משפצים? כך לא יעבדו עליכם
עונת השיפוצים בשיאה, אבל בעלי בתים עלולים להווכח בדיעבד כי הם נותרים עם דרישות לתוספת תשלום באמתלות יצירתיות, ואף בעיות כמו נזילות, צבע מתקלף, ריהוט הרוס ובית מלוכלך. מה ניתן לעשות כבר היום כדי למנוע את הבעיות הללו מראש?
עונת השיפוצים בשיאה ברחבי הארץ, אבל בעלי בתים רבים מגלים כי עליהם להתמודד עם מפח נפש בסיום העבודות. השוק רווי ב"חאפרים", שלא תמיד מספקים שיפוץ מוצלח ובטח שלא אחריות, אם וכאשר מתגלות התקלות. אז כיצד ניתן לדעת האם התקשרתם עם בעל מקצוע אחראי ואמין, מבלי לגלות בדיעבד אינספור תקלות ובעיות?
ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, סיפר באולפן ynet על הפעולות המתבצעות להסדרת התחום. "אנחנו עכשיו על קו התפר", אמר ופירט אודות הסיווג החדש עליו הכריז לאחרונה משרד הבינוי והשיכון – קבלן שיפוצים לעבודות קטנות.
המשמעות תהיה, כי כל מי שיתקשר עם קבלן ליצוע עבודות שיפוצים בסכום שנע בין 44 אלף שקל ל-350 אלף, יוכל לדרוש ממנו להציג רישיון עבודה. המבחנים הראשונים לקבלנים לשם קבלת התעודה ורישום אצל רשם הקבלנים, יחלו בסביבות חודש אוקטובר לאחר החגים.
מדור ביוזמה שקידמה ההתאחדות בשיתוף עם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט וח"כ רועי פולקמן ממפלגת כולנו. "היום ספר צריך רישיון עבודה, מתווך צריך רישיון עבודה. אז קבלן שיפוצים, שעובד עם קונגואים, בגובה, ומסכן את שלום הציבור – גם יצטרך רישיון עבודה", הוסיף. "לצערי המאבק הזה לקח 16 וחצי שנה".
"הכל חייב להיות בחוזה"
עד שיחול השינוי בשטח, סיב ממליץ למי שמתקשר עם קבלן שיפוצים, לברר אודותיו מראש. "אתה חייב לדעת קודם כל מי הוא ומה הוא. לראות שהבן אדם אמין, עבודות והמלצות", אמר. "מעבר לזה, צריך לבדוק את הביטוחים, האם העובדים שלו עובדים בצורה חוקית, שעשה עבודות מהסוג הזה ויודע לעשות את הדברים האלה, ולקבל ממנו אחריות. הדבר החשוב ביותר זה לראות עם מי אתה עושה את העסק".
האם חייבים לחתום על חוזה?
"חובה. למה? כי קודם כל צריך להיות מפרט בעבודה. אתה לא יודע מה הקבלן שיפוצים הולך לתת לך. בחוזה חייבים לציין כל דבר, מה שהקבלן שיפוצים הולך לתת. אם זה נקודות חשמל וכמה נקודות חשמל, אם זה נקודות אינסטלציה וכמה נקודות אינסטלציה, אם זה לוחות זמנים... הכל חייב להיות בחוזה.
"כמה שהחוזה יותר מפורט, ככה פחות בעיות בעתיד. ואם מבקשים מהקבלן שיפוצים תוספות, צריכים לרשום כמה תוספות, מה המחיר של התוספות וכמה זמן העבודה יכולה להתארך בגלל אותן תוספות".
יש שאלות מיוחדות שחשוב לשאול את קבלן השיפוצים?
"הדבר החשוב ביותר הוא לא לתת כסף מראש ולא לתת הרבה כסף מראש, אלא לתת את הכסף לפי התקדמות העבודה. יש הרבה קבלני שיפוצים שאני מכיר, שאומרים 'רגע, תראה שלב, תראה שאתה מרוצה ואז תשלם'. זה אחלה, זה מצוין, זה חשוב.
הדברים החשובים ביותר שיש לבדוק מראש עם הקבלן, לדברי סיב, הם לוחות הזמנים, ולבקש לראות עבודות שעשה בעבר, כדי לוודא שהוא יודע לבצע את העבודה שבה אתם מעוניינים. "
אם חס וחלילה זה קבלן שיפוצים חדש וזו עבודה שזרה לו ושהוא לא עשה אותה בעבר, עלולה להיות עם זה בעיה", הסביר. "יש הרבה קבלני שיפוצים שמתמחים בנושאים מיוחדים - אחד מדביק בריקים, אחד אמבטיות ואחד שיפוצי חוץ. זה דברים מאוד חשובים ללקוחות".
טיפ לסיום?
"מה שעולה בזול אחר כך שווה ביוקר, בייחוד בענף השיפוצים".
רמאויות נפוצות בענף - כך לא תפלו בפח
בסיוע מומחים בענף וצרכנים שנפגעו ממנו, אספנו מספר דוגמאות לשיטות רמייה נפוצות בענף והאפשרויות שעומדות בפניכם כדי למנוע מעצמכם אותן מראש. הממצאים לפניכם:
נזילות אחרי סיום העבודות - נזילות, נפילה או תזוזה של קרמיקות, בעיות במערכות חשמל והתקנה שאינה עומדת בתווי תקן - אלו חלק מהבעיות שעלולות להתגלות רק סיום עבודות השיפוץ. אבל אם לא דאגתם מראש לאחריות כתובה מהקבלן שיפוצים לעבודתו, אתם עלולים לגלות שאין לכם עם מי לדבר כשמתגלות תקלות.
עם זאת, נכון להיום החוק אינו מחייב עדין קבלני שיפוצים לספק אחריות לעבודתם. מצב זה עשוי להשתנות עקב החוק שמתגבש ועתיד לעלות לקריאה ראשונה ביוזמת ח"כ פולקמן, ליחייב קבלנים במינימום שנת אחריות על עבודות בסכומים של 44 אלף שקל ומעלה, גם אם לא נחתם בין הצדדים חוזה הכולל אחריות.
הפתרון - לחתום על חוזה שיכלול מתן אחריות מפורטת לעבודה וכן לכל אחד מהמוצרים והמערכות - לכמה שנים ומה היא כוללת.
"זה לא כלול בחוזה" - יש בעלי מקצוע שדורשים בדרכים יצירתיות סכומים נוספים מעבר לאלו שאליהם סוכם מראש. כך, במקרה שאירע לאחרונה, לקוח וקבלן שיפוצים חמו על חוזה לפינוי כולל של תכולת דירת אמו שנפטרה, בסכום של 15 אלף שקל.
הקבלן הביא מכולות למקום והחל לפנות את הדירה, שהתבררה כעמוסה בציוד וארונות ישנים. במועד התשלום הוא אמר ללקוח, כי המחיר עליו סגרו כולל רק את הפינוי ולא את השכרת המכולות, בסכום של 3,000 שקל.
הפתרון - להקפיד על חוזה כמה שיותר מפורט, הכולל תמחור של כל העבודה והמוצרים ושלא יותיר מקום לפרצות.
צבעים מהולים - כל אחד כמעט מכיר את השלטים התלויים בצמתים ומציעים ללקוחות צבע ביתך ב-1,800 שקל. אולם קבלן שיפוצים עימו שוחחנו ציין, כי צביעת דירה בת 4 חדרים עולה כיום בין 6,000 ל-7,000 שקל.
איך מגשרים על הפער? "מביאים צבע זול, שעולה כ-150 שקל, פחות ממחצית מהעלות של פח צבע יקר", הוא מסביר. "לפעמים אפילו שופכים את הצבע הזול לפח צבע יקר, שאותו מביאים לדירה".
דרכים נוספות לחסוך בעלויות הן עבודה חפיפיניקית, ללא כיסוי הריהוט כמו שצריך, וצביעת הקירות כפי שהם, ללא תיקון הקירות ושימוש בשפכטל. "יש כאלה שפשוט שופכים את הצבע על הקיר, כמו שהוא", הוא מפרט. "נותרת שכבה רופפת והלקוח מוצא את עצמו בתוך זמן קצר עם קירות מתקלפים ומוכתמים.
הפתרון - יש לבדוק האם פח הצבע סגור בתחילת העבודות, אחרת ייתכן שפתרו אותו על מנת לשפוך אליו משהו. בנוסף, וודאו מראש ופרטו כתב כי העבודה כוללת את כיסוי הריהוט למנוע חדירת אבק וצבע ואת ניקוי הדירה".
שימוש במוצרים זולים או שפג תוקפם -
בעבודות שיפוצים, לעיתים נדירות יש למישהו באמת מושג מה עושה נותן השירות ועל מה הוא גובה כסף. כל שנותר הוא אמון, אך למרבה הצער לא תמיד זה מוצדק.
כך למשל במקרים בהם הקבלן משתמש במוצרים זולים וללא תקו תקן, כדי לחסוך בעלויות. באופן זה מגלים לקוחות רבים לאחר סיום עבודות השיפוץ על בעיות כמו נזילות.
הפתרון - לוודא מראש שהמוצרים השונים המותקנים, כמו פילטרים, מחזיקים בתו תקן. בנוסף יש לבדוק אם לא פג תוקפם של החומרים השונים המשמשים בעבודות, דוגמת סיליקונים או דבקים המשמשים בהדבקת קרמיקה.