אסם במגעים למכירת גלידות נסטלה וחמוצי בית השיטה
החברה שבבעלות נסטלה מנהלת מגעים למכירת חטיבת הגלידה לחברה-האחות פרונרי ושכרה את ארנסט אנד יאנג למציאת רוכש למפעל בית השיטה־עסיס
חברת אסם מנהלת מגעים למכירת הפעילות שלה בתחומי הגלידה והחמוצים. ל"כלכליסט" נודע כי אסם, שבבעלות תאגיד נסטלה, מנהלת משא ומתן מתקדם למכירת חטיבת הגלידות שלה לחברת פרונרי (Froneri), חברה־בת של נסטלה. במקביל שכרה אסם את שירותי בנקאות ההשקעות של פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג, במטרה למכור את מפעל החמוצים והמעדנים בית השיטה־עסיס שבבעלותה. לטענת אסם המכירות נעשות מפני שאלה שני תחומים שאינם בליבת העסקים של אסם.
המו"מ על חטיבת הגלידה מתנהל על שווי של 150 מיליון שקל ואילו עבור בית השיטה מבקשת אסם 120-100 מיליון שקל. אסם כבר ביקשה לפני שנה וחצי למזג את בית השיטה עם חברת זנלכל, אבל המהלך נכשל ועתה היא מבצעת עוד נסיון מכירה.
לא מסרבים לחברה בת
לפני שנתיים מיזגה נסטלה, בעלת 100% מהמניות באסם, את עסקי הגלידה שלה באירופה עם חברת הגלידות הבריטית R&R - הגדולה באירופה והשנייה בגודלה בעולם - שבבעלות קרן ההשקעות PAI. החברה המשותפת, פרונרי, פעילה באירופה, דרום אמריקה, אוסטרליה, הפיליפינים, דרום אפריקה והמזרח התיכון (חוץ מישראל) ומעסיקה 12.5 אלף עובדים.
אסם נמחקה מהמסחר בבורסת תל אביב ב־2016 לאחר הצעת רכש שביצעה נסטלה הבינלאומיות למניות הציבור. אילו ביקשה נסטלה לבצע את מכירת עסקי הגלידה לפורנרי לפני המחיקה היתה נדרשת לאישורים רבים, שכן מדובר בעסקת בעלי עניין, אך כחברה פרטית היא פטורה מכך. עד לאחרונה לא היה ידוע אם פרונרי מעוניינת למזג את עסקי הגלידה של אסם לתוכה. לאחרונה פתחה אסם במגעים למכור אותם, גם מול גוף ישראלי, אבל אז הודיעה פרונרי כי ברצונה לרכוש את החטיבה ונסטלה לא יכלה לסרב לחברה־הבת.
אשר למחיר, זה ייקבע לפי מכפיל EBITDA שצפוי להיות בין 7-6. על פי הערכות ה־EBITDA של הגלידות עומדת על כ־25 מיליון שקל בשנה, כך שהיקף העסקה צפוי לעמוד על כ־150 מיליון שקל. נסטלה כאמור מחזיקה במלוא המניות של אסם ומחצית מהבעלות על פרונרי, ולכן העסקה תתבצע בין שתי החברות כמו עסקה רגילה. חברות נסטלה ושטראוס מובילות את נתח השוק של הגלידות בישראל ומחזיקות ב־80% ממנו, כששטראוס מחזיקה בנתח גדול מעט יותר.
לא להתעסק עם חקלאים
בית השיטה במתכונתו הנוכחית הוקם ב־1998 בעסקת מיזוג של מפעל החמוצים של הקיבוץ ומפעל עסיס מעדנים של אסם. אסם שקיבלה מחצית ממניות המפעל במיזוג רכשה את המחצית השנייה ב־2004 תמורת 15 מיליון שקל. מחזור ההכנסות של המפעל עומד על 150-130 מיליון שקל, על פי הערכות ו־EBITDA של 13-10 מיליון שקל בשנה.
המפעל עוסק בייצור זיתים, מלפפונים חמוצים, רטבים, תרכיזים, ריבות וטחינה המפעל מחזיק בכ־40% משוק החמוצים בישראל ונחשב למוביל בארץ. ההחלטה לצאת מהתחום התקבלה באסם כבר לפני שלוש שנים בשל רצונה להתנתק מתחומים שמצריכים משא ומתן עם חקלאים.
בשיחות המיזוג עם זנלכל, שכשלו, קיוותה אסם לשחזר את העברת שיווק מוצרי התה הקר ממנה לטמפו לאחר שלא תפסה נתח ראוי; ואת העברת השוקולד שלה לשיווק בידי ליהמן שליסל. עתה שכרה את ארנסט אנד יאנג שבנקאות ההשקעות שלה מנוהלת בידי יואב בן שעיה כדי לאתר רוכש.
מאסם נמסר בתגובה: "אסם החלה בשיחות ראשוניות למיזוג עסקי גלידות נסטלה בישראל לתוך פעילותה של חברת פרונרי המתמחה בייצור ושיווק גלידות, אשר לתוכו מוזגו עסקי הגלידה של נסטלה באירופה במהלך 2016. בשלב זה השיחות מקדמיות ואין לדעת אם המיזוג ייצא לפועל. אשר לבית שיטה: אסם החליטה על מכירתה היות שמדובר בתחום מבוסס חקלאות שאינו חלק מליבת העסקים של הקבוצה".