שתף קטע נבחר

גל ההתייקרויות במשק: "יש מעוטי יכולת שישלמו יותר מ-6% על החשמל"

בראיון באולפן ynet תלה גלעד פרננדס, סמנכ"ל כלכלה ברשות המים, את עליית מחירי המים בהתייקרות תעריפי החשמל. ד"ר תניב רופא, סמנכ"לית כלכלה ברשות החשמל, הבהירה: הסיבה לעליות במחיר - התייקרות של סל הדלקים, המושפע משער החליפין של הדולר. יו"ר ועדת הכספים: "לא נאפשר שחברות מסחריות ינצלו את המצב כדי להעלות מחירים ללא הצדקה"

 

צפו: רשויות החשמל והמים מעלות מחירים    (צילום: אלי סגל)

צפו: רשויות החשמל והמים מעלות מחירים    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ישראל מתייקרת: גל עליות המחירים במשק, שצבר תאוצה בקיץ האחרון, רק הולך ומתפשט - ויו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ משה גפני, הודיע הבוקר (ד') כי הוועדה בראשותו תעקוב אחר הנושא כדי לוודא שחברות מסחריות וגופים שונים לא ינצלו את המצב להעלאת מחירים ולפגיעה בציבור. גפני אמר כי הממשלה קבעה במדיניותה ובהחלטותיה להפחית את יוקר המחייה, ולפיכך הכנסת וכן ועדת הכספים יפעלו אחר יישום ההחלטה בפועל, בעיקר בצל עליית המחירים הצפויה בתחומים שונים, דוגמת תעריפי החשמל ומוצרי צריכה. "לא נאפשר שחברות מסחריות מרכזיות וגופים שונים ינצלו את המצב כדי להעלות מחירים ללא סבירות וללא הצדקה", הבהיר.

 

מחשמל ואסם עד השומשום: גל ההתייקרויות מתרחב

בניגוד להערכה הקודמת, החשמל הביתי צפוי להתייקר בינואר בין 6.5% ל-8.1%

 

בראיון באולפן ynet שוחחנו עם ד"ר תניב רופא, סמנכ"לית כלכלה ברשות החשמל, ועם גלעד פרננדס, סמנכ"ל כלכלה ברשות המים, על הסיבות לעליות המחירים. "השנה ראינו שיש התייקרות מאוד גדולה בסל הדלקים בשיעור של 6%, שמושפע מאוד משער החליפין של הדולר", הסבירה רופא, "הדולר כשלעצמו עלה מאז העדכון הקודם ב-6% נוספים. בנוסף, יש עוד עליות של הפחם והגז בשיעור של כ-10% והגז הנוזלי קרוב ל-40% - כך שסל הדלקים לייצור החשמל עלה ב-1.4 מיליארד שקל בערך ביחס לשנה שעברה".

    ()

רופא הוסיפה כי "בשנת 2019 אנחנו נכניס אנרגיות מתחדשות בהיקפים שלא נראו עדיין בישראל. אם עד 2018 עמדנו על סדר גודל של כ-3% מהייצור, אנרגיה ירוקה ומתחדשת, בשנה הבאה כבר מדובר ב-6%. מדובר בעלייה לכל צרכני החשמל - תעריף החשמל חייב לשקף לציבור את עלויות החשמל". על השאלה האם הרפורמה בחברת החשמל הובילה גם היא לעליית המחירים השיבה רופא: "שלושה רכיבים גרמו לעליית התעריף - ולרפורמה אין שום קשר לזה. הרפורמה לא תרמה לעליית התעריף".

 

האם הצרכנים המוחלשים ישלמו בסוף יותר?

 

רופא: "לאו דווקא. זה תלוי בגודל החיבור לחשמל ובהיקף האנרגיה. לא כולם מחוברים לחשמל באותו גודל חיבור, יש כאלה שמחוברים בגודל חיבור יותר מצומצם, העומס שהם מטילים על הרשת הוא יותר נמוך ולכן הם ישלמו תעריף יותר נמוך. אבל יש צרכנים מעוטי יכולת שישלמו מעל 6% בהחלט. אני לא מתכחשת לזה, אנחנו דיברנו על העלות הממוצעת".

גל עליות המחירים צבר תאוצה בקיץ האחרון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גל עליות המחירים צבר תאוצה בקיץ האחרון(צילום: shutterstock)
 

 

"מי שצורך יותר - משלם יותר"

לא רק תעריפי החשמל - גם מחירי המים צפויים לטפס. פרננדס פירט כי "תעריפי המים יתייקרו ב-4.5% - כך שמשפחה שמשלמת היום בממוצע 105-110 שקלים לחודש, תצטרך לשלם עוד חמישה שקלים. מי שצורך יותר ישלם יותר - אבל זה הממוצע".

 

מה הגורמים להתייקרות? בעיקר הבצורת ועליית מחירי החשמל?

 

"מחיר החשמל הוא פקטור מאוד משמעותי בתעריף המים, בתהליך הפקת המים ואספקתם... אם מדובר במים מותפלים, אז זה אפילו מעצים את זה. היום אנחנו מתבססים על מערכת שקרוב למחצית מהמים השפירים במדינה הם מים מותפלים בגלל הבצורת, ולכן כשיש התייקרות בחשמל - גם עלויות ההתפלה גדלות. מעבר להתפלה, כל מערך השאיבה של המים, הטיפול בשפכים אחרי כן במתקני טיפול בשפכים גם עתירי אנרגיה וזה משפיע על התעריף".

 

אתמול אושרה בכנסת קריאה שנייה ושלישית לגבי צמצום מספר תאגידי המים. זה לא אמור אולי להשפיע לטובה על תעריף המים וקצת למתן את ההתייקרות?

 

"בוודאי. היום יש לנו 56 תאגידים, אם נצליח לחתוך ובאמת ליישם את מה שהוחלט בכנסת, אז זה יבוא לידי ביטוי גם בתעריפים לצרכן. צריך להבין שהיום המבנה של 56 תאגידים הוא לא מבנה אופטימלי, מבנה שהגענו אליו מ-200 רשויות מקומיות. היום יש 180 רשויות בתוך תאגידים ו-56 ספקים זה יותר טוב מ-180 רשויות מקומיות - אבל עדיין יש דרך ואני שמח על ההחלטה".

 

לדבריו, המהלך הזה "באמת יכול לייעל את כל הפעילות הזאת במשק. צריך להבין שמדברים פה על תחום שהוא תשתיתי, ובתחום תשתיתי כה מובהק כמו מים - יש יתרון מובהק לגודל, וככל שנוכל לצמצם את זה, אז הצרכנים וכולנו נהנה ממשק מים יותר טוב ויותר יעיל".

 

בהכנת הידיעה השתתפו ליאור גוטמן, כלכליסט, ומורן אזולאי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים