלו להיות פטורים ממס עבור שניהם יחד.
הלבשה הנעלה וטואלטיקה: התחום האפור, מתייחס למוצרי הלבשה, הנעלה וצורכי טואלט אישיים. כאן, החוק לא קובע בבירור מהי הכמות המותרת לייבוא אישי, אלא קובעת הגדרה "עמומה". נקבע שמוצרים אלו צריכים להיות "מהסוגים ובכמויות שנהוג להביא כמטען יד של נוסע".
כמה בדיוק? לא ברור איפה עובר הקו בין מותר לאסור. אז אתם מתכננים לרכוש 5 זוגות נעליים לשימוש עצמי, סביר להניח שזה בגדר הסביר. לעומת זאת, אם אתם ממלאים מזוודה ב-20 זוגות נעליים, אתם בהחלט מסתכנים בכמות שתיחשב לחורגת מהסכום הפטור ממס ותחייב אתכם ב-17 אחוז מע"מ אם תצהירו על כך. ושוב, אם לא תצהירו, תצטרכו לשלם 34 אחוז (מס וקנס) משווי הקנייה. ומה יהיה אם לא תשמרו את הקבלות? תצטרכו להסתמך על טבלאות הערכה שנמצאות בידי פקידי המכס שבשדה-התעופה.
מוצרים שהשווי שלהם מעל 200 דולר: מעבר לעניין הסכומים והכמויות, ישנה גם סוגיית המחיר. כלומר, לא משנה איזה מוצר רכשתם בחו"ל, אם הוא לא הלבשה, הנעלה או טואלטיקה – דאגו ושהסכום הכולל לא יחרוג מ-200 דולר. אחרת, תצטרכו לשלם עבורו מס.
אז אם רכשתם מוצר שהשווי שלו הוא יותר 200 דולר תצטרכו לשלם מס על כל הסכום. כלומר, אם רכשתם מוצר אלקטרוני בסכום של 205 דולר, לא יקזזו לכם את 200 הדולרים הראשונים המזכים בפטור. לכן, אם אתם מתלבטים בחו"ל בין שני מוצרים, שאחד מהם עולה 199 דולר והשני 201 דולר – קחו בחשבון שזה מה שיעשה את ההבדל בין פטור ממס לבין תשלום של 17 אחוז מע"מ בנוסף.
כשביררנו עם רשות המסים, האם 200 דולר מתייחסים למוצר אחד או לכלל המוצרים, התשובה הייתה "על פי החוק היבש, הכוונה היא שהסכום הכולל של כלל המוצרים לא יחרוג מ-200 דולר. בפועל, אנחנו לא מתעכבים על זה. לרוב, מתייחסים למוצר אחד ששוויו מעל 200 דולר. למשל, אם מישהו ירכוש שני מוצרים שכל אחד מהם עולה 199 דולר, אז עבור הראשון יפטרו אותו ממס ועבור השני הוא יחויב".
אם אתם משפחה בת ארבע נפשות, למשל, וחשבתם ליהנות מפטור מצטבר ולרכוש מוצר שהשווי שלו הוא 800 דולר (כלומר 200 כפול ארבע נפשות) - תשכחו מזה. מה כן תוכלו? ארבעה מוצרים שכל אחד מהם עד 200 דולר, או שכלל המוצרים שתרכשו יהיה בשווי מצטבר של 800 דולר.
מוצרי מזון: במדריך מכס לנוסע השב מחו"ל, מפורטות הכמויות המותרות לייבוא של מוצרי מזון. ואולם מבירור שערכנו עולה כי המדריך אינו מעודכן. הכמויות המותרות הוגדלו, ומ-5 בספטמבר האחרון אם תרצו להביא מזון ארצה, תוכלו לייבא עד 15 קילו במצטבר, אך לא יותר מחמישה קילוגרמים לכל מוצר מזון. לגבי תוספי תזונה ותרופות - ישנן מגבלות נוספות. באשר לתרופות, "מותר לייבא תרופות בכמות של שימוש שמספיק לעד חודשיים", הבהירו ברשות המיסים.
כאן יש את המדריך המלא והמעודכן לעניין מזון ותוספי תזונה.
מה לא כדאי לרכוש בחו"ל?
בלי קשר לשווי המוצר, יש מוצרים שהכנסתם לארץ מותנית באישור של רשות ממשלתית כלשהי. למשל, מוצרי אלקטרוניקה רבים, שיכולים להיות מעוכבים במכס. אמנם שר התקשורת הכריז על רפורמה בייבוא אישי של מוצרי אלקטרוניקה רבים, אך היא תיכנס לתוקף רק בעוד חודשיים. לכן, אם אתם נוסעים בפסח הקרוב, לא בטוח שתהיו פטורים מאישור לגביהם.
כמו כן, כל מה שהוא מן הצומח מחייב אישור של משרד החקלאות (כולל אננס טרי וזול שרכשתם ביוון). גם חלקי חילוף לרכב, וקורקינט חשמלי- יצריכו אישור ממשרד התחבורה, ויעוכבו במכס.
שכחתם לקחת את המוצרים שהשארתם בשדה-התעופה? הפסדתם
זה אמנם נוח להשאיר את המוצרים שרכשתם בדיוטי פרי, ולא להצטרך להיסחב איתם לאורך כל החופשה במזוודה, אבל ראו הוזהרתם. אם במקרה חזרתם עייפים ומטושטשים לאחר טיסת לילה ושכחתם לקחת את המוצרים שהשארתם בשדה-התעופה בעמדת ה"פטור-ושמור", לא תוכלו לקבל אותם בתאריך מאוחר יותר מאשר ביום שבו נחתתם בישראל.
רשות המסים: "אם יש סיבה מיוחדת ומוצדקת, ניתן לפנות בבקשה לקבל את המוצרים. אחרת, תוכלו לקבל זיכוי על הקניות שרכשתם, או לדאוג שמישהו שחוזר ארצה ייקח עבורכם את החבילה. אבל זה יהיה על חשבון הפטור שלו ממס".
מתלבטים אם להצהיר? בניגוד לכביש, כאן עדיף שתעברו באדום
מעבר במסלול הירוק של המכס כמוהו כהצהרה שאתם נושאים עמכם רק את החפצים ואת הכמויות המאפשרים פטור ממס. לכן, אם יש ברשותכם כבודה הדורשת הצהרה, אל תעברו בירוק גם אם בכנות התכוונתם להצהיר עליהם. התירוץ "אבל תכננתי להצהיר" לא יעזור לכם. אם תתפסו, תיחשבו ללא פחות מאשר "מבריחי סחורות", וזוהי עבירה שהעונש עליה הוא קנס מנהלי בשווי 100 אחוז מסכום המס (כלומר מע"מ כפול), העמדה לדין או החרמה של המוצרים האסורים.
אם אתם לא בטוחים, עצרו רגע וקראו את ההנחיות שנמצאות באולם החוזרים לארץ. בכל מקרה של ספק, עדיף שתעברו במסלול האדום.