מעסיקים עובדים זרים? אלו חובותיכם בנוגע לגמל ופיצויים
עד לאחרונה לא ניתנו למעסיקים הנחיות ברורות לגבי אופן ודרכי ההפקדה שהחוק מחייב. אז לאן מפקידים את הכספים ואיך עושים את זה? מדריך
מאז ינואר 2008 מחויבים כלל המעסיקים בישראל להפריש לעובדיהם כספים לקופות גמל ופיצויי פיטורים לפי צו ההרחבה הכללי לביטוח הפנסיוני. כלל זה חולש גם על עובדים זרים ללא יוצא מן הכלל, וזאת לנוכח העובדה שהחוק בישראל חל על כל מי שנמצא בתחומה, גם אם אינו אזרח או תושב.
לצד חוקי העבודה הכלליים חלים על העובדים הזרים גם חוקים והנחיות ספציפיים. ב-1991 פרסם המחוקק את חוק עובדים זרים שקבע הוראות מיוחדות לגבי העסקתם. המעסיקים חויבו לדאוג לעובדים למגורים הולמים, לצרף אותם לביטוח לאומי, לערוך להם הסכם בכתב ולמסור להם אותו. כמו כן, אוסר החוק על מעסיקים להחזיק בידיהם את הדרכון של העובד הזר ולגבות ממנו את עלות דמי התיווך ששולמה לחברת כוח האדם.
תביעה
3 שנים בלי זכויות: "סופר יודה" תפצה עובד זר
עו"ד יעקב לביא
אזרח אריתריאה הועסק במרכול בתל אביב, עד שהועבר למעצר בחולות. ביהמ"ש נזף במעסיקה וחייב אותה לפצות אותו בכ-75 אלף שקל
ואולם, עד לאחרונה לא ניתנו למעסיקים הנחיות או הוראות ברורות לגבי אופן ודרכי ההפקדה. וכך, במשך שנים למעשה לא היה להם היכן להפקיד את הכסף, כיוון שחברות הביטוח סירבו לפתוח קרנות פנסיה לעובדים זרים מהסיבה שהדבר לא כדאי להן כלכלית כשברור כי הם לא ימשיכו לבצע הפקדות בגינם עד לגיל הפרישה. כך יצא שהמעסיקים נחשפו לתביעות מצד העובדים הזרים.
רק בשנתיים האחרונות הוסדר נושא זה בחקיקה בפרסום הנחיות ונהלים שקובעים שלושה סוגים של הסדרים לגבי הפקדות לעובדים זרים – בהתאם למעמדם ולסוג עבודתם.
1. פיקדון מיוחד – מעסיקי מסתננים. במאי 2017 יצאה הנחיה שקובעת כי את ההפקדה החודשית יש לבצע דרך אתר האינטרנט של רשות האוכלוסין וההגירה באמצעות מילוי טופס מקוון. הכספים יופקדו לחשבון בנק ייעודי שנפתח על שם העובד ומנוהל על ידי יחידת הפיקדונות במנהל שירות למעסיקים ועובדים זרים.
כספי הפיקדון הללו נועדו לשמש עבור קרן פנסיה, קופת תגמולים או פיצויי פיטורים. סכום ההפקדה עומד על 36% מגובה השכר הקובע לפיצויי פיטורים לפי החוק – 16% מהסכום יופרש מכספי המעסיק ו- 20% בניכוי משכר העובד.
העובד יהיה זכאי לכספים באופן מלא אם סיים חמש שנות עבודה ויצא מישראל יציאת קבע. החל מנובמבר 2018 ייכנסו לתוקפם כמה חריגים שיאפשרו לחלק מן העובדים (בני 60 ומעלה, אבות חד-הוריים, נשים, חולים או קורבנות של עבירות פליליות מסוימות) לקבל חלק מכספי הפיקדון גם אם יצאו מישראל לפני תום חמש שנות שהייה.
- למסמך ההנחיות המלא במשרד הפנים - לחצו כאן
2. פיקדון מיוחד – מעסיקי זרים בענפי בניין, סיעוד וטכנולוגיה ייחודית. החל מאוגוסט מחויבים מעסיקי עובדים זרים בתחומים אלה להפקיד את ההפרשות לפנסיה ולפיצויי הפיטורים החל מהחודש הראשון לעבודה לחשבון בנק ייעודי המיוחד למטרה זו בבנק מזרחי טפחות.
בענף הבניין ובטכנולוגיה ייחודית עומד סכום ההפקדה על 710 שקל למשרה מלאה. סכום זה יתעדכן מדי פעם לפי המנגנונים הקבועים בתקנות עובדים זרים (סכום הפיקדון לעובדים זרים) על פי שיעורי השינוי בשכר הענפי, בשכר המינימום או בהפרשות לקופת הגמל. בענף הסיעוד ההפקדה נעשית על פי חלקו של המעסיק לפי הקבוע בצווי ההרחבה החלים עליו – והוא מחויב להפקידן החל מהחודש הראשון.
3. מעסיקי זרים בשאר הענפים. לפי הנחיות משרד העבודה והרווחה ממרס 2008, כל עוד אין הסדר חקיקתי מתאים ולא הוקם לעובד חשבון ייחודי על ידי רשות האוכלוסין, על המעסיק להפריש לעובד הזר את כספי הפנסיה בדיוק כמו לעובדים הישראלים – בהתאם להוראות החוק, הפסיקה, צווי ההרחבה או ההסכמים הקיבוציים שחלים עליו.
עם זאת, כדאי לדעת כי לפי פסק דין שניתן בבית הדין הארצי לעבודה ב-2017 מעסיק שלא חלה עליו הנחיה ספציפית כאמור, רשאי לשלם את רכיב הפיצויים והגמל ישירות לעובד, ועליו לציין זאת בשורה נפרדת בתלוש השכר. כמובן שהעברת כספים באופן הזה תהיה על חשבון זכותו של העובד לפיצויי פיטורים.
אם לא ניתן לבצע הפקדות לקרן פנסיה משום שחברות הביטוח מסרבות (כפי שהוסבר לעיל), העובד יהיה זכאי לקבל בסיום עבודתו פיצויים בגובה הפקדות המעסיק בלבד, ובהתאם לתנאי הסכם העבודה החל עליו (אישי, קיבוצי, צו הרחבה – לפי ההסדר המיטיב עם העובד). לנוכח מצב דברים זה, ההמלצה היא לבצע הפקדות (מעסיק בלבד) לחשבון ייעודי בבעלות המעסיק לאורך כל תקופת ההעסקה.
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד ורד שדות
עוסקת בדיני עבודה
ומייצגת עובדים ומעסיקים
אילוסטרציה
צילום: Human Rights Watch
עו"ד ורד שדות
צילום: יפעת אלבז
מומלצים