אור ירוק להקמת 2 יישובים בנגב
הוועדה לנושאים תכנונים עקרוניים (הוולנת"ע), נתנה אור ירוק להקמת שני היישובים דניאל וניצנית. הבקשה המקורית של משרד הבינוי והשיכון ומנהל התכנון כללה חמישה יישובים. המלצת הוועדה תובא כעת לאישור המועצה הארצית לתכנון ובנייה
הוועדה לנושאים תכנונים עקרוניים (הוולנת"ע), נתנה היום (ג') אור ירוק להקמת שני יישובים חדשים בנגב - דניאל וניצנית. עם זאת הבקשה של משרד הבינוי והשיכון לא אושרה במלואה, ובמקור היא כללה קידום הקמתם של חמישה יישובים – אשל הנשיא, דיה, דניאל, נווה גוריון וניצנית. המלצת הוועדה תובא כעת לאישור המועצה הארצית לתכנון ובנייה.
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט אמר כי "התכניות מתבססות על הצורך בחיזוק ההתיישבות בנגב ובביסוסה. יישובים חדשים באזור יהוו מוקד משיכה למשפחות צעירות אל הנגב, וכן יתרמו לפיזור האוכלוסייה גם בפריפריה".
בסוף הדיון, סיכמה נציגת מינהל התכנון: "יש לתת דגש לחיזוק העירוניות, ודאי במרחב הדרומי, בו יש להבטיח את חיזוקו של המטרופולין בכלל והעיר באר שבע, בפרט. הוספת היקף עצום של יחידות דיור צמודות קרקע, ביישובים קהילתיים, נוגדת תפיסה תכנונית זו".
עם זאת בארגוני הסביבה מביעים התנגדות למהלך. בחברה להגנת הטבע טוענים כי " יש לפעול לחיזוק ועיבוי יישובים קיימים, ולא להקים עוד ועוד יישובים חדשים, שרק גורמים לפגיעה סביבתית, כלכלית וחברתית.
"מדינת ישראל מתאפיינת במצוקת קרקע חמורה, הנובעת ממגבלות שטח, מגידול נמרץ של האוכלוסייה ובעיקר מתרבות שימושי קרקע בזבזנית", נמסר מהחברה להגנת הטבע, "כתוצאה ממדיניות רבת שנים, של צריכה גבוהה של שטח פתוח, למטרות ביטחון לאומי והתיישבות, מתאפיין דגם הפיתוח של ישראל, בריבוי של יישובים ומוקדי פיתוח, בבנייה נמוכה, המתפרסת על שטחים נרחבים".
היישוב הכפרי-קהילתי דניאל צפוי לקום בצפון מערב הנגב, בצמוד לאופקים וכן למוסד הטיפולי "עלה נגב". על פי התכנון, היישוב יוקם בשלבים, כך שבסופו של דבר יכלול כ-400-500 יחידות דיור. הפיתוח העתידי של המוסד עלה נגב צפוי ליצור מקומות עבודה נוספים, מה שיגביר את הביקושים למגורים איכותיים באזור. היישוב יספק מענה למשפחות של מטופלים, לאנשי צוות המוסד, לזוגות צעירים מהמועצה האזורית וכן גם לאנשי קבע המשרתים באזור.
ההרחבה במרחב רתמים-רביבים, סמוך לביר הדאג', תהיה במרחק של כ-40 ק"מ מבאר שבע וכ-15 ק"מ מעיר הבה"דים. במשרד השיכון מציינים כי הקמת ההרחבה תחזק את גוש היישובים החקלאיים המרכזיים באזור - רביבים, רתמים ומשאבי שדה, וזאת במטרה להגדיל את היקף האוכלוסייה באזור על ידי משיכת קהלים נוספים, וכן ליצור מרכז אזורי משמעותי בנגב.
בתוך כך, אישרה כאמור הוועדה גם את תכנון היישוב ניצנית, כחלק מהחלטת הממשלה להקמת יישובים חדשים בנגב לחיזוק ההתיישבות באזור. הישוב יהווה הרחבה ארוכת טווח לניצנה.