שתף קטע נבחר
 

ביהמ"ש: מתחם ירקונים ייסגר בתחילת 2019

בית המשפט דחה את הערעור שהגישו בעלי מרכז הקניות "פאוור סנטר" שהוקם על קרקע חקלאית ללא היתר, בניסיון לדחות שוב את הצווים המורים על פינויו והריסתו. בהתייחס לפגיעה הצפויה לבעלי העסקים, צוין כי "למערערים היה זמן רב להיערך להפסקת השימוש"

בית משפט המחוזי מרכז דחה היום (ג') ערעור שהגישו בעלי מרכז הקניות "פאוור סנטר" בצומת ירקונים ליד פתח תקווה ובעלי חנויות הפעילות בו, על ההחלטה שלא להאריך פעם נוספת את הצווים המורים על הפסקת השימוש והריסת המרכז המסחרי. לפי ההחלטה, צווי הפינוי לחנויות במתחם יכנסו לתוקף ב-1 בינואר 2019.

 

לכתבות נדל"ן נוספות

 

במתחם פועלים עסקים רבים בהם רשתות מסחריות גדולות כגון סופר פארם, טויס אר אס, מחסני תאורה, H&O, אייס ועוד. המתחם נבנה לפני כ-20 שנה ללא היתר בנייה ועבר הליכים משפטיים רבים.

מתחם ירקונים (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
מתחם ירקונים(צילום: גיל לרנר)

בעלי המתחם הורשעו כבר בשנת 2012 בבית משפט השלום בכפר סבא בעבירות על חוק התכנון והבנייה, בגין בנייתו על קרקע חקלאית מוכרזת. על הנאשמים, ובהם עמוס לוזון וחברת הכשרת הישוב, הושתו קנסות בסך מצטבר של 15 מיליון שקל. בנוסף הורה ביהמ"ש על הפסקת השימוש במתחם החל מיולי 2017 והריסתו באופן מדורג.

 

בעלי המתחם וחלק מהחנויות הפעילות הגישו בקשה להאריך את המועד ולאפשר את המשך השימוש במתחם, אף שהיו צד להליך בו נקבע מועד הפינוי. בית משפט השלום בכפר דחה בחודש מאי אשתקד את הבקשה והורה כי צווי הפסקת השימוש במתחם ייכנסו לתוקף בספטמבר אותה שנה.

עמוס לוזון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עמוס לוזון(צילום: מוטי קמחי)
 

הנאשמים ערערו על ההחלטה, שנדחתה כעת על ידי בית המשפט. "אף אנו, כמו בית משפט קמא, סבורים כי הגיע העת להפעיל את המנגנון המוסכם להפסקת השימוש במתחם", צוין בפסק הדין. "ביהמ"ש קמא סקר בהחלטתו את כל המהלכים התכנוניים וההליכים המשפטיים מאז ניתנו הצווים בהסכמת המערערים והגיע למסקנה כי לא חלה כל התקדמות אף לא באחד משני המסלולים בהם נקטו המערערים על מנת לדחות את הקץ – המסלול התכנוני ומסלול השימוש החורג".

 

"רוח גבית למאבק בעבירות בנייה"

בהתייחס לפגיעה הצפויה לבעלי העסקים הפועלים במתחם, צוין כי "יש להדגיש כי למערערים היה זמן רב להיערך להפסקת השימוש קודם למועד עליו הסכימו, לא כל שכן לאחר אותו מועד. בנסיבות אלה אין מקום להאריך את המועד מעבר לתקופה קצרה הנדרשת להתארגנות, ואף זאת לפנים משורת הדין".

 

עוד מצוין בפסק הדין, כי עד כה לא חל שינוי במצב התכנוני של השטח, על אף ההליכים המשפטיים והמנהליים שהיו בעניין. יש לציין כי גורמים שונים ניסו לאורך השנים לשכנע את הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה לפעול לשינוי הייעוד של הקרקע מחקלאי למסחרי, ללא הצלחה.

 

"המערערים מנהלים את עסקיהם על קרקע חקלאית מוכרזת מזה כ-15 שנה", נכתב בפסק הדין. "על המקרקעין נבנה מבנה בהיקף של למעלה מ-11,000 מ"ר, על בסיס היתר בנייה שהוצא שלא כדין. בנייתו של המבנה הושלמה בניגוד לצו הפסקה מנהלי שהוצא נגדו... וההליכים הסתיימו בהסדר טיעון שעל פיו ניתנו צווי הריסה והפסקת שימוש בהסכמה תוך מתן ארכה ארוכה לביצועם. מאז תום המועד לביצועם ביום 17.7.15 חלפו שלוש שנים נוספות, וכפי שפורט לעיל ההיתר אינו בהישג יד ובוודאי שלא בהישג יד מידי".

 

ההליכים נוהלו מטעם המדינה על ידי המחלקה להנחיית התובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה בפרקליטות המדינה.

 

מהפרקליטות נמסר בתגובה, כי "החלטה חשובה זו מעניקה רוח גבית למאבק העיקש בעבירות התכנון והבנייה למען הבטחת תכליות דיני התכנון והבנייה לטובת הציבור בכללותו. הפרקליטות תמשיך לפעול בנחישות נגד מפרי חוק בתחום התכנון והבנייה, עבירות המהוות מכת מדינה ועל כך עמד בית המשפט העליון בפסיקה עניפה.

 

"אנו מקווים כי בפסק הדין יהיה כדי להפסיק את הפגיעה הסביבתית והתכנונית במקרקעין חשובים אלו המיועדים לפארק מטרופוליני גדול לגדות נחל הירקון אשר ישמש כריאה ירוקה לרווחת תושבי האזור, ויפסיק את ההתעשרות הפסולה של בעלי המתחם המתבצעת על חשבון הציבור הרחב". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל לרנר
מתחם ירקונים
צילום: גיל לרנר
מומלצים