רוכשי מחיר למשתכן: "תחושת ייאוש - הכדאיות יורדת ואי הוודאות רק עולה"
במהלך דיון בוועדת השקיפות בראשות ח"כ סתיו שפיר הסתבר כי לאנשי מטה הדיור אין נתונים אשר מצביעים לאיזה עשירונים מתוך האוכלוסיה התוכנית מסייעת; נציגת בנק ישראל אמרה כי הזוכים נמצאים זמן ארוך בחוסר ודאות
ועדת השקיפות בראשות ח"כ סתיו שפיר עסקה הבוקר (ב') בנושא מחיר למשתכן. הוועדה העלתה שאלות לגבי יעדי התוכנית והאם היא מצליחה לענות עליהם וכן הציגה תמונת מצב להיקפי הפרויקט.
"זכינו לפני שנה ומאז לא קרה שום דבר"
הרוכשים שזכו בהגרלות והגיעו לוועדה הציגו תמונת מצב עגומה בנוגע לתהליך שהם עוברים. נדב נחימוביץ, זוכה בשכונת נווה נרקיסים בראשון לציון אמר בדיון, "אנחנו רק חשופים לשורה התחתונה, לא לשום דבר שמתנהל בין רמ"י לבין הקבלן. בזמן הזה אנחנו חיים בשכירות ומשלמים את מדד תשומות הבנייה שממשיך לעלות לנו סכומים נכבדים - ההתנהלות גורמת לזה שרבים פורשים כי לא יכולים להרשות לעצמם את התהליך הארוך".
עוד הוסיף נחימוביץ, "זכינו לפני שנה ומאז לא קרה שום דבר - הקבלן לא עונה, אין תשובות ואין שום תכנונים. הקבלנים לא מחוייבים לנו לתשובות ואנחנו תקועים בלי שום ודאות. יש תחושת יאוש מאד גדולה בקרב השוכרים, אנחנו ממשיכים לשלם שכירות ועשרות אלפי שקלים על מדד תשומות הבנייה, אני עצמי שוקל את צעדיי וחושב לפרוש מהתוכנית. אנחנו לא יודעים מה החסמים שגורמים לעיכובים הגדולים כל כך בביצוע ואין עם מי לדבר".
יו"ר הוועדה שפיר התייחסה במהלך הדיון לכך שלמטה הדיור אין נתונים לגבי זוכי מחיר למשתכן, למי התוכנית מסייעת והאם היא מאפשרת לכל העשירונים להתמודד על רכישת דירה.
"בגלל שאין בתוכנית קריטריון של גובה שכר והכנסה היא לא מספקת דיור בר השגה ולא יעילה כלכלית", היא אמרה והוסיפה, "איך יכול להיות שהמדינה מרימה תוכנית בעלות של חמישה מיליארד שקלים בלי לבדוק את הנתונים הבסיסיים ביותר בנוגע לזהותם של הזוכים הפוטנציאלים ובדבר יכולתם של אזרחים מהעשירונים הנמוכים בישראל לעמוד בתנאי הסף. זה לא רציני".
עוד אמרה שפיר, "חמישה מיליארד שקלים כבר הושקעו בתוכנית אך לא ניתן להבין למי באמת היא מסייעת. רק השבוע גילינו שרבים מהזוכים הם מהעשירונים עם ההכנסה הגבוהה ביותר במשק. שפיר התייחסה לתמהיל הקריטריונים של תוכנית "מחיר למשתכן" ואמרה "התוכנית הזו פועלת ללא הגיון בסיסי - הקריטריון העיקרי, של גובה הכנסה למשתתפים בתוכנית , נעלם מהקריטריונים לזכייה וזה הופך את כל התוכנית הזו לחסרת רלוונטיות לאוכלוסיות שזקוקות לה באמת.
כמו כן, לא ייתכן שמטה הדיור כולו עובד ללא התייחסות וללא שותפות מלאה עם משרד התחבורה כדי לייצר מערכת תחבורה ציבורית שפועלת בתיאום לפרוייקטים למגורים. תחבורה ציבורית זה הבסיס האמיתי ליצירת דיור השגה"
"עד תום 2018 יהיו בישראל 50 אלף התחלות בנייה"
ניר מסיקה, נציג מטה הדיור התייחס לדברי שפיר בוועדה ואמר,"אנחנו לא יודעים לומר מה השכר הממוצע של הזוכים בתוכנית. הבדיקות שאנחנו עושים מוכיחות שכל העשירונים יכולים לגשת אבל אנחנו לא יודעים להגיד אם לזוכה יש הכנסות של 20 אלף שקל או 10 אלף שקל בחודש. למיטב ידיעתנו יש זוכים מכל העשירונים".
בנוגע להתחלות בנייה אמר מסיקה, "אנחנו יודעים שיש כ-50 אלף התחלות בנייה בשנה האחרונה שזה פחות מבשנה הקודמת". בנוגע לשאלת יו"ר הוועדה בנושא התחלות הבנייה טענו אנשי משרד האוצר ומשרד השיכון כי "עד תום 2018 יהיו בישראל 50 אלף התחלות בנייה".
נושא נוסף שעלה הוא בדבר אחריות המדינה על איכות הבנייה ועל תיקונים לאחר מכירת הדירות וכניסת הדיירים. על כך ענו נציגי משרד השיכון, כי "איכות התכנון זהה לשוק החופשי, אבל לגבי תיקונים אין למדינה אחריות, אנחנו מפקחים רק על תהליך ההגרלה - לקבלן יש אחריות על התיקונים".
בתשובה לטענות השוכרים כי אין תשובות מהקבלנים ומחברות הפיקוח שהמדינה מעסיקה אמרו נציגי המשרד "זה לא תקין, אתם אמורים לקבל תשובות מהגופים הללו".
נטליה פרסמן, נציגת בנק ישראל מתחה גם היא ביקורת על התוכנית, "נזרקים לתוך התוכנית מכרזים שרק שוחררו לשוק ואינם מותאמים לתוכנית עדיין ולכן הזוכים נמצאים זמן ארוך באי וודאות" כמו כן אמרה "הביקורת שלנו לא השפיעה על מקבלי ההחלטות אבל בדו"ח שהוצאנו ועשה מהומות אין את כל הביקורת שיש לנו על התוכנית".
בסיכום הדיון אמרה שפיר, "מגיע לציבור הישראלי לדעת האם התוכנית עובדת והאם היא יעילה. משרדי הממשלה צריכים את המידע הזה כדי שניתן יהיה לשפר תוכנית, להודות בטעויות ולנסות לשנות את התוכנית לטובת האזרחים. לא ייתכן שהמדינה לא יודעת כמה זכו וכמה פרשו, כמה דירות הופכות להשקעה, כמה מהזוכים נזקקים למימון נוסף ממשפחותיהם על מנת לרכוש דירה דרך התוכנית ועוד.
שפיר הוסיפה, "התוכנית עלולה להגדיל את הפערים החברתיים- כלכליים בגלל שהיא מממנת הנחות עתק לאנשים עשירים בלי שום יכולת לבחון זאת. וגם למי שכן מגיעה ההנחה מצופה הליך גרוע, עקום ומייאש שלוקח זמן רב, ספוג בבירוקרטיה ארוכה ומייאשת, חוסר שקיפות והתעלמות מחברות פרטיות מה שגורם לרבים מאד לפרוש מהתוכנית ולהצטער שלא קנו דירה בשוק החופשי".