"נתונים מדאיגים": מספר הקבלנים צונח
מספר הקבלנים צנח ב-1,600 בחמש השנים האחרונות. בכנס הקבלנים והבונים המתקיים באילת מסבירים את הצניחה על רקע העלייה בסיכון בענף הבנייה. "כאשר מספר השחקנים בשוק קטן והסיכון גדל, לא רק שהתחרות בענף נפגעת אלא גם היכולת של הענף לייצר את כמות הדירות הנדרשת"
סיכום שנה בנדל"ן: ממשיכים להמתין לירידות המחירים
מספר הדירות שמכרו הקבלנים בשנה האחרונה ירד ב-18.3%
הקבלנים תקועים: מכירת דירות חדשות בשוק החופשי ירדה ב-10%
מחישוב מספר הקבלנים שהפסיקו פעילותם, לא כולל כניסה של קבלנים חדשים לשוק, עולה כי מספר החברות הקבלניות שנסגרו עומד בתקופה זו על 2,993. מספר הקבלנים החדשים שנוספו לשוק מאז 2011 עומד על 1,591.
"מדובר בנתונים מדאיגים עבור הכלכלה הישראלית"
בחברה מסבירים את הירידה במספר הקבלנים בעלייה בסיכון בענף הבנייה. לפי מדד הסיכון של CofaceBdi, הסיכון בקרב הקבלנים הפועלים בענפי הבנייה השונים גדל ברבעונים האחרונים, וזאת דווקא על רקע יציבות מסויימת של הסיכון במשק כולו. המשמעות, לפי הסקירה, היא שיותר חברות בענף הבניה נקלעות לחדלות פרעון, להקפאת הליכים ואף לסגירת חברות.
איל ינאי, מנכ"ל משותף בחברת CofaceBdi, מציין כי "מדובר בנתונים מדאיגים עבור הכלכלה הישראלית בכלל וענף הבניה בפרט. כוונת מקבלי ההחלטות לטפל בזינוק במחירי הדיור בישראל. בזמן שהביקושים לדירות בישראל ממשיכים לגדול, ברור לכולם שהגדלת היצע הדירות בישראל הוא הצד הבעייתי במשוואה. כדי לספק את אותן מאות אלפי יחידות דיור חדשות הדרושות לישראל בשנים הקרובות, יש צורך בחברות יציבות שיבנו אותן במהירות. כאשר מספר השחקנים בשוק הולך וקטן והסיכון גדל, לא רק שהתחרות בענף נפגעת אלא גם היכולת של הענף לייצר את אותן כמות דירות נדרשת - לצורך איזון מחירי הדירות".
לצד זאת מראים הנתונים כי רוב החברות הקבלניות שיפרו את הנתונים שלהם בשנה החולפת. בתוך כך קבלני הבניין הגדולים הצליחו להגדיל את שיעור ההון העצמי שלהם מסך המאזן לרמה של 25.7% במחצית הראשונה של 2018, לעומת 23.9% בתקופה המקבילה אשתקד, וכן הציגו שיפור בשיעור הרווח הנקי, שיעור הרווח התפעולי ושיעור הרווח הגולמי מסך ההכנסות.
עוד מציינים בחברה, כי מגמות שיפור אלה היו גם בקרב קבלנים בסדר גודל קטן ובינוני, אולם כאשר בוחנים את שיעורי הרווח ניתן לראות כי קבלני הביצוע הגדולים נהנו במחצית הראשונה של 2018 משיעור רווח תפעולי של כ-12.7% לעומת שיעור רווח תפעולי של 51.5% בקרב היזמים וחברות הנדל"ן המניב.
45% מהקבלנים צופים גידול בהיקפי הפעילות
לצד נתונים אלו, סקר ציפיות שערכה החברה מעלה כי הקבלנים שומרים על אופטימיות בציפייה למנועי צמיחה חדשים בתחום הנדל"ן המניב והגדלת הפעילות בתחום ההתחדשות העירונית. "המבחן של תחום ההתחדשות העירונית יהיה בהסרת החסמים וביכולתם של הקבלנים להפוך את הפרויקטים בזמן קצר מפרויקטים על הנייר לפרויקטים בבבנייה ובשיווק", אומר ינאי.
לפי הסקר, 45% מהקבלנים צופים גידול או גידול מהותי בהיקף הפעילות של הענף ב-2019, ו-73% מהם צופים גידול או גידול מהותי בהיקף הפעילות של החברה בה הם עובדים. עוד עלה, כי 74% מהקבלנים צופים עלייה בהיקף הפעילות בתחום ההתחדשות העירונית בשלוש השנים הקרובות, לעומת 10% שצופים קיטון ו-16% שחושבים שהיקף הפעילות בתחום זה יהיה ללא שינוי.
עוד העלו הנתונים, כי כ-20% ממנהלי חברות הבנייה מעידים כי עלות המימון שלהם התייקרה, זאת בהשאווה ל-40% אשתקד. בנוגע לצפי מחירי הדירות בשנה הקרובה ענו 47% מהקבלנים כי המחירים יעלו בממוצע של כ-5%. לעומתם, 11% צופים ירידות ו-40% מעריכים כי יישארו ללא שינוי.
יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים של תל אביב-יפו-בת ים, אמר בהתייחסו לנתונים, כי "לא יתכן שקרוב ל-40% ממחירה של דירה בישראל מורכב ממיסוי,
וזה עוד לפני חישוב של רכיב הקרקע - מס שבח, מס רכישה, מע"מ, היטלי פיתוח, אגרות, מיסי קניה, מס מעסיקים ועוד. איך המדינה מצפה שהקבלנים יוכלו להוריד מחירים כשהם והרוכשים נאלצים לשלם כל כך הרבה מסים?".
כתב קרא לקדם את תחום ההתחדשות עירונית והוסיף כי "תוכנית מחיר למשתכן לא הוכיחה את עצמה למרות ששינתה את פניה מספר פעמים, הורחבה לאוכלוסיות נוספות, עברה שינויי תמהיל ועוד, ועל כך יעידו המכרזים הנותרים ללא זוכים והדירות שטרם נרכשו על ידי הזכאים למרות ההטבות המוצעות להם".