שתף קטע נבחר
 

סכסוך עם חברה קדישא קובר אלפי דירות

המדינה מקדמת תוכנית לבניית שכונה חדשה בגלילות, אלא שחברה קדישא, המחזיקה בחלק מהשטח, לא מוכנה להתפנות אלא תמורת פיצויים "הולמים"

תוכנית המתאר המקומית לדרום גלילות, הכוללת 9,800 דירות על 1,874 דונם בשטח רמת השרון על גבול תל אביב, הופקדה להתנגדויות הציבור בסוף אוקטובר. זו אחת התוכניות החשובות ביותר להגדלת היצע הדירות באזור המרכז, אלא שסכסוך ממושך בין חברה קדישא ובין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) על כ־300 דונם משטח התוכנית מעיב על סיכויי התוכנית להתממש בהקדם, כך נודע ל"כלכליסט".

 

תוכנית הענק בגלילות: כ-10,000 דירות חדשות

 

גלילות (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
גלילות(צילום: עידו ארז)

את הקרקע שמצפון לשכונת רמת אביב ג’ בתל אביב מחזיקה חברה קדישא מאז שהפקיעה אותה ב־1959 מהמדינה ומבעלים פרטיים כדי להקים בית קברות. בשנות ה־80 החלה רמ"י לקדם מהלך לשינוי ייעוד הקרקע למגורים ומסחר. באותו שלב החלו השיחות בין המדינה לחברה קדישא על השבת השטח, אולם עד כה, כבר 40 שנה, טרם הושגו הסכמות. כעת עם התקדמות תוכניות הבנייה הפכה משימת פינוי השטח לדחופה מבחינת רמ"י. מקורות ברמ"י הבהירו כי אין בכוונתם לקדם בשטח תוכניות מפורטות, המאפשרות הוצאת היתרי בנייה, כל עוד חלק מהשטח רשום על שמה של חברה קדישא.

  

מלבד מגורים, כוללת התוכנית 700 אלף מ”ר שטחי תעסוקה ומסחר ו־573 אלף מ"ר למוסדות ציבור. שטח נוסף הוקצה למרכז תחבורה, ושטחי תעסוקה ומסחר אשר יתוכננו במשולב עם מחלף על כביש 20 וכן תחנת רכבת, מסוף תחבורה ציבורית ופארק. התוכנית תחומה בין דרך נמיר במערב, כביש 5 בצפון, נתיבי איילון במזרח ושכונת רמת אביב ג’ בדרום.

הדמייה של הפרויקט המתוכנן (הדמייה:  א. מזור – א. פירשט אדריכלים ומתכנני ערים) (הדמייה:  א. מזור – א. פירשט אדריכלים ומתכנני ערים)
הדמייה של הפרויקט המתוכנן(הדמייה: א. מזור – א. פירשט אדריכלים ומתכנני ערים)

השאלה שבלב הסכסוך היא אם הקצאת קרקע של מאות דונמים נוספים בשנות ה־80 להקמת בית העלמין ירקון מצפון לפתח תקווה נעשתה כחלופה לקרקע שבמחלוקת, או כתוספת לה. ברמ"י טוענים שמדובר בחלופה, וכי על פי הסכמות בין הצדדים חברה קדישא היתה אמורה לבטל את הפקעותיה בגלילות ולהשיב את הקרקע שם לבעליה המקוריים. מנגד, בחברה קדישא מכחישים שהיה סיכום כזה. בשלב זה נמנעים הצדדים מפנייה לבית המשפט, ומנסים להגיע לפשרה.

  

זכויות הבנייה הנרחבות בקרקע מעלות את שווי השטח למיליארדי שקלים. נכון להיום, רמ"י מוכנה להציע לחברה קדישא פיצוי שנע בין 150 ל־300 מיליון שקל כדי שזו תוותר על זכויותיה בקרקע. בחברה קדישא טוענים כי הפיצוי המגיע להם גבוה משמעותית, ועליו להיגזר משווייה הנוכחי של הקרקע.

  

אברהם מנלה, מנכ”ל חברה קדישא: "המשא ומתן נמשך כ־40 שנה, ואני מאמין שייפתר בקרוב כי הפקדת התוכנית יצרה דד ליין. חשוב להדגיש שאנו הבעלים בקרקע שנרכשה במיטב כספנו, ומעולם לא ניתנה לנו. שילמנו עליה מחיר מלא בשנת 1959. בית עלמין ירקון נפתח ב־1990 בעקבות מחסור בקרקעות לקבורה, והוחלט שישמש את גוש דן. היה ניסיון לקשר את הקרקע כחלופה לזו שהחזקנו ברמת אביב, אך זה ניסיון נלוז ואין לכך בסיס. המו”מ עם המדינה נמשך זמן רב, אך עם כוונות ורצון טוב תוך הגינות משני הצדדים. אנו מקווים שרמ”י תפעל בהגינות ואז אין סיבה שהתוכנית תיתקע".

  

מרמ"י נמסר: "רשות מקרקעי ישראל אכן הפקידה את התוכנית בפועל. מדובר בתוכנית משמעותית לקידום מדיניות הממשלה לשיווק יחידות דיור במרכז הארץ. מתקיים משא ומתן עם החברה קדישא לגבי שטח שהופקע על ידה בעבר. מטבע הדברים לא נתייחס לפרטיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד הכהן
חברה קדישא ת"א
צילום: דוד הכהן
מומלצים