הסדרת שוק הטלוויזיה: תופחת הרגולציה על HOT ו-yes
שר התקשורת, איוב קרא, הציג את עיקרי הצעת החוק. במסגרת הרפורמה תחול הרגולציה בהדרגה גם על סלקום TV ופרטנר TV, ותבוטל חבילת הבסיס הקבועה כיום בחוק, שנכפתה על HOT ו-yes. בנוסף, חבילת היסוד תחייב את המתחרות הוותיקות להציע 70 ערוצים בעלות של עד כ-100 שקל בחודש
שר התקשורת, איוב קרא, הציג היום (ג') את עיקרי הצעת החוק להסדרת שוק הטלוויזיה בישראל. ההצעה, שתוגש בימים הקרובים, מבקשת להוריד את הרגולציה הקיימת על השחקניות הוותיקות HOT ו-yes, בעוד שהיא קובעת כללים להחלתה בעתיד על השחקניות הקטנות סלקום TV ופרטנר TV.
לפי המדרג שקובעת הצעת החוק, שירותי הטלוויזיה של סלקום, פרטנר, טריפל סי ורמי לוי, שמחזיקים בהכנסות שנתיות של עד 350 מיליון שקל, יהיו פטורים מהרגולציה ומההשקעה בהפקות מקוריות. הם יוכלו, אם ירצו בכך, לעשות הפקות מקור. אם שחקניות אלו יעברו רף של 350 מיליון שקל הכנסות בשנה, תחול עליהן רגולציה רכה יחסית כספק בינוני.
לפי המדרג, בשנה הראשונה תחויב החברה ב-2% השקעה, בשנה השנייה ב-5% ובשנה השלישית ב-8%. זאת, בעוד שהכנסות סלקום TV מוערכות כיום בכ-150 מיליון שקל, כאשר היא הגדולה מבין החברות החדשות וחולשת על נתח מוערך של 5% מהשוק כולו.
הרפורמה קובעת כי תבוטל חבילת הבסיס הקבועה כיום בחוק, שנכפתה על HOT ו-yes. לפי הערכות משרד התקשורת, אין כיום צורך בחבילות כאלו משום שהתחרות גברה והצרכנים יכולים למצוא מוצרים טובים יותר בלעדיה.
70 ערוצים עבור 100 שקל בחודש
במשרד התקשורת מעוניינים להפחית את הרגולציה באופן גורף, כאשר בכל עת תישמר הסמכות לשר הממונה להחיל את אותה תקנה בגרסה מעודכנת, המכונה 'חבילת יסוד'.
על פי ההצעה, חבילת היסוד תחייב את המתחרות הוותיקות בשוק להציע 70 ערוצים בעלות של עד כ-100 שקל בחודש. התכנים המוצעים יכללו, בין היתר, את ערוצי עידן פלוס, שידורי ספורט בסיסיים, ערוץ ילדים משמעותי, שידורי סדרות וסרטים.
קרא: "לא תהיה שום רגולציה על שוק האינטרנט"
בנושא החלת הרגולציה על השחקניות הבינלאומיות האינטרנטיות, נטפליקס ויוטיוב, הבהיר השר קרא כי אין בכוונת המשרד להוביל צעד שכזה. "לא תהיה שום רגולציה על שוק האינטרנט – נטפליקס יוטיוב וכדומה. מה שפורסם אינו נכון. אני לא רוצה רגולציה בתחום המסורתי, אז בוודאי שאני לא אחיל רגולציה על תחום שהוא כל כך חשוב ואין בו רגולציה בעולם".
מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן הוסיף: "זו סוגייה כלל עולמית שצריך לדון בה, אבל החוק לא דן בזה. אנחנו לא מתכוונים להיות אור לגויים בסוגיה הזאת. נחכה ונראה מה עושים בעולם ונחשוב. לשאלה האם זה משפיע על השוק המקומי – התשובה שכן. חשוב מאוד להדגיש שהחוק הזה דן בשחקניות שנמצאות כרגע על המרגש". נכון להיום, נטפליקס לא עונה להגדרות של שחקן ישראלי, וכזה שמתמקד בישראל על פי החוק.
בנושא שידורי הספורט אמר השר קרא: "אני ממשיך ללחוץ על צפייה בחינם גם בכדורגל וגם בכדורסל". לפי החוק יש לאסור על שידור משחק מרכזי בליגת העל בשני הענפים, או משחק נבחרת, בערוץ שאינו זמין בממירי עידן פלוס - אלא אם ישודרו גם בערוץ שעונה לתנאים.
החוק לא יחול על הסכמי שידור קיימים, כשאלו תקפים בחלקם גם לעוד שנה וחצי-שנתיים. עם זאת, לא ברור עד כמה רווחי יהיה לערוצים נוספים לשלם עבור זכויות השידור ולשדר את המשחקים הללו, אבל במשרד התקשורת מתעקשים: "אם אף אחד לא יעמוד במחיר המינימום של המנהלת, אז שיורידו את המחיר". מהלך זה זוכה להתנגדות קשה מצד מנהלות הליגות.