הצעת החוק למינוי עוזר בטיחות באתרי הבנייה עברה לקריאה שניה ושלישית
מדובר באחד מהצעדים המשמעותיים בדרך להסדרת תחום הבטיחות בבנייה; על פי ההצעה ימונה אחראי לתחום הבטיחות בכל אתר בנייה שהוגדר כאתר גדול; ח"כ אלי אלאלוף מיוזמי החוק: "אנחנו במצב חירום"
ההפקרות בענף הבנייה: "סירבתי לעבוד על המנוף בגלל רוח מסוכנת - ופוטרתי"
"עוד הרוג, עוד פצוע ולאף אחד לא אכפת"
על פי הצעת החוק, עוזר הבטיחות יחויב להיות נוכח באתר הבנייה בכל עת שבה מתבצעת בו עבודת בנייה או עבודת בנייה הנדסית ולא יעסוק בשום תפקיד אחר באתר. תפקידו יהיה לבדוק את התקיימותן של הוראות הבטיחות והוא יחויב לדווח למנהל העבודה על ליקויי בטיחות, להתריע עליהם בפני העובדים ולתעדם.
בשל החשש מניגוד עניינים של עוזר הבטיחות, אשר מועסק על ידי מנהל העבודה והיזם, קובעת ההצעה כי יוענקו לו הגנות מפני פיטורין או פגיעה בתנאי העסקתו. הצעת החוק קובעת את ההוראות כהוראת שעה לחמש שנים עם אפשרות הארכה לשנתיים נוספות. בתום תקופה זו ייבחן ההסדר ויוחלט האם וכיצד לחדשו.
כיום במרבית החברות האחראים על תחום הבטיחות הם מנהלי העבודה, אך לעתים קרובות הם לא מצליחים למלא אחר תפקידם בשל עומס העבודות באתר וכן בשל ניגוד העניינים שבו הם פועלים, בשל מחויבותם בעת ובראשונה ליזם ולקידום מהיר של הפרויקט. ההצעה תאפשר ניתוק בין הצד המקצועי של הבנייה המעודד לקידום מהיר של הפרויקט לבין נושא הבטיחות, כך שהרצון להתקדם בבנייה לא יבוא על חשבון הבטיחות.
לאחרונה הכריזה ההסתדרות על שביתה כללית במשק בשל נושא הבטיחות באתרי הבנייה אך במסגרת המשא ומתן עם האוצר היא התנתה זאת בקידום מהיר של מספר מהלכים ובהם חוק עוזר בטיחות. יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, שהגיע לדיון כדי לתמוך בקידום הצעת החוק אמר, "מה שקרה בשנים האחרונות בתחום תאונות הבנייה זה מצעד איוולת. אנחנו כהסתדרות לא ניסינו לחדש, אלא לזרז דברים שמבשילים כבר הרבה זמן כמו החוק החשוב שנידון כאן היום. כל הצעדים שנעשים כעת הם מכלול אחד חשוב שיש ליישם אותו ולייצר שינוי דרמטי בתחום, שיציל חיים רבים. אנחנו כאן כדי להיות עזר כנגדכם".
כמו כן התייחס ניסנקורן לחלקם ואחריותם של העובדים עצמם בשמירה על בטיחותם ואמר כי "לא אתחמק ולא אמנע גם מסנקציות על עובדים שלא יקיימו הוראות בטיחות". מוטי אלישע, הממונה על זרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה אמר כי "תוספת המשאבים שקיבלנו בעקבות מאבק ההסתדרות תסייע לנו מאוד בקידום הנושא. זה ענף שיש בו ג'ונגל, שהוזנח עשרות שנים ולכן אי אפשר בכלי אחד לתקן הכל. מגוון המהלכים יחד יוכלו לעשות את השינוי וכולנו מגויסים לנושא".
ח"כ אלאלוף אמר בדיון, כי "אנחנו עוסקים בנושא של בטיחות באתרי הבנייה כבר מראשית הקדנציה ושמחים על כך שההסתדרות נרתמה והשתמשה בכלים העומדים לרשותה כדי לסייע. על משרדי הממשלה לקחת אחריות על הנושא הזה ולא לנסות ולומר כל פעם 'זה לא אני, זה הוא'. אנחנו במצב חירום".
אמנון שינדלר, יו"ר ועד מנהלי העבודה, אמר: "למנהל עבודה באתר בנייה יש אחריות אדירה על הכתפיים ולעוזר בטיחות תהיה משמעות חשובה בהגנה על בטיחותם של העובדים. סוף סוף המדינה לקחה אחריות על גורל הפועלים. אם הצלנו נפש אחת כאילו הצלנו עולם ומלואו".
ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, אמר בעקבות החקיקה, כי "כעת על הקבלנים והיזמים להוציא כסף מהכיס ולמנות עוזר בטיחות, שיפעל לצד מנהל העבודה במשרה מלאה כמכפיל כוח לקידום ואכיפת הבטיחות באתר הבנייה ולמנוע קטל בחיי אדם.
"אישור החוק הוא אבן דרך נוספת אך לא מהווה תחליף למהלכים נוספים שנעדרים כגון: הטלת אחריות פלילית ואזרחית על מנכ"לים ונושאי משרה בכירים בחברות הקבלניות, שלילת רישיונות של קבלנים עברינים, מניעת השתתפות במכרזים ממשלתים של קבלנים שאצלם נהרגו ברשלנות פועלי בניין ובאתריהם הוטלו צווי בטיחות בגין הפרות בטיחות לרבות חובות חקוקות וסיכון חיי עובדים וכן שינוי חקיקה שתאפשר סגירת אתרי בנייה".