שתף קטע נבחר

"בונוסים נדיבים" וחובות של 200 מיליון שקל: הקשיים של רשת קואופ

רשת המזון, שהתפרסה במהירות רבה מדי ברחבי הארץ, נכנסה להקפאת הליכים אחרי שתנובה ביקשה ממנה לשלם במזומן עקב מצבה הבעייתי. מכירת חנויות, פיטורי עובדים וקיצוץ בשכר נעשו מאוחר; הסניפים במושבים לא יודעים אם יקבלו סחורה; ועוד עובדים יפוטרו. ברשת מספרים על תוכנית הבראה, שכוללת מכירת סניפים למתחרים. "נחזור להיות רשת ירושלמית"

"המצב בקואופ רע מאוד כבר זמן מה, המנכ"ל העביר החלטה למכור עוד נכסים - אבל ב-2017 נמשכו בונוסים נדיבים והייתה אווירת הצלחה". כך מתארים בפני ynet עובדים בקואופ את המצב ברשת, שנכנסה היום (ב') להקפאת הליכים, לאחר שספקים - ובראשם תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל - עיכבו אספקת סחורה לרשת. המצב הזה הוביל לכך שהחברה ביקשה אישור להלוואה גדולה - אולם נכנסה להקפאת הליכים לאחר שלא קיבלה אותו. קואופ היא אגודה שיתופית - ולא ברור איפה היה רשם האגודות בכל תקופת ההתדרדרות של הרשת.

 

רשת מזון נוספת בדרך לקריסה: קואופ ישראל בהקפאת הליכים

 

מדובר ברשת מיתולוגית מירושלים (שנקראה גם מיסטר זול), שהתפרסה בשנים האחרונות לכל הארץ - פריסה מהירה מדי. יש לה 42 סניפים והיא עובדת בשיתוף עם 130 צרכניות במושבים שהחברה עושה להן את הסחר. לקואופ 950 עובדים ומחזור פעילות של 784 מיליון שקל ב-2017. הירידה בהכנסות עד כה בשנת 2018 עומדת על שיעור של 8.66% בסניפים העירוניים. מכיוון שהירידה בהכנסות המרחב הכפרי היא בשיעור של 1% בלבד, הירידה הכוללת תעמוד על 7.6% בסוף 2018.

 

הצצה לסניף קואופ בגוש דן    (צילום: יעל ולצר)

הצצה לסניף קואופ בגוש דן    (צילום: יעל ולצר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לרשת חובות ענק - אבל יש נכסים בשווי גבוה יותר

סך כל החובות של החברה עומד על 203.4 מיליון שקל, מתוכם חובות לספקים בגובה של 76 מיליון שקל. עם זאת, קואופ חוזרת ומדגישה בבקשה להקפאת הליכים ששווי הנכסים שלה גבוה משווי החובות - ולכן ביכולתה לצאת מהבוץ לו רק יתנו לה לממש נכסים.

קואופ אינפו ()

לפי תוכנית ההבראה שלה, בכוונתה למכור 10-8 סניפים (חיסכון של כ-10 מיליון שקל בשנה); אם כי בחברה מעריכים שיתכן שיימכרו סניפים נוספים, וכן בכוונתה לצמצם את כוח האדם לכמחצית (חיסכון של 20 מיליון שקל בשנה).

 

בבקשה להקפאת הליכים נכתב כי "חלה החרפה במצב עסקי האגודה והחברה, בעקבות התגברות התחרות בשנתיים האחרונות והרגולציה הכבדה אשר הוחלה על התחום, לרבות צו הרחבה בענף רשתות שיווק מזון, הגדלת ההוצאות הקבועות, שכר דירה, חשמל וכו', ובמקביל להגברת התחרות שגרמה לשחיקה נוספת של הרווחיות".

 

עוד נכתב כי הבקשה מוגשת "כאשר האגודה מצויה בקשיים כלכליים תזרימיים, כדי לאפשר את המשך ביצועה של תוכנית ההבראה והמשך מכירתם של חלק מן הנכסים, לשם פירעון מלוא התחייבויותיהן וחובותיהן של המבקשות כלפי הנושים, סילוק המינוף הכבד החל על הגופים והתמקדותן בליבת הפעילות העיקרית והרווחית במובהק, בהפעלת רשת מרכולים באזור העיר ירושלים ונתניה ו'המרחב הכפרי'".

 

"כולם יקבלו הכל עד השקל האחרון"

בסניפים העירוניים מורגש מחסור קל בסחורה. במושבים יש בעיה באספקות של מוצרים של תנובה והמצב לא ברור. מוכר בצרכניה במושב בעמק יזרעאל אמר ל-ynet: "אני לא יודע אם אקבל סחורה מחר, כי אנחנו לא חלק מהרשת".

 

גורם ברשת אמר ל-ynet שהמקרה אכן מורכב, ומצב הסחר לסניפים במושבים יידון בבית המשפט ביום רביעי הקרוב. "הם משלמים לרשת פעם בחודש בתנאי אשראי גבוהים יותר. כמו כל חברה בהקפאה, נשלח מכתב מנאמן לספקים המתחייב שכל מה שסופק ישולם. מניח שיספקו", הסביר.

קואופ קריסה מדפים ריקים ()
בסניפים העירוניים מורגש מחסור קל בסחורה. רשת קואופ בראשון לציון

קואופ קריסה מדפים ריקים ()
קשת קואופ בראשון לציון

איך הגעתם למצב הזה?

"מצוקת מזומנים נקודתית. כיוון שיש לנו עודף של נכסים על התחייבויות, כולם יקבלו הכל עד השקל האחרון. יש לנו תוכנית הבראה שנוסחה עם חברת פרומתאוס לייעוץ משפטי. היא כוללת קיצוץ במטה ובשכר השכירים. מימשנו נכסים כבר קודם. כל הנכסים עד כה נמכרו הרבה מעל שווי שוק. הגענו למצב שהתדרדר בימים האחרונים מאוד, כשתנובה עברה למזומן ואחריה ספקים נוספים. לבד לא יכולנו לצאת מזה, לכן פנינו לבית המשפט".

 

המושבים יישארו חלק מהרשת?

"הרשת תהיה בהפעלה יותר רזה ויעילה. נחזור לרשת הירושלמית עם סניפים גם בנתניה, עם פחות פריסת סניפים בכל הארץ. יש 8-6 סניפים שמפסידים שבכוונתנו למכור. יתכן שנמכור גם אחרים בחבילת סניפים – כי גם אם יש לנו סניף מצליח בצפון – לא משתלם לנו להפעיל אותו שם".

 

פנו אליכם קמעונאים לקניית הסניפים?

"פנו ורוצים לעזור".

 

הירידה בהכנסות הוחמרה בימים האחרונים

הירידה בהכנסות הוחמרה ל-10% בימים האחרונים. עובדים בחברה מסמנים שלושה בכירים שהובילו את הרשת: המנכ"ל עופר פיירשטיין, סמנכ"לית משאבי אנוש עינב מורדוך וראש מטה בכיר ערן הופמן. יש נגדם טענות של בזבוז כספים וקבלת בונוסים גדולים, אך מנגד נטען שהם ניסו בשנה האחרונה להציל את הרשת.

 

לגבי הטענה על חלוקת בונוסים נדיבים, בחברה מסרו בתגובה כי המצב הכלכלי ב-2016 היה מצוין - ולכן חולקו ב-2017 בונוסים רחבי היקף על 2016, כולל לעובדים שלא אמורים לקבל בונוסים. המצב הורע ב-2017 ועוד יותר השנה, ולאחרונה שכר הבכירים כבר קוצץ בעד 15% - כאשר השכר של כלל העובדים קוצץ בכ-5% עד 10%. כ-30 עובדי מטה "הופרשו" לאחרונה.

 

לדברי גורמים בשוק, המטה של החברה עבר לאחרונה למודיעין בהשקעה "חסרת פרופורציות" של מיליוני שקלים - בקרבת מגוריהם של אותם בכירים; וזאת למרות שלב ליבה של הרשת בירושלים. בחברה אומרים בתגובה על כך שהמעבר היה בגלל מבנה ישן ומוזנח וחדרים קטנים.

 

בשוק טוענים עוד שכבר מספר חודשים היו התראות של חברות ביטוח האשראי על מצבה הלא יציב של הרשת; וגם בחברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט הצביעו על עלייה ברמת הסיכון של החברה והעריכו כי לרשת התחייבויות בהיקף של עשרות ומאות מיליוני שקלים.

 

"זה נכון שעברה על הרשת חצי שנה של בעיות", אמר ל-ynet יו"ר ועד העובדים, אורי צרפתי, "אבל יש תוכנית התייעלות שבבסיסה קיצוץ נרחב של שכר, בעיקר במטה. ביום רביעי יש דיון בבית המשפט ונגיע לשם - ונעשה הכל על מנת לשמור על העובדים בחברה". 

קואופ שופ ניר בנים (צילום: יוסי פרידלך)
קואופ שופ ניר בנים(צילום: יוסי פרידלך)
 

 

מרשם האגודות נמסר בתגובה: "הנושא הובא לידיעתנו רק בסוף השבוע שעבר. נוכח ההדרדרות המהירה במצב, אנו בוחנים את אופן טיפולנו בנושא".

 

לשאלה האם היה קשר מקצועי בעבר בין רשם האגודות למנכ"ל קואופ נמסר כי הרשם התחלף וכיום יש רשם חדש.


פורסם לראשונה 26/11/2018 18:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: יוסי פרידלך
קואופ שופ ניר בנים
צילום: יוסי פרידלך
מומלצים