מחירי המלפפונים זינקו, העגבניות במצב רע
המגדלים שתלו פחות שטחי מלפפון בגלל ייבוא וסובלים ממכת וירוסים. עקב כך נוצר מחסור והמחירים הוכפלו ל-7.20 שקלים לק"ג מחיר סיטונאי. מחיר העגבניות יציב, אבל האיכות לעיתים קרובות ירודה
בשבוע שעבר המחיר הממוצע בשווקים הסיטונאים עמד על 4.5 שקלים לק"ג, כלומר נרשמה עלייה של כ-60% לעומת השבוע שעבר. קמעונאים אמרו ל-ynet שהם רואים עלייה של 100% במחירים. "המחיר כמעט הכפיל את עצמו", אמר לנו חזי דניאל ממושב אחיטוב, שם מגדלים כ-60% מתוצרת המלפפונים של ישראל. לפי מועצת הצמחים, המחיר הסיטונאי הממוצע של מלפפונים היה בשבוע שעבר 3.6 שקלים לק"ג. כעת בשוק צריפין המחיר הגיע ל-6.5 שקלים לק"ג. החקלאים מרוויחים מהסכום הזה 60%-65%.
כרגע לא רואים עליית מחירים תלולה ברשתות. המחירים הנפוצים לק"ג הם 5.90 שקלים ו-4.90 שקלים. המחיר הכי גבוה שמצאנו - 9.90 שקלים לק"ג - היה בחלק מסניפי טיב טעם. המחיר הכי נמוך היה 2.90 שקלים לק"ג, בחלק מסניפי חצי חינם. בחלק מסניפי רמי לוי אפשר למצוא מלפפונים במבצע, במחיר 1.80 שקלים לק"ג, וגם בוויקטורי עפולה יש מבצע הפסד: מלפפונים ב-90 אג'.
הווירוסים תוקפים
"יש בעיית וירוסים במלפפונים, במיוחד בקיץ", מסביר דניאל ממושב אחיטוב. "לפני 5 שנים קטפנו בקיץ 12 טון לדונם עכשיו אנחנו קוטפים פחות מחצי. הווירוסים מכים בגידולים בצורה קשה ביותר והם נעשים יותר אלימים. הפתרון הוא מחקר, שיבדוק איך לנצח אותם או איך להימנע מהם, אבל מכון המחקר של משרד החקלאות לא הצליח להגיע לפתרון. ההמלצות כרגע הן סניטציה ושימוש בזרעים לא נגועים. מעבר לזה - קשה להתגבר על הבעיה שמאוד פוגעת בהיקף המלפפונים שמגיעים לצרכנים.
"יש פתרון שייתכן שנחשב טוב, אבל יקר: להשתמש בשתילים מורכבים. כיוון שהווירוס תוקף את מערכת ההולכה של המלפפון, אפשר להשתמש בשתילי דלעת כבסיס שעליו מרכיבים שתיל מלפפון. כך נוצר צמח שחלקו התחתון דלעת וחלקו העליון מלפפון - אבל זה פיתרון יקר".
יש ייבוא?
"כל הזמן מייבאים מהרשות הפלסטינית ואפילו מעזה, למרות המצב בגבול. כרגע אין ייבוא פטור ממכס מירדן או מטורקיה, יש מכס של 92 אג' לק"ג. אם יבטלו אותו יהיה יבוא אבל המצב שם דומה".
כשיש מחסור בעגבניות, משתמשים לפעמים בעגבניות מתוצרת שמיועדת לשימורים. במלפפונים יש סיכוי שיגיעו לשוק מלפפונים שמיועדים להחמצה?
"אין מעבר של מלפפונים מתעשיית ההחמצה. אין כמעט שטחים שמיועדים לתעשייה בעבר היו באזור שפרעם אלפי דונם, הם ירדו למאות והיום יש גם יבוא מהודו. מגיעים משם מלפפונים שמוחמצים מראש".
יש בשוק גם מלפפוני מיני שהם יקרים יותר מהמלפפונים הרגילים. הם נוטים להירקב מהר לאחרונה.
"אם הם נרקבים מהר זה בגלל פטריות. כנראה שמדובר במלפפונים ששכבו הרבה זמן וזו הסיבה. אם הם התייבשו - זה בגלל אחסון לא נכון. מלפפונים צריך להחזיק בניילון גם במקרר.
משרד האוצר לא טורח: חסר תכנון אסטרטגי בחקלאות
עד מתי צפויה להימשך עליית המחירים הזאת?
"היתה עליית מחירים בחג ואחריה ירידת מחירים ועכשיו שוב עלייה. הרבה מאוד שתילים נשתלו בתקופה האחרונה ואני מעריך שתוך שבועיים-שלושה המחיר יתייצב. גם אנחנו סובלים מזה. אנחנו לא חוגגים. יש ביקוש ואין לנו תוצרת.
"בחורף לא צפוי מחסור. כי בחורף הווירוסים פחות פעילים וכן משום בחורף כן נוטים לשתול שתילים מורכבים. אני מקווה שלא יהיה מחסור בחורף אבל בחקלאות הכל יכול להיות.
"חבל שבמדינה שלנו אין חשיבה אסטרטגית בחקלאות. אין תכנון לאומי. הרבה מאוד חקלאים עובדים בחממות עם ציוד מיושן משנות ה-80 של המאה שעברה. לא ראוי שכך יגדלו ירקות. משרד האוצר צריך לקחת את העניין לידיים ולהחליט שמשדרגים את החקלאות הישראלית והופכים אותה למתקדמת, אבל הם מזלזלים בזה. בסוף כולנו נשלם את המחיר על זה.
הגיל הממוצע של חקלאים הוא 64 כמוני. היום צריכה להיות חקלאות של הייטק. מודרנית. שתמשוך צעירים. החקלאים לא יכולים בעצמם להשקיע ולשדרג את המשקים. הממשלה צריכה לחשוב אם לתת פוש לחקלאות בארץ, אחרת בסוף נעמוד בפני שוקת שבורה".
מה קרה לעגבניות?
לעומת המלפפונים, מחירי העגבניות לא בשמיים, אבל יש בעיית איכות בשוק. "יש חוסר קל בעגבניות והמחיר עולה, אז רואים גם איכות לא טובה, אבל זו לא בעיה דרמטית", אמר לנו אחד המגדלים. "יש בעיית איכות שקשורה לווירוסים וירידה בהיקפי השתילה כתגובה לייבוא ללא מכס שנכנס לישראל.
"יש בעיית איכות גם בעגבניות מטורקיה כי קוטפים אותן שם מוקדם מדי. הן נכנסות לקירור ואחרי שבוע וחצי הן מגיעות למדף, אז האיכות נמוכה".
מה עם עגבניות שרי?
"המחיר שלהן דווקא ירד השבוע. לגבי האיכות - אנחנו בסוף העונה, אז קוטפים את כל מה שיש על השיח. האיכות לא מדהימה, אבל הטעם נהדר".