סטודנטים? ליד איזו אוניברסיטה הכי זול לשכור דירה
כמה יעלה לכם לגור בסמוך לאוניברסיטאות ולמכללות, וכמה זמן עומד לרשותכם מרגע שראיתם דירה שמוצאת חן בעיניכם - ועד שהיא נחטפת בפועל? בדיקת אתר יד2 עבור ynet
סטודנטים בכל רחבי הארץ נמצאים בימים אלו בעיצומם של חיפושי דירה להשכרה בסמוך למוסד הלימודים שבו הם לומדים. כמה יעלה להם לגור בסמוך לאוניברסיטאות ולמכללות וכמה זמן לוקח למצוא בפועל דירה?
"חיפוש דירה ראויה למגורים בתל אביב אורך כחודש, פחות או יותר, כי גם כשמחפשים - הדירות לא תמיד הולמות את התשלום. מעבר לזה, יש לשלם ארנונה, מים, חשמל וועד בית", מספרת דניאל נעים, סטודנטית לחינוך בסמינר הקיבוצים בתל אביב, בראיון לאולפן ynet.
נעים, שבחרה להתגורר במרכז העיר ולא בשכונות הסמוכות למקום לימודיה, מספרת כי היא נוסעת מדי בוקר על האופניים החשמליים ללימודים. "בחרתי לגור בתוך העיר כי זה יותר נוח", היא מסבירה, "אני יכולה להגיד שיותר כיף לי כי אני גרה במרכז העיר, אבל ההוצאות יותר גבוהות".
עליות מחירים ברוב האזורים
מבדיקה שערך אתר יד2 עבור ynet עולה, כי מחירי השכירויות בכל הארץ טיפסו במהלך השנה האחרונה בכלל, ובאזורים שמאפיינים סטודנטים בפרט. כך למשל, מחירי דירות שני חדרים בשכונת רמת אביב, בה נמצאת אוניברסיטת תל אביב, טיפסו בכ-2%, לסכום של 4,800 שקל; ברמות רמז בחיפה טיפסו המחירים ב-4% לרמה של 2,400 שקל; ובשכונה ג' בבאר שבע בכ-5%, לכ-2,160 שקל.
כמה עולה לגור ליד האוניברסיטה? רשימת שכונות נבחרות
עם זאת, לדברי רועי שגב, סמנכ"ל יד2 שהתראיין אף הוא לאולפן, ברוב האזורים יש דווקא היצע מכובד של דירות המתאימות לסטודנטים: "יש הצעות מדהימות. עשר השנים האחרונות בעולם הנדל"ן, מלבד השנה האחרונה, היו של משקיעים שרכשו דירות בכמויות בשביל להשכיר אותן, בטח ובטח באזור באר שבע, שבה מחירי הנדל"ן להשקעה עלו במאות אחוזים".
"את תל אביב אפשר לשים בצד כי היא מדינה בפני עצמה", מציין שגב, "סטודנטים בבאר שבע ובחיפה מחפשים את המגורים, אבל סטודנט בתל אביב לא מחפש רק את המגורים, הוא מחפש גם את החיים ומשלם על החיים האלה ממש ביוקר".
שגב מדגיש כי כשבוחנים את המחיר הממוצע שנדרש לשלם כל סטודנט, שכן רבים מהם מתגוררים בדירות שותפים - הרי שמדובר בסכומים שנעים בין כ-1,500-1,200 שקל בבאר שבע, עד לכ-3,000 שקל בתל אביב. "זה מטורף", הוסיף, "יש מחיר מאוד גבוה שמשלמים עבור החיים בתל אביב".
אז כמה תדרשו בפועל לשלם עבור מגורים בסמוך לאוניבסיטאות ולמכללות, ואיזה חלון הזדמנויות עומד בפני הסטודנטים מרגע פרסום המודעה - ועד שיוכלו להשכיר את הדירה? לפניכם הנתונים שפילח אתר יד2 עבור ynet.
תל אביב
כצפוי, תל אביב היא העיר היקרה ביותר מבין הערים שנבחנו, וזו שבה נחטפות הדירות הכי מהר, כאשר דירות שני חדרים מושכרות תוך 17 ימים בממוצע מרגע פרסום המודעה, ודירות שלושה חדרים תוך שלושה שבועות.
גובה שכר הדירה משתנה משמעותית משכונה לשכונה. כך, ברמת אביב ייאלצו הסטודנטים להפרד מ-4,800 שקל לדירת 2 חדרים ומ-5,460 שקל לדירת 3 חדרים. בשכונת נווה אביבים, הצמודה לאוניברסיטה ממערב, דירת 3 חדרים מושכרת בכ-5,900 שקל, לאחר עליות מחירים של כ-1% בשנה האחרונה. כך, אם מדובר בשלושה שותפים, הרי שכל אחד יידרש לשלם בממוצע כ-2,000-1,500 שקל בחודש.
שכונת נווה אביבים היא השכונה שבה דירות 2 חדרים נחטפות הכי מהר - כשבועיים בממוצע מרגע פרסום המודעה. ביד 2 מייחסים את הסיבה לכך לביקוש מאוד גבוה לסוג הנכס הזה, ביחס להיצע קטן. כך, כ-1,650 איש חיפשו השנה דירת 2 חדרים בשכונה, בעוד שההיצע עמד בתקופה זו על כ-20 דירות בלבד, כלומר, על כל דירת 2 חדרים שפורסמה להשכרה נרשמו בממוצע כ-80 מתעניינים.
ביד2 מוסיפים, כי בנוסף לביקוש על ידי סטודנטים, השכונות הסמוכות לאוניברסיטה מבוקשות מאוד על ידי משפחות שמחפשות שכונות עם היצע משמעותי של שטחים פתוחים וירוקים, שכמעט ולא ניתן למצוא במרכז העיר הוותיק, כמו גם חינוך ברמה גבוהה.
כשמתרחקים מעט לכיוון שכונת הדר יוסף, מוצאים דירות במחירים נוחים יותר, שנעים סביב 4,000 שקל לדירת 2 חדרים וסביב 5,000 שקל לדירת 3 חדרים. בשכונה זו לוקח הכי הרבה זמן להשכיר את הדירות בעיר - כשלושה שבועות מרגע פרסום המודעה לדירות 2 חדרים, וכחודש מרגע פרסום המודעה לדירות 3 חדרים.
אולם, רבים מהסטודנטים שלומדים בתל אביב מעוניינים להתגורר במקומות מרכזיים יותר, ומשלמים בהתאם. כך, בשכונת לב תל אביב שכר הדירה עומד על 5,740 שקל בחודש בממוצע לדירת 2 חדרים ועל 7,200 שקל בממוצע לדירת 3 חדרים. גם בפלורנטין, הפופולרית בקרב הצעירים, שכר הדירה גבוה יחסית לשכונות הסמוכות לאוניברסיטה ועומד על 6,200 שקל לדירת 3 חדרים. באזורים אלו הדירות נחטפות במהרה, כאשר דירות 3 חדרים מושכרות תוך פרק זמן של 16 ימים בלבד מרגע פרסום המודעה.
ירושלים
בדומה לתל אביב, גם השכונות הקרובות לאוניברסיטה העברית הן שכונות יקרות, בהן קשה לסטודנטים למצוא דירה בתקציב נוח. העדיפות הראשונית של סטודנטים היא לגור באזור מרכז העיר, קרוב לתחנה מרכזית עם גישה נוחה לתחבורה ציבורית שמגיעה כמעט לכל מקום. סטודנטים שלא מוצאים דירות באזור מרכז העיר בוחרים לגור באזורים בית הכרם, קרית משה, שדרות הרצל, קטמונים, קטמון הישנה, הגבעה הצרפתית והר הצופים.
מהבדיקה עולה כי השכונה בה דירות מוצעות להשכרה במחירים הגבוהים ביותר היא רחביה היוקרתית, עם 4,450 שקל בממוצע לדירת 2 חדרים ו-5,800 שקל בממוצע לדירת 3 חדרים. באתר יד2 מסבירים כי השכונה מבוקשת במיוחד מכיוון שהיא ממוקמת במרחק הליכה ממקומות הבילוי והתרבות של מרכז העיר, ומכיוון שעוברים בשטחה קווי תחבורה ציבורית לכל חלקי העיר.
השכונה הזולה ביותר, לעומת זאת, היא הגבעה הצרפתית, כשמחיר דירת 2 חדרים עומד על 3,100 שקל בחודש, ומחיר דירת 3 חדרים עומד על 3,950 שקל בחודש.
השכונה בה נחטפות הדירות הכי מהר מרגע פרסום המודעות היא נחלאות, עם כ-18 ימים בממוצע לדירת 2 חדרים ו-16 ימים לדירת 3 חדרים. המחירים בשכונה זו נעים סביב 4,230 שקל לדירת 2 חדרים ו-5,530 שקל לדירת 3 חדרים.
לעומת זאת, השכונות בהן הדירות ממתינות הכי הרבה זמן על המדף הן בית הכרם, עם ממוצע של 27 יום להשכרת דירת 2 חדרים, ולב העיר - עם 38 ימים בממוצע להשכרת דירות 3 חדרים.
חיפה
בעיר הצפונית, השכונות המועדפות על הסטודנטים הן נווה שאנן והדר, לאור היצע גדול של דירות קטנות, מחירי שכירות נמוכים וקרבתן למוסדות האקדמיים. לפי הנתונים, השכונה בה מושכרות הדירות בזמן המהיר ביותר היא נווה שאנן, הגובלת בקרית הטכניון מדרום וקרובה גם לאוניברסיטת חיפה. בנוסף, ההיצע להשכרה בשכונה כולל דירות קטנות בנות חדר עד שלושה חדרים (כ-85% מכלל הנכסים).
מחירי השכירות בשכונות אלו נעים סביב 2,250 שקל בממוצע לדירות 2 חדרים, ו-3,200 שקל לדירות 3 חדרים. גם בשכונות אחרות, דוגמת שכונת זיו ורמות רמז, טווח המחירים דומה.
באר שבע
בבירת הנגב, בשונה מערים אחרות, מחירי השכירות בשכונות הקרובות לאוניברסיטת בן גוריון זהים פחות או יותר, ונעים בין 2,160 שקל לדירת 2 חדרים בשכונה ג', ל-2,270 שקל בשכונת ד' היקרה יותר. מחירי דירות 3 חדרים בשכונות אלו נעים בין 3,140 שקל בחודש בשכונה ד' ל-3,240 שקל בחודש בשכונה ב'.
השכונה בה מושכרות הדירות בזמן הקצר ביותר היא שכונה ב' - עם 17 ימים בממוצע להשכרת דירת 2 חדרים מרגע פרסום המודעה. באתר יד2 מציינים כי השכונה מבוקשת על ידי סטודנטים מאחר שהיא נמצאת קרוב יחסית לאוניברסיטה וכוללת מוסדות תרבות עירוניים ומקומות בילוי.
בר אילן
השכונות הפופולריות בקרב סטונטים הלומדים באוניברסיטת בר אילן הן נווה יהושע ורמת עמידר ברמת גן, וכן שכונת השחר בגבעת שמואל, בהן משך הזמן הממוצע להשכרת דירת 3 חדרים עומד על 23 ימים.
באשר למחירים, דירות 2 חדרים נעות בין 3,100 שקל בחודש בשכונת רמת עמידר לבין 3,570 שקל בחודש בשכונת השחר בגבעת שמואל. כשמדובר בדירות 3 חדרים, המחירים קופצים בכ-1,000 שקל, ונעים בין 4,130 ל-4,230 שקל בחודש.
הרצליה
בהרצליה, בה שוכן המרכז הבינתחומי, השכונות המבוקשות על ידי הסטודנטים הן הרצליה הירוקה, וייצמן ומרכז העיר, בהן דירות מושכרות תוך פרק זמן ממוצע של כ-20 יום מרגע פרסום המודעות.
באשר למחירים, דירות 2 חדרים מושכרות בסכומים שנעים בין 3,650 שקל בחודש במרכז העיר, לבין 3,840 שקל בחודש בשכונות וייצמן. מחירי השכרת דירות 3 חדרים נעים בין 4,440 שקל בחודש בשכונת וייצמן, לבין 5,120 שקל בשכונת הרצליה הירוקה.
ראשון לציון
בראשון לציון, בה נמצאת המכללה למנהל, השכונות המבוקשות ביותר על ידי סטודנטים הן קרית ראשון, נאות שקמה ונאות אשלים. משך הזמן הנדרש להשכרת הדירות הללו מרגע פרסום המודעות: בין 17 ל-23 ימים.
באשר לעלויות: השכונה עם מחירי השכירות הנמוכים ביותר עבור דירות 3 חדרים היא קרית ראשון - כ-4,280 שקל בחודש, אחריה נאות שקמה - כ-4,780 שקל בחודש, ולבסוף נאות אשלים - כ-4,880 שקל בחודש.